Cildindeki bir türlü geçmek bilmeyen sivilcelerden şikayetçi olanlar genellikle ergenliğe bağlı ya da farklı sebeplerden ötürü her türlü yöntemi denese tamamen pürüzsüz bir cilde kavuşamamaktan yakınıyor. Oluşan tüm bu sivilce ve akneleri tamamen ortadan kaldırdığı söylenen aynı zamanda son zamanlarda adını çok duyduğunuz Roaccutane, hakkında merak edilenleri araştırdık.
Roaccutane; şiddetli aknelerin tedavisinde kullanılan ve içerisinde yoğun miktarda İzotretinoin bulunan bir ilaçtır. Cildin yağ aktivitesini baskılayan ve neredeyse durduran, karaciğerde sentezlenen, yüksek A vitamini barındıran bu ilaç, uzman doktorlar tarafından 12 yaşından sonra ergenlik çağına girmiş gençlerde ve bu yaş sonrası görülen yüzde tahribat ve estetik görünüş açısından sıkıntı yaşayanların yüzler için reçete edilir. Özellikle şiddetli baskı, ağrılı ve ateşli aknelerle başı dertte olanların bununla beraber yaygınlaşması ve iz bırakmaya başlamasını ortadan kaldıran Roaccutane ilacı, 10’ar kapsüllük dubleks (PVC/PVDC) blisterler halinde 30 adet yumuşak jelatin kapsül şeklinde yalnızca eczanelerde satılmaktadır.
Roaccutane reçete edilmeden önce mutlaka bir dizi kan testi ve özellikle karaciğer enzimlerinin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. İlk kullanılmaya başlandığında düşük doz alınarak ilaca karşı hassasiyet ya da yan etki gösterilip gösterilmeyeceği bu ilacı kullanmanın aşamalarından birisidir. Genellikle 70 kilogram ve bu kilonun altında olan kişilere 35 mg gibi bir doz verilir. İlacı kullanan kişiler kesinlikle aç karnına tüketmemelidir. Roaccutane kullanılmaya başlandıktan tam 1 ay sonra tekrar tahliller yapılıp, ilk yapılan kan testleri ile karşılaştırılır. Bu test sonucunda yüksek kolesterol ölçümleri yapıldığı sıklıkla bahsedilenler arasındadır. Tahlil sonuçlarınızda bir anormallik yok ise sivilcelerinizin de zamanla azaldığını görebilirsiniz. Roaccutane ile tedavi süreci yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. Bu süreçte ilacın dozajı arttırılıp azaltılabilir. Tekrar bir dönem daha kullanabilmek için ise doktorun öngördüğü süre beklenmelidir.
ÖNEMLİ NOT: Eğer bu ilacı doktorunuz size önerdiyse kesinlikle dozunda kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu ilaç kesinlikle hamileler için uygun değildir. Uzman doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
ROACCUTANE YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Roaccutane kullanmaya başlayan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri ilacın yan etkileridir. Olağanüstü yan etkileri bulunan bu ilaç, hakkında çıkan haberler de kullanacak kişilerin etkilenmesine neden oluyor. Özellikle "İngiltere’de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun yaptığı son araştırmaya göre, ülkede 2 yıl içerisinde akne tedavisinde kullanılan Roaccutane’a bağlı 20 ölüm gerçekleşti." açıklamasından sonra tedaviyi alacakları endişelendirdi. O yüzden mutlaka uzman doktorlar kontrolünde ilaç kullanılmalı, sık sık tahlil yaptırmalısınız. Reçete ile satılan Roaccutane bilinen yan etkileri şu şekildedir;
- - Bazı hastalarda kendilerine zarar verme veya hayatlarını sonlandırma düşüncesi (intihar düşünceleri) içerisinde olmuştur, hayatlarını sonlandırmaya (intihar teşebbüsü) çalışmışlardır veya hayatlarını sonlandırmışlardır. Bu hastalar depresyondaymış gibi gözükmeyebilir.
- - Döküntü ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
- - Aşırı terleme, kaşınma, deride hassasiyet, şişme, akma, akıntı, baş ağrısı, vücut kıllarında gözle görülebilir artış olabilir.
- - Üst solunum yollarında iltihap, boğazda yanma, hafif burun kanamaları, mide bulantısı ve kusma ile beraber gelen geçmeyen baş ağrıları görülebilir.
- - Diş etlerinde ağrı, kanama, hassasiyet, geçmeyen ağız yaraları meydana gelebilir.
- - Sürekli uykusuz ve yorgun hissetme, kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık, kas kasılması, halsizlik, sersemlik yan etkileri arasındadır.
- - Bu ilacın en büyük yat etkileri; Ruhsal denge bozukluğu: sesler duyma veya gerçekte varolmayan şeyleri görme gibi gerçekle bağlantı kaybıdır.
- - Saçlarda ve kaşlarda dökülme, cansızlaşma ve mat görünme olabilir.
ROACCUTANE KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Roaccutane kullanan kişilerin öncelikle çok sabırlı bir şekilde ve doktorunun verdiği dozda kullanmaya özen göstermesi gerekir.
Anne karnındaki bebekler için çok tehlikeli olan bu ilacı kullanmadan önce hamile olmadığınıza emin olmalısınız. Aksi taktirde bebeğinizi kaybedebilirsiniz.
Bu ilacı kullanırken deride hassasiyet oluşmasından ötürü ağda, bakım veya herhangi bir darbe sonrasında deride kalıcı izlere neden olabilir.
Roaccutane merkezi sinir sisteminizi etkileyebilir. Baş ağrısı ve yorgunluk muhtemel yan etkilerinden bazılarıdır. Göz kuruluğuna neden olabilir ve karanlıkta görme problemi ortaya çıkabilir. Bazı insanlarda kulak çınlaması ve işitme kaybı görülebilir. Bazı vakalarda işitme kaybı kalıcı da olabilir.
ROACCUTANE FİYATI NEDİR?
Doktor reçetesinin dışında satılmayan Roaccutane, her yıl fiyat konusunda değişiklik göstermektedir. SGK'dan yararlanarak alabileceğiniz bu ürünün 2024 fiyatı 280,71 TL'dir.
Fff 2 yıl önce
Ben de bu ilaci kullanmiştim ama bende hiş bir yan etkisi olmadi aksine çok faydali oldu yüzüme şimdi yeniden az az sivilce çikiyor yüzümde yeniden kullanmak istiyorum
Kullanici 2 yıl önce
Bırakın kardeşim su ilacı hayatınız şimdi mahvolmadiysa ilerde mutlaka mahvolacak çok çok berbat bir ilaç merkezi sinir sistemini cokertiyor hayatla bağıniz kopuyor 17 yılım gitti halada gidiyor bu ilaç yüzünden keşke yüzümün her yeri sivilce olsaydı da kullanmasaydim
sema 2 yıl önce
Bende bu ilacı duydum da çok sevinmiştim (yüzümdeki sivilceden kızarıklıktan kısacası gül hastalğından ) şimdi yorumları okurken almasammı diye düşünüyorum
Sümeyye 2 yıl önce
Sivilce ilaçları tüylenme yapıyor mu?
Suat 2 yıl önce
Bu ilacl satın almak istiyom
kübra 2 yıl önce
3. ayım bitmek üzere ancak ruhen inanılmaz bunalmış hissediyorum ve asla ders çalışamıyorum. Normalde böyle biri değilim ilacın etkisi olduğunu düşünmeye başladım. Acaba yapabileceğim veya önerebileceğiniz bir şey var mı ?
Hamza 2 yıl önce
Sabret kardeşim 6 ayın sonuna geldim ve çok mutluyum
Aytekin 2 yıl önce
İlac kullanimini durdur bence ruh sagligini dengeyi bozuyormus bu ikac
Klimanjero 2 yıl önce
Psikolojiktir ders çalışmamak için bir neden.