Ciltte kuruluk ve soyulma ile başlayan belirtilen sonrasında adeta başa çıkılmaz bir hal alarak tüm vücuda yayılan balık pulu hastalığı, günümüzde yaygınlaştı. Haberlerde gördüğümüz balık pulu hastalığının tedavi süreci de oldukça önemlidir. Balık pulu hastalığına dair tüm detayları bugünkü haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.
Halk arasında balık pulu olarak bilinen tıp dilinde ise iktiyozis vulgaris, nadir görülen bir deri hastalığıdır. Derinin yapıtaşı olan keratin maddesinde meydana gelen bozukluklar sonucu ortaya çıkan bu deri hastalığı ilk olarak 1771 yılında Edward Lambert isimli hastada tanısı konulmuştur. Rastlanan vakanın 3 kuşak ailesinde de görülen balık pulu hastalığına o zamanlarda kirpi hastalığı denilmiş. Sonrasında araştırılarak doğu tanı koyulmuştur. Bazı araştırmalarda 250 hastadan 1 kişide görüldüğüne dair araştırmalar yer almaktadır. Normal bireylerde cildin yüzeyindeki epidermis hücreleri sürekli yenilenir ve ölü deri atılır. Balık pulu hastalığı olan kişilerde ise ciltte oluşan ölü deri hücreleri dökülemez ve atılamaz. Bu durumda ölü deri hücreleri cilt yüzeyinde birikip yamalar halinde kalın, kuru bir tabaka şeklinde görünüyor.
PEKİ BALIK PULU HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Balık pulu bir deri hastalığı olduğu için bütün semptomlar deride görülür. Saçlı deride pul pul bir görünüm mevcuttur. Bu hastalarda terleme problemi de mevcuttur. Şikayetleri tipik olarak kış aylarında artan balık pulu hastalığı, ciltte kuruma ve kaşınma şikayetleri artar. Kurulaşmış ve sertleşmiş ciltten kaynaklı yamalar genellikle dirsekte ve alt bacaklarda izlenir. Daha ciddi seviyede olan hastalarda ayak tabanlarında ve de avuç içlerinde derin ağrılı çatlaklar gelişir.
BALIK PULU HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Balık pulu hastalığı doğumdan itibaren görülmesi mümkün olan çocukluk çağının ilk bir kaç yılında da ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bazı bireylerde yaşamları süresince bir daha asla semptomlar ortaya çıkmayabilir. Bazı bireylerde ise erişkin çağda semptomlar geriye dönebilir. Hastalığın genetik geçişi otozomal dominant olarak gerçekleşir. Bu çocuğa hastalığın geçmesi için sadece bir ebeveynin mutasyon geçirmiş gene sahip olmasının yeterli olması anlamına gelir. Bazı ilaçların alınması sonrasında da bildirilen hastalar mevcuttur.
BALIK PULU HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Günümüzdeki şartlarda hali hazırda balık pulu hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak doğal yöntemlerle biraz rahatlatılabilir. Bunlar;
- Banyodan sonra cilt lezyonalrın sert bir sünger ya da ponza taşıyla ovulması ölü dokunun dökülmesine yardımcı olabilir. Üre ya da propilen glikol içerin nemlendiricilerin düzenli olarak ve sürekli uygulanması gerekir.
- Balık pulu hastalarına evde sürekli hava nemlendirici kullanmaları önerilir. Kuru hava bu hastalığın en büyük düşmanı olduğu için özellikle kış aylarında kaloriferli evlerde kuruyan havayı nemlendirmek derinin de kurumasını engeller.
Ern 2 yıl önce
İlacı öğrene bilirmiyim
Halil Günay 3 yıl önce
Medikil balık pulu hastalığına faydalı mı ?
İpek 4 yıl önce
suratım mayın tarlası gibiydi 8 senedir artık is yerinde normal sosyal hayatım bitmişti ve tanıştığım doktor sayesinde başladım 1 ay kullandım bas donmesi ve kurudu vucudum dudaklarım patladı ama nemlendirici kullandım atlattım cok güzel oldu yüzüm keşke daha önce bu ilacı bilseydim korkulacak bisi yok nemlendirici ve suyu bol tüketip sürdüğün surece
demet 3 yıl önce
merhaba ipek. bir öğrencimde var bu şikayet ve 8 yıldır denemedikleri şey kalmamış. şuan arkadaş edinmekte zorlanıyor ve bu durumu çok kafasına takıyor lütfen yorumumu görürseniz dönüş yapar mısınız? kullanabileceği bir ilaç varsa öğrenmek isterim
Safiye 3 yıl önce
Hangi ilacı kullandınız
Asli 3 yıl önce
Me4haba 2.5 yasinda kizim dada var hastalik her turlu ilac kullandim ama olmadi ilacin adini soylermisiniz acaba
nurullah 3 yıl önce
ilaç adı ne
Esra 3 yıl önce
Ilacın adı nedir
Eyüp 3 yıl önce
Hangi ilaç