Bitlis Kalesi'nde önemli keşif: 5 metre derinlikte sarayın gizemli anahtarları bulundu

Bitlis Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda önemli buluntular keşfedildi. Saray kapısına ait olduğu düşünülen anahtar ve kilit aparatları, geçmişte kalenin farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı dönemlere ışık tutuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müzesi başkanlığında, Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu'nun bilimsel danışmanlığında Bitlis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki etabı tamamlandı.

Yüzyıllardır pek çok medeniyetin ayak izlerini taşıyan Bitlis Kalesi'nde sürdürülen çalışmalarda önemli buluntulara ulaşıldı. Geçtiğimiz ay Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait pişirilmiş topraktan yapılmış künklerden oluşan ve kalede yaşayanların su ihtiyacının karşılandığı su dağıtım sistemine ulaşılan kalede, saray olarak kullanılan alanda da mimari yapılar, sikkeler, lüle taşları, küpler, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler keşfedildi.

Kazının son günlerinde ise nöbetçi kulübesinin bulunduğu yerde sarayın kapısına ait olduğu değerlendirilen anahtar ile kapının kilitlenmesini sağlayan demir aparatlar ortaya çıkarıldı. 

Yıllarca toprak altında kalarak oksitlenen anahtar ve demir aparatlar, konservasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi için laboratuvara gönderildi. 

"ANAHTAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BULGU"

5 yıllık çalışma takviminin birinci yılında kalenin yaklaşık yüzde 20'sinde kazı yaptıklarını dile getiren Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, "Geçen ay künk sistemini bulmuştuk. Kazının son günlerinde de askeri kulenin altında saraya ait olduğunu düşündüğümüz bir anahtar ve anahtar sisteminin aparatlarını bulduk. Arşiv belgelerinden okuduğumuz kadarıyla kalede en son 1600'lü yıllarda büyük bir yangın olmuş. 1650'li yıllardaki tabakada yangının izlerine rastladık. Anahtarı kulenin dibinde 5 metre derinlikte bulduk. Bu bizim için önemli bir bulgu" şeklinde konuştu.

Plan kapsamında 4 yıl boyunca kalede çalışmaların devam edeceğini bildiren Eker, buluntuları konservasyon çalışmalarının ardından tarihlendirerek müzede sergileyeceklerini dile getirdi.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0