Çok eski yıllardan beri herkesin evinde bulunan hem kuru cildi nemlendirip hem de yaraları iyileştirme özelliğiyle 7'den 70'e kullanılan vazelin yenir mi? Vazelin zehirli bir madde midir? İşte, cilt nemlendirme için kullanılan vazelinin tüketilip tüketilemeyeceği hakkında bilinmesi gerekenler:
Son zamanlarda doğal bakım ürünlerine olan ilginin artması ile cilt bakım ürünleri arasında uzun yıllardır sessiz sedasız varlığını sürdüren vazeline dair araştırmalar çoğaldı. Büyük markaların kapsamlı bakım ürünlerine nazaran daha uygun fiyatlı olması ve kolay elde edilmesi sebebiyle Vazelin, kimyager Robert A. Chesebrough'un petrol kuyularına gittiğinde bulduğu bir maddedir. Ana malzemesi yumuşatıcı olan vazelin, ciltteki nemi hapseder ve cildi nemlendirir. Yalnızca topikal olarak kullanılması önerilir.
- Özellikle soğuk ya da rüzgarlı havalarda cildin nemini kaybetmesini engelleyen vazelin dış etkenler nedeniyle meydana gelen çatlakların da iyileşmesine yardım eder.
PEKİ VAZELİN YENİR Mİ?
Dünya tarihinde örneğine az rastlanır bir felaket, 6 Şubat 2023'de maalesef ki Yüzeye çok yakın mesafede, 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem art arda yaşandı. Depremler öyle şiddetliydi ki fay hattı üzerinde 6 buçuk metreye varan kaymalar görüldü. Pazarcık ve Elbistan depremleri, "Asrın Felaketi" olarak literatüre girdi. Depremde enkaz altında uzun bir süre kalan bir vatandaş enkaz altında vazelin bulduğunu ve çocuklarıyla beraber bir süre vazelin yediğini söylemişti.
Uzmanlar Vazelin, küçük miktarda tüketildiğinde genellikle toksik olarak kabul edilmez. Az miktarda tüketilmesi müshil etkisi oluşturabileceğini söyledi. Vazelinin daha büyük miktarda tüketilmesi ise boğulma riskini artırır. Yağlı ve kalın bir dokuya sahip olduğu için, vazelinin ağız yoluyla alınması yutma esnasında boğulma tehlikesini artırır. Ayrıca bu yağlı madde, aspire edilmesi halinde akciğerlere ciddi zarar verebilir.
eemekli42 9 ay önce
73 yıl evvel ben de yemiştim. Allah'a (cc) şükürler olsun ki yaşıyorum.