Ürdün'de filmleri aratmayan dev keşif: Kutsal kase mi ortaya çıktı?

Kayalara oyulmuş binlerce yıllık tarihiyle geçmişin tozlu sayfalarına ışık tutan antik kent Petra'da yapılan kazılarda önemli bir keşfe imza atıldı. El- Hazne adlı ünlü kaya mezarlığının altında yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda insan iskeleti ve filmlerdeki kutsal kaselere benzeyen bir kap bulundu.

Ürdün'de yer alan Hor dağlarının eteklerinde kurulan Petra Antik Kenti'nde Amerikan Araştırma Merkezi (ACOR) ve Discovery Channel ekibi tarafından yürütülen kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. Indiana Jones filmlerindeki sahnelere benzetilen keşiflerde El-Hazne'nin altında daha önce bilinmeyen bir mezar kompleksi ortaya çıkarıldı.

Mezar kompleksinde yer alan iskeletlerin Antik Arap halkı Nebatiler'e ait olduğu tahmin ediliyor. Eğer tahminler doğru çıkarsa bu da Nebatilerin yaşam tarzı ve kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza olanak tanıyacak. Ayrıca araştırmacılar, özenle korunan  mezarların dönemin önemli şahıslara ait olabileceğini vurguladı.

Bölgenin nemli yapısı nedeniyle bazı iskeletler üzerinde küf oluşsa da, bronz, demir ve seramikten yapılmış birçok mezar eşyası, yıllar geçmesine rağmen oldukça iyi korunmuş durumda. 

Keşfedilen mezar eşyalarından biri olarak ön plana çıkan kutsal kase benzeri kap ise, adeta bir filmden çıkmış görüntüsüyle araştırmacıları şaşkına çevirdi. Kazı ekibinden Josh Gates, bu keşfi "son derece nadir" olarak nitelendirerek, Petra gibi dünyaca ünlü bir yapının altında bile hala büyük keşifler yapılabileceğini ifade etti.

Bu yeni keşifin ardından araştırmacılar önümüzdeki yıllarda bilinmeyen pek çok detayı ortaya çıkarmayı umuyor.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Bozkurt 4 gün önce

Gelip Burhaniye örenin altını kazın