Şarbon hastalığı nedir ve şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Uzmanlar uyarıyor

Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Yemişli mahallesi şarbon vakası nedeniyle karantina altına alındı. Peki şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığının tedavisi var mıdır? İşte son günlerde merak edilen tüm bu soruların yanıtı haberimizde...

Trabzon'un Sürmene ilçesinde bir mahalle, şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Sürmene'nin Yemişli mahallesinde kesilen büyükbaş hayvanın etinden yiyen kişilerin rahatsızlanması üzerine, inceleme başlatıldı. Kesilen hayvanda şarbon olabileceği ihtimali üzerine mahalle karantinaya alındı. İlgili tüm birimlerin konuyla ilgili incelemeyi sürdürdüğü bildirildi.

Bu durum üzerine, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilgili vatandaşın işletmesine gidilerek, kesilen hayvana ait et numuneleri ve işletmede bulunan diğer hayvanlardan kan örnekleri alındığı belirtilen açıklamada, örneklerin Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildiği vurgulandı.

Analiz sonuçlarında kesilen hayvanın şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı, diğer mevcut hayvanlarda ise hastalık olmadığı tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konu ile ilgili il ve ilçe müdürlüğümüzce karantina, idari ve fenni tedbirler alınmış olup, ilk etapta dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, mevcut henüz tüketilmeyen etler ise imha edilmiştir. Aşılama faaliyetine başlanmıştır. İlgili durumun takibi Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı ile birlikte koordineli olarak yapılmaktadır. Şu an endişe edilecek herhangi bir durum görülmemektedir."

 

ŞARBON NEDİR, ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbon, Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda rastlanan ve insanlara mukoza yoluyla bulabilen bir enfeksiyon hastalığına denir. Hastalığa yol açan B. thracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik ve yaralardan girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanın etinin yenmesi veya hayvanlarla temas edilmesi halinde insanlara bulaşır. Vücuda girdikten hemen sonra üremeye başlayan bu virüs, protein yapısında toksinler salgılayarak ölümcül toksinlere sebep olur. Şarbon teşhisi konulan kişi güçlü antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastalığın tedavi edilebilmesi ve hastanın tedaviye cevap verdiğini gözlemleyebilmek için erken teşhis konulması gerekir.

İnsanlarda şarbon hastalığı üç ana klinik tablo oluşturmaktadır:

1-DERİ ŞARBONU

Şarbon virüslerinin deri altına girmesiyle birlikte deri üzerinde siyah kabuklu yaralar görülür. Bu yaralar 1-2 gün içerisinde büyür. Bu belirtiler genellikle virüsün girdiği noktada ağrı ve sızı olarak da görülebilir.

2- AKCİĞER ŞARBONU

Vürislerin solunum yolu ile birlikte vücuda girmesi sonucunda akciğer şarbonu görülür. Bu belirtinin görülmesi süresi 3 ila 5 gün arasında değişiyor. Yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler hastalığın evleri ilerleyerek hastayı öldürür.

3- BAĞIRSAK ŞARBONU

Bağırsak şarbonu; et, süt veya şarbonlu hayvandan yapılmış yiyeceklerin yutulması ile birlikte bulaşır. Hastalığın kendini gösterme süresi ise 1 ila 7 gün arasında değişir. Belirtileri ise mide bulantısı, iştah azalması, kusma ve kanlı ishaldir. 

NOT: Yukarıdaki belirtilerin varlığı halinde mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye başvurun.

Gastrit nedir? Gastritin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Gastrite ne iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Gastrit nedir? Gastritin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Gastrite ne iyi gelir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 6

Sedat 4 yıl önce

Şarbon virüs değildir

Demir Ersoy 4 yıl önce

şarbon yüz yıllardır var eski yaşlı kadınlar iyileştirirdi tabi ilk belirtiler ortaya çıkınca geciktirmeden sarmısağı toprakta ezer üzerine koyar bir gece bekletirlerdi çok yakar fakat açmamalı şarbon olan bölge adeta çürütür döker ardında yumurtanın sarısını yaraya üç gün hamurun arasına koyarak bağlarlardı iyileşirdi bir zat babama yapıldı iyileşti

Toplam 1 beğeni

hristos 4 yıl önce

trabzon sümela manastırında ayin yapanlardan gelmiş bulaşmış olabilir ikiside aynı zamanda denk geldi. belkide sabotaj yaptı ruslar ayindeki birilerini öldürmek için.

Cengaver 6 yıl önce

Brezilyadan şarbon, suriyeden su çiçeği

Toplam 2 beğeni

İzmirli. 6 yıl önce

2017 Kurban Bayramı'na yaklaşınca İzmir'de bazı küpesiz ve üzerinde geniş siyah yaralar olan hayvan satışları olmuştu. Valiliğin dikkatine.

Toplam 1 beğeni

sam 6 yıl önce

Eee valilik ne yapacak ki , 2017 den bu yana ne satıcısı kaldı, ne hayvan kaldı ortalıkta.

Toplam 6 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun