14. asrın ortalarından 20. asır başlarına kadar Balkanlarda hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu, tarih perdesine büyük bir miras bıraktı. Günümüzde de Osmanlı kimliğinden izler barındırmaya devam eden Balkanlarda, nadide mimari eserler görmek mümkün. Peki, Balkanlarda hangi Osmanlı eserleri yer alıyor? işte detaylar...
Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar Kültür ve Medeniyetlerin beşiği haline gelen Osmanlı İmparatorluğu, tarihi boyunca pek çok kültürel ve mimari eseri arkasında bıraktı. Yalnızca Türkiye değil pek çok ülkede Osmanlı izlerine rastlamak mümkün. Özellikle Balkanlar, Osmanlı dokunuşunun en derinden hissedildiği topraklara ev sahipliği yapıyor. 3 kıtada kudretiyle hüküm süren Osmanlı'nın kadim mirasına ev sahipliği yapan Balkanlarda bulunan ve günümüze dek ulaşmış en özel mimari yapılara gelin birlikte göz atalım.
OSMANLI'NIN BALKANLARDAKİ ESERLERİ
- MOSTAR KÖPRÜSÜ
Bosna-Hersek sınırları içerisinde yer alan Mostar Köprüsü, hilal şeklindeki görünümüyle Osmanlı mimarisinin en değerli yansımalarından biridir. Neretva nehri üzerinde yer alan köprü, Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiştir. 456 kalıp taşın kullanıldığı Mostar Köprüsü, Neretva Nehri'nden 24 metre yükseklikte, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindedir.
Köklü bir tarihi gözler önüne seren tarihi köprü, 9 Kasım 1993 tarihinde Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında yıkıma uğramıştır. Yıkımının ardından 1997 yılında UNESCO ve Dünya Bankası'nın önderliğinde yeniden inşasına başlanan köprü, 23 Temmuz 2004'te yeni haliyle ziyaretçilerin kullanımına açılmıştır.
Şehirde ticaretin zenginleşmesinde önemli bir rol üstlenen Mostar Köprüsü, inşasından hemen sonra bölgeye de adını vermiştir ve eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne girmiştir.
- GAZİ MEHMET PAŞA HAMAMI
Kosova'nın Prizren şehrinde yer alan Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu’nun en ihtişamlı yıllarından biri olan 1573'te inşa edilmiştir. Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve Gazi Mehmet Paşa Camii ile aynı ismi taşıyan hamam, günümüzde Balkanlar'ın en büyük 3 hamamından biri kabul edilmektedir.
Hamamın başlangıçtaki rolü umumi banyo olarak hizmet vermek olarak planlanmıştı ancak günümüzde bir kültür merkezi kullanılmaktadır.
- BEYAZ KULE
Günümüzde Selanik'in en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri haline gelen Beyaz Kule, Kanuni Sultan Süleyman döneminde eski Bizans Kulesi yerine inşa edilmiştir. Selanik'teki en popüler anıt ve kentin görsel ikonu olan Beyaz Kule, Osmanlı Devleti zamanında denizden gelen saldırılara karşı savunma amacıyla kullanılmıştır.
Şimdiki adını Balkan Savaşları sonucunda şehri ele geçiren Yunanların kuleyi beyaza boyamasından alan kule, zamanla eski rengini almasına rağmen ismini yaşatmaya devam etmiştir.
30 metre yüksekliğinde, 70 metre çapında 6 katlı olan kule, 1988 yılında Selanik erken Hristiyanlık ve Bizans anıtları ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girerken, aynı yıl Selanik Beyaz Kule ile Europa Nostra koruma ödülünü almıştır.
- SÜLEYMANİYE CAMİİ
Kanuni Sultan Süleyman adına Rodos'un fethinin simgesi olarak 1523'te yaptırılan Süleymaniye Camii, eski bir kilisenin üzerine inşa edilmiştir. Büyük bir ana kubbesi ve yanlarda daha küçük ve alçak iki kubbesi olan tabhaneli planlı ilk Osmanlı camilerinden biri olan Süleymaniye Camii, adanın en eski ve en büyük camii olma hüviyetini korumaktadır. Cami 2005'te restore edildikten sonra ibadete kapatılmıştır.
- TAŞKÖPRÜ
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan ve Vardar Nehri'nin iki yakasını birleştiren Taşköprü, Osmanlı mimarisinin en özel örneklerinden biri. Fatih Sultan Mehmed Köprüsü olarak da bilinen tarihi köprü, asırlardır şehrin iki yakasında yaşayan insanları bir araya getiriyor.
Sultan II. Murad döneminde yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanan köprü, öylesine özel bir dokuya sahip ki Osmanlının Balkanlardaki mührü olarak nam salmış durumda. 12 ayaklı ve 220 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki köprü, şehrin en popüler noktalarından birini oluşturuyor.
- BAYEZİD CAMİİ
1499 yılında Sultan II. Bayezid döneminde yaptırılmış olan Sultan Bayezid Camii, Arnavutluk'un Elbasan şehrinde yer almaktadır.
Kral Camii ve Hünkar Camii olarak da bilinen yapı, Arnavutluk'un en eski ibadet yerlerinden biri olarak biliniyor. 2013 yılında restore edilen camii, Arnavutluk’un milli kültür simgesi olarak varlığını sürdürmektedir.
- PRİZYEN KALESİ
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki en önemli eserlerinden biri olarak adından söz ettiren Prizyen Kalesi, Kosova'da yer almaktadır. Prizren şehrinin önde gelen tarihi yapılarından olan kale, kültürel bir hazinedir. Doğu Roma döneminde yapılan kale, Osmanlı döneminde genişlettirilerek 500 yıl boyunca Osmanlıya hizmet etmiştir.
BİR YORUM YAPIN 0