Saçtaki bit yumurtaları nasıl yok edilir? Sirke, pire ve bit yumurtası kaç günde geçer?

Saç bitine, çocuklarda ve insanların bir arada bulundukları okul, yurt, kışla ve cezaevi gibi yerlerde daha sık rastlandığını söyleyen uzmanlar, aileleri bit salgınına karşı uyardı. Peki bit yumurtaları nasıl anlaşılır ve yok edilir? Pire, bit ve sirkeyi yok eden en etkili yöntem hangisidir? İşte çözümü:

Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte, saç bitlerinin yayılma riski artıyor. her çocuğun başına gelmiş en olumsuz şeylerden biri olan saç biti,  genellikle ılıman ve soğuk iklimlerde, özellikle bahar ve kış aylarında daha sık rastlanan ve halen varlığını koruyan parazitlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kaşıntı, deride gıdıklanma şeklinde belirtilerle ortaya çıkan bit, kafa derisinde emdiği kanla beslenerek tüm kafatasını kaplıyor. Bitlerden kurtulmanın yolları ve temizlik yöntemleriyle ilgili dikkat edilmesi gerekenler hem çocukların hem de ailelerin sağlığını korumak için önemli. 

Bitler, genellikle temas yoluyla bulaşır ve özellikle kalabalık ortamlarda, paylaşılan eşyalar veya yakın temas sonucu kolayca yayılabilirler. Hayatta kalabilmek ve üreyebilmek için konakçısının kanına ihtiyaç duyan bitler, genellikle sıcak ve nemli ortamları tercih ederler. 

Bit nasıl temizlenir? En etkili bit temizleyen 3 doğal yöntemİLİŞKİLİ HABERBit nasıl temizlenir? En etkili bit temizleyen 3 doğal yöntem

7 GÜNDE OLGUN BİTE DÖNÜŞÜYOR!

Uzman Dr. Orkan Karaca, okulların açılmasıyla birlikte saç bitlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Karaca, “Görülme sıklığında, coğrafik durum, etnik yapı, iklim ve hijyenik koşullar gibi pek çok faktörün önemli rolü bulunuyor. Saç bitine, çocuklarda ve insanların bir arada bulundukları okul, yurt, kışla ve cezaevi gibi yerlerde daha sık rastlanmaktadır. Saç biti 2-4 mm 6 bacaklı ve kan emen bir böcektir. Saç biti her 3-6 saatte bir tükürük enjekte ederek beslenir. Erişkin dişi bit 30 gün boyunca her gün 5-6 yumurta bırakır. Genç bir bitin 3 aşamalı bir yaşam döngüsü vardır. 7 günde olgun bite dönüşür. Bit konağın dışında 3 gün, sirke ise 10 gün canlı kalabilir” açıklamalarını yaptı. 

SAÇ BİTİ YUMURTALARI NASIL YOK EDİLİR?

Saç biti yumurtalarını öldürmenin en etkili yöntemi doktor kontrolünde uygulanan benzil alkol ya da permetrin losyonu, kuru saça spinosad maddeli ilacın uygulanması ve 10 dakika sonra saçın yıkanması, saça sirke uygulanmasıdır. Ayrıca bit şampuanları, bit losyonu ve bit tarağı ile beraber kullanıldığı durumda saç derisinde bulunan bitler uzaklaştırılabilir.

SAÇ BİTİ YUMURTALARI NASIL YOK EDİLİR?

SAÇ BİTİ YUMURTALARI NASIL YOK EDİLİR?

Saç biti yumurtalarına  karşı evde doğal yöntemlerden yararlanılabilir fakat bu yöntemler ilaç kadar etki etmeyebilir. Evde saç bitine karşı Hindistan cevizi yağı, beyaz sirke, hint yağı gibi ürünler kullanılabilir.

  • Eğer bit ve sirkeler saçtan uzaklaştırılmazsa tekrarlama olasılığı yüksektir. İlaç tedavisi 7-10 gün içinde tekrar uygulanabilir. Etkilenen kişinin bit veya sirke barındırabilecek kişisel eşyaları bit ve sirkelerden arındırılmalı ve başkaları tarafından kullanılmamalıdır.
Salavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler

İLİŞKİLİ HABER

Salavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler
Sonbahar dekorasyonunda hardal etkisine yer açın! ​Dekorasyonda hardal sarısı kullanımı

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar dekorasyonunda hardal etkisine yer açın! ​Dekorasyonda hardal sarısı kullanımı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0