Kasık kılları yüzeye çıkmak yerine deriye doğru uzadığı için batığın en çok oluşan bölgelerden biridir. Bir süre sonra çok can yakıcı hale gelen batık kasık kılları için yapılabilecek bazı yöntemler vardır. Peki bunlar neler? Batık kasık kılları nasıl tedavi edilir? Batık tüyler enfekte olursa ne olur? İşte sorunun yanıtı:
Kıl batması hastalığı, özellikle ağda uygulaması ile temizlenen kılların kökten alınması, ölü deri hücreleri ve sebum kalıntıları olması nedeniyle kendilerine çıkacak doğru bir yol ya da yer bulamayıp deri altında kalması durumudur. Batık oluşumunun en önemli sebebi, epilasyon işlemi esnasında yapılan hatalardır. Ayrıca elektrikli epilatör kullanımı da batık oluşumuna sebep olabilir. Çünkü elektrikli epilatörler kılları her yöne çekerek alırlar. Üst üste jilet kullanımı da cildi tahriş ederek batık oluşumuna zemin hazırlayabilir. Batık adı verilen kıllar yani kıl batması durumu genellikle cilt üzerinde sivilcelerin oluşmasına sebep olur. Bu sivilceler, kıl kendisine doğru yolu bulup çıkana kadar ya da temizlenene kadar büyümeye devam eder.
Erkek veya kadın fark etmeksizin tüm insanlarda görülebilen kasık kılı batması hemen hemen aynı belirtileri gösterir. Bunların başlıcaları;
- · Küçük, sert ve yuvarlak yumrular (papüller),
- · Yine küçük, irin dolu, kabarcık benzeri lezyonlar (püstüller),
- · Kıl dönmesi olan bölgenin koyulaşması,
- · Oluşan iltihabın artması nedeniyle meydana gelen ağrı,
- · Kabarcıkların olduğu bölgelerde kızarıklık ve kaşıntıdır.
Kuyruk sokumu kıl dönmesinin belirtileri ise diğerlerine göre daha yoğundur. Kuyruk sokumunda iri ve içi yoğun iltihap dolu, insanların oturmasını dahi güçleştiren kabartılar oluşur. Bu kıl dönmesinin kendiliğinden iyileşmesi diğerlerine göre çok daha zordur. İltihaplı bölgenin zaman zaman kendini boşaltması ve ortaya çıkan yoğun koku en yayın belirtilerindendir. İnsanların oturmalarını güçleştirir ve tedavisinin yapılmadığı durumlarda sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiler.
KASIKTA OLAN BATIK TÜYDEN NASIL KURTULUR?
Batık kasık kılları enfekte olursa, şişlikler ağrılı olabilir ve irinle dolu olabilir. Enfeksiyonu tedavi etmek için doktora gitmeniz gerekebilir. Doktorunuz bir antibiyotik merhem veya yıkama reçete edebilir. Enfeksiyon şiddetliyse, ağızdan bir antibiyotik almanız gerekebilir.
EVDE YAPILABİLECEK İLAÇLAR
- Çay ağacı yağı bakterileri öldürür ve şişliği azaltır. Bazen akne tedavisinde kullanılır ve batık tüylerde de işe yarayabilir. Yağı seyreltmek için suyla karıştırın ve bir pamuk topu kullanarak uygulayın.
- Şeker doğal bir eksfoliye edicidir. Cildi nemlendirmek ve bakterileri öldürmek için zeytinyağı veya bal ile karıştırın. Bu maskeyi dairesel hareketlerle uygulayın ve ardından ılık suyla durulayın.
- Karbonat, derideki iltihabın pul pul dökülmesine ve azalmasına yardımcı olur. Bir yemek kaşığı karbonatı, bir su bardağı su ile karıştırın. Cildinize uygulamak için bir pamuk topu kullanın ve ardından soğuk suyla durulayın.
BİR YORUM YAPIN 0