Zamanla dişler bir takım maddelere maruz kalır. Bu, dişlerinizin yüzeyinin üzerinde plak adı verilen yapışkan bir madde tabakası oluşturur. Bunlara diş taşı yani tartar adı veriliyor. Günlük hayatı olumsuz etkileyen 'Diş taşı(tartar) olmaması için ne yapılmalı? Diş taşı temizliğinin faydaları nelerdir?' sorularını Diş Hekimi Betül Akar İlhan Yasemin.com okurlarına özel yanıtladı.
Diş etlerimiz dişlerimizi koruyan en önemli dokudur. Onların sağlığı korunmadan sağlıklı bir diş görüntüsü oluşması neredeyse imkansızdır. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte ve portakal kabuğu formundadır. Koyu kırmızı renkteki diş etleri sağlıksız bir diş eti görüntüsü olduğunun belirtisidir. Günlük ağız bakımımızı ihmal ettiğimizde diş üzerinde ve arasında bulunan yemek artıkları bakteri üretir. Oluşan bu bakteri plağı tükürük bezinde bulunan minerallerle beraber çökelerek tabir-i caizse gerçek bir taş oluşturur. Halk arasında diş taşı olarak bilinen bu durum önce diş etlerine dolaylı olarak da dişlere zarar vererek, ağızdan bir an önce uzaklaştırılması gereken bir unsur haline gelir.
DİŞ TAŞI OLUŞUM NEDENLERİNİ BAŞLICA ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ;
- -Tükürük yapısı
- -Tükürük bezinin bulunduğu bölgeler
- -Yetersiz diş fırçalama ve ağız bakımı
- -Diş ipi ve gerekli durumlarda ara yüz fırçalarının kullanım ihmali
- -Kişisel faktörler
- -Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi
PEKİ BU DİŞ TAŞLARININ AĞIZDAN UZAKLAŞTIRILMASI NASIL YAPILIR?
Aslında buna biz diş hekimleri karar veriyoruz. Diş taşlarının çokluğuna, ağızda bulunma süresine, kemik seviyesinin etkilenip etkilenmeme durumuna göre tedavi prosedürü değişiklik gösterir.
Tedavi çoğunlukla anestezi kullanılmadan birtakım ultrasonik ve periodontal aletlerle yapılır.
Temizleme işleminde, plaklar ve diş taşları dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizlenir ve ardından dişlerde bulunan çay, kahve ve sigara lekelerinden kurtulmak için polisaj yapılır. Bu sayede hem diş etlerinize zararlı diş taşlarından kurtulursunuz hem de dişleriniz parladığı için daha güzel bir gülüşe sahip olursunuz.
İlerlemiş vakalarda ise kök yüzeyinden yani diş etinin altından diş taşlarının kontrollü bir şekilde uzaklaştırılması gerekir. Bu işlem için bazen lokal anestezi altında ufak cerrahi işlemler gerekebilir.
DİŞ TAŞLARI NASIL ÖNLENİR?
Yukarıda da belirttiğim gibi tükürük bezlerimiz ve yediğimiz besinler yoluyla diş taşı oluşumu olduğu için ağız bakımı çok iyi yapılmalıdır. Düzenli ve doğru şekilde diş fırçalaması yapılmalıdır. Flor içerikli macunlar tercih edilebilir. Asitli tüketimi minimuma indirilebilir. Tabi bunun yanında ne yaparsak yapalım önüne geçemeyeceğimiz bu durum için 6 ayda bir klinik ortamda diş hekimleri tarafından diş taşı temizliği yapılması gerekir.
DİŞ TAŞLARI İHMAL EDİLİRSE HANGİ TÜR HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKAR?
Diş taşları temizlenmezse diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş eti çekilmesiyle kendini gösteren diş eti hastalıklarına daha sonra dişlerin aralarının açılması ve bu bölgelerde de diş taşı oluşumunun devam etmesi eklenir. Sonraki süreçte ise diş çürükleri oluşur. Ve en son kemik erimesiyle beraber dişler kaybedilebilir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNİN FAYDALARI?
Sağlıklı ağız ve dişler için diş taşlarının temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. 6 aylık periyotlarla yapılabilen diş taşı temizliği ile; diş çürüklerinin etkenleri ortadan kaldırıldığı için önlenebilir. Diş hastalıklarını, diş eti çekilmelerini ve şişmesini, kemik iltihaplarını ve ağızda oluşabilecek yaraları engelleyebilir, diş kayıplarının önüne geçebilir, diş taşına bağlı olarak oluşan ağız kokusunu giderebilir ve dişlerinizin olması gereken sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Diş taşı temizliği için bilinçsiz ve geçerliliği olmayan uygulamalara başvurmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu tedavinin alanında uzman diş hekimleri kontrolünde gerekli ekipmanlar kullanılarak yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde dişlerinize daha büyük zararlar verebileceğinizi unutmayın.
Bu konuda, katıldığım televizyon programında görüşlerimi paylaştığım videoma instagram hesabımdan ulaşarak daha detaylı bir fikir edinebilirsiniz.
Sağlıklı gülüşler :)
Diş Hekimi Betül Akar İlhan
Betül Akar İlhan Muayenehanesi
BİR YORUM YAPIN 0