Uyuz nedir? Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır? Uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl tedavi edilir

Sağlık Bakanlığı resmi hesaplarından vatandaşların uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde bir uyarılar yaptı. Hal böyle iken uyuz hastalığını duyan insanlar arama motorlarından "uyuz nedir, uyuz belirtileri nelerdir, uyuz nasıl tedavi ediliyor" diye araştırma içerisine girdi. Bugünkü yazımızda merak ettiğiniz tüm bu soruların yanıtını uzmanlardan öğrendik.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Uyuz hastalığı, uyuz böceğinin insan cildine ya da vücuduna sardırmasıdır. Cildin üst tabakasına nüfus ederek yumurtalarını bırakan uyuz böceği çok kısa sürede belirtilerini göstermeye başlar. Uyuz hastalığının (Skabies) en belirgin özellikleri arasında kaşıntı ve deri döküntüsüdür. İlk başta egzama ile karıştırılan uyuz hastalığı kış aylarında daha yaygın görmek mümkündür. Sağlık Bakanlığı son yaptığı açıklamada uyuz belirtilerinden herhangi biri ile karşılaşan vatandaşların vakit kaybetmeden mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiği yönündedir. İnsandan insana buluşmanın görülebileceği uyuz hastalığı özellikle toplu taşıma kullananların dikkat etmesi gerekiyor. Parazitlik bir hastalık olan uyuz, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülüyor.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi - Cilt Sağlığı / Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Elif Afacan Yıldırım uyuz hastalığına dair merak edilen soruları yanıtladı:

Wilkinson Pomad neye yarar ve ne için kullanılır? Wilkinson Pomad uygulama yöntemi!İLİŞKİLİ HABERWilkinson Pomad neye yarar ve ne için kullanılır? Wilkinson Pomad uygulama yöntemi!

UYUZ HASTALIĞININ YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz akarı ciltte tüneller açarak yaklaşık 10-15  yumurtasını bırakır. Bunun 2 veya 6 hafta sonrasında özellikle de geceleri şiddetli kaşıntı ve cilt üzerindeki sivilce benzeri kabarcıklardır. Kaşıntı ve döküntülerin her biri vücudun çoğunu etkileyebilir ya da bilek, dirsek, koltuk altlığı, parmaklar, meme başı, penis, bel gibi bölgelerle sınırlı olabilir. 

5 ile 10 yaş arası çocuklarda ya da bebeklerde baş, yüz, boyun, avuç içleri ve ayak tabanlarına yerleşebilir. Döküntü ayrıca küçük kabarcıkları (veziküller) ve pulları içerebilir. Bu yerleri kaşımak ciltte yara oluşmasına neden olabilir ve bazen bu yaralar bakteriler tarafından enfekte olurlar. Bu yüzden egzama gibi sorunlarla karıştırılabiliyor.

uyuz böceği

uyuz böceği

UYUZ KİMLERDE GÖRÜLÜR? NASIL BULAŞIR?

Kadın ve erkek her iki cinste ve her yaş grubunda tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan kalabalık yerlerde görülme ihtimali daha fazladır. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır bir seyir gösterebilir.

uyuz olan bir hastanın ilk hali

uyuz olan bir hastanın ilk hali

Uyuz hastalığının nasıl bulaşacağını merak ediyorsanız; Hastalık genellikle uyuz olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın teması ile yayılır. Tokalaşma ya da kısa süreli sarılarak genellikle uyuz bulaşmaz. Hastalık, eşler arasında ve aile üyelerine kolayca yayılır. Uyuz hastalığı teşhisi konulan kişilerin kesinlikle kıyafetlerini, havlularını ve nevresimlerini hatta tokalarını bile kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Kaşıntı

Kaşıntı

UYUZ HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Geceleri artan bir kaşıntınız varsa mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Kişiye göre 8-10 saat arasında tedavi edilebilen uyuz hastalığını evdeki yöntemlerle de geçirmeniz mümkündür.

  • Ancak öncesinde mutlaka uzmandan bir tedavi yöntemini öğrenmelisiniz. Uzman doktorların en yaygın önerdikleri yöntemler arasında krem ve losyonlar kullanılıyor. Eczanelerde satılan uyuz kremini yatmadan önce parazitin bulunduğu bölgelere değil vücudunun tamamına sürebilirsiniz. Bu noktada her gün uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Kremi özellikle kuru vücudunuza sürmenizde fayda var. Kremi sürdükten sonra 8 - 10 saat bekliyoruz.
  • Durulandıktan sonra kıyafetlerinizi giyebilirsiniz Bu noktadaki en önemli detaylardan biri de üzerinize giydiğiniz kıyafetlerin temiz olmasıdır. Krem uzun süre vücudunuzda kaldığı için kısa sürede giderilmesini sağlayacaktır.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 323

ferhat 10 ay önce

6 ay gitmedi hertürlü ilaç krem kullandık sonra isetok kullandık gitti

Mesut 1 yıl önce

toz kükürt, beyaz vazelin ve ardıç katranı yağını homojen bir sekilde bir kabın icinde karıştırıp 1 saat kadar dinlenmeye birakin. Sonra duşa girip kükürtlü bir sabun ile çıldırıncaya kadar keselenin.Dustan cikip bir pamuk yardimi ile vücudunuzu beyaz sirke masaj yaparak silin.10 dakika sonra bu kez onceden hazirladiginiz kukurtlu vazelinli katranli karisimi tum vücudunuza surun.Vucutta 8 saat bu sekilde kalsin.Artik bunu bi mağarada mi denersiniz evde tek basiniza mi bilemem cunku cok kötü kokuyor.Umurumda degil diyorsaniz bi kokarca gibi gezersiniz benden uyarması.Bu yontemi 3 gun ustuste deneyin.

Toplam 2 beğeni

MANAGER 1 yıl önce

2.12.22de kızımız doğdu Aralık sonu gibi eşimin kaşıntı başladı.Sislide özel hastaneye gitti cilt doktoru alerji kremi vermiş geçmedi sonra dahiliyede testler yapıldı kanser yada psikolojik olacağını söylediler.24 şubat gibi Floryada Özel Hastanede Hemetologa gittik adam direk uyuz dedi.Kweleda krem söyledi aldık sonra başka bir cilt Dr wilkinson pomad kullanın dedi ben ve diğer kızım kweleda kullanıyoruz eşim wilkinson pomad bebege özel karışım aldık.Sitede Hakan beyin yazısını okuyunca eczaneye sordum yetişkin için Şişli Furkan Eczanesi Benxil Bonzoat Karışım yaptıklarını söyledi onuda aldık. Bakalim BU kadar Mülteci alırsan ülkene bakalim ne olacak daha.

Toplam 6 beğeni

Ceylin 1 yıl önce

Vazelin kükürt kullanın bzde butun aileye bulastı eltilerim kayınlarım gorumcelerım ve cocukları sırayla herkeze bulastı kaynım doktora gttı dokkçtır vazelıin kükürt yazdrdı eczanede bu karısım hazrlanıyor onu kullaindıktan sonra hepsi uyuzdan kurtuldu bızede bulasma bulasma hemen belli etmiyor kuluçka donemi var belli bi süre gectıkten sonra kasınmayla ortaya cıkıyor bzde aldık ve kullanıyorz ıns bzde kurtulacaz

Toplam 4 beğeni

Merve 2 yıl önce

Malesef bizim de geçmiyor özellikle de geceleri çıldırıyoruz uykudan uyanıyoruz bir türlü geçmiyor doktara gittik kaç kere ilaçlar kullandık okadar ama bir türlü geçmiyor ya artık bıktık ailecek ben kıyafetleri 90 derce yıkıyorum ama ne bir değişiklik nede bir geçme var ya canımızdan bezdik ya

Toplam 6 beğeni

Seher 2 yıl önce

Bizde aynıyız

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun