Dünyada sadece iki yerde görülüyor: Burdur’daki anadolu sığla ormanı dikkat çekiyor!

Dünyada yalnızca iki yerde görülen Türkiye'nin endemik ormanlarından biri Burdur ve Muğla'da bulunan Anadolu Sığla Ormanı, sonbaharın gelişiyle muhteşem bir manzaraya sahne oluyor.

Dünya genelinde bulunan 4 tür sığla ormanından biri olan Anadolu Sığla Ormanı, doğanın nadir hazinelerinden biri olarak büyük ilgi görüyor. Bilimsel çalışmalar için özel izinle girilebilen Sığla Ormanı endemik bir alan olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar, 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur İl Şube Müdürlüğü, Bucak Şefliği ekipleri tarafından 7 gün 24 saat özenle korunuyor.

Burdur ve Muğla illerinde yer alan ve 83,82 hektar alana yayılan bu orman, Türkiye'nin eşsiz ekosistemlerinden biri olarak büyük bir öneme sahip. 27 Temmuz 1987 yılında "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü kazanan orman dron ile yapılan görüntü ortaya koydu.

Sığla ormanı drone ile görüntülendi

Sığla ormanı drone ile görüntülendi

"YALNIZCA ÜLKEMİZDE BULUNMAKTADIR"

Yalnızca özel izinle bilimsel ve akademik çalışma gezilerine izin verilen alanın korunmasından sorumlu DKMP Burdur Şube Müdürlüğü Bucak Şefi Ahmet Küçükyaman Sığla Ormanı hakkında yaptığı açıklamada, ''Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı toplamda 83.82 hektar büyüklüğünde olmakla birlikte Sığla Ormanının kapladığı alan 6 bin metre kareden oluşmaktadır. Dünyada yalnızca ABD, Çin, Güney Kore ve Türkiye olmak üzere 4 ülkede Sığla ağacı yetişmekte. Bu 4 ülkenin ve türün içinde Anadolu Sığla ağacı yalnızca ülkemizde bulunmaktadır. Bu yüzde yalnızca Türkiye'de değil dünyada endemik bir türdür. Anadolu Sığla Ağacı münferit olarak farklı illerde görünse de Türkiye'de de sadece Muğla ve Burdur'da orman kurabilmiştir. Buradaki en yaşlı ağaç ise 134 santimetre çapında ve 200 yaşındadır'' dedi.

Burdur ve Muğla

Burdur ve Muğla

SÜREKLİ EĞİTİMLER VERİLİYOR

Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı'nın özenle korunduğunu ve sığla ormanları hakkında sürekli eğitim verildiğini de dile getiren Şef Küçükyaman; ''Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı ile ilgili sık sık eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri yerinde veya sunum halinde veriyoruz. Bilimsel gezi amacıyla bize başvuru yapanlar izin konusunda gerekli süreçleri tamamladıktan sonra ya yerinde görmek istiyorlar ya da biz okullara gidip okullarda sunum halinde tabiatı koruma alanının tarihi, önemi biyolojik çeşitliği ve korunması konularında sunumlar yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

"RENK CÜMBÜŞÜ YAŞANIYOR"

Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanında Sığla ağacının yanı sıra çok farklı bitki çeşitliliğin bulunduğunu söyleyen DKMP Şefi Ahmet Küçükyaman; "Ormanın hemen yanında da Aksu Çayı geçiyor. Sonbaharın gelişiyle birlikte bu bitki çeşitliliği ile sığla ağacının geniş yapraklı bir bitki olmasından dolayı sarıya ve kırmızıya dönüşen renkler ile çok güzel bir renk cümbüşü ortaya çıkıyor. Bu da buranın güzelliğine güzellik katıyor.

Sığla ağacı alçak rakım ve bol su isteyen bir ağaç olduğu için sulak alanların yoğun olduğu bölgelerde yetişiyor. Burası da 300'lü rakımlarda ve hem üstte baraj suyu hem de yanından geçen Aksu Çayı'ndan dolayı yaşam için optimal bir bölge halinde geliyor'' ifadesinde bulundu.

Ajda Pekkan reddetti Nebahat Çehre onayladı! Dudak uçuklatan ücret belli oldu

İLİŞKİLİ HABER

Ajda Pekkan reddetti Nebahat Çehre onayladı! Dudak uçuklatan ücret belli oldu
Zigana'nın incisi 150 bin turisti ağırladı! Limni Gölü Tabiat Parkı nerede ve nasıl gidilir?

İLİŞKİLİ HABER

Zigana'nın incisi 150 bin turisti ağırladı! Limni Gölü Tabiat Parkı nerede ve nasıl gidilir?

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0