Tırnakta nokta halinde, çizgi halinde veya tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı "lökoniki" olan beyaz lekeler herkes tarafından vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Ancak bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Peki Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer? işte sorunun yanıtı:
Zaman zaman tırnağında oluşan beyaz lekelerin sebebini hiç merak ettiniz mi? Tırnakta oluşan beyaz lekeler yani Lökoniki aslında bir sağlık sorununun habercisi olduğunu gösteriyor. Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir. En büyük sebebi tırnak yatağının zarar görmesidir. Bu da tırnağınızı bir yere vurmanız veya çarpmanız sonucu ortaya çıkar.
TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ
Alerjik tepki
Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.
Protein eksikliği
Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.
Mineral eksikliği
Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır.
Tırnak yaralanmaları
Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca nedenlerden biridir.
TIRNAKTA OLUŞAN BEYAZLIKLAR NASIL GİDERİLİR?
- İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık çinko bakımından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Çinko, C vitamini ile beraber tüketilirse, çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılmasını sağlar.
- Tırnak bakım ürünleri sıklıkla kullanılıyor ise bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından problem oluşturmayacağından emin olunmalıdır.
- Demir, sülfür ve kalsiyum içerikli besinlerin yeterince alınmasına dikkat edilmelidir.
- Tırnaklarda beyazlamanın olduğu fark edildiğinde, tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi bir problem yaratmayan beyaz lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnağın belli bir noktasında uzun süre kalan ve yok olmayan beyazlıklar varsa doktora danışılmalıdır.
uyfrd 1 yıl önce
amın
Bahoz 1 yıl önce
Bilgilendirme için teşekkür ederim
Bahoz 1 yıl önce
Bilgilendirme için teşekkür ederim
Teşekkürler 2 yıl önce
İşime yarayacak
Gane 2 yıl önce
İyi