Dilde neden uçuk çıkar ve ve geçirmek için ne yapmalı?

Dilde ya da ağız bölgesinin kenarlarında yaşayan uçuk, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Mağazalardaki deneme ürünlerinden bile bulaşabilen dildeki uçuk neden olur ve nasıl geçer? İşte bu soruların cevapları:

Dilde uçuk, genellikle herpes simpleks virüsü (HSV) adı verilen bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. HSV'nin bulaşması, aktif olarak virüs yayan bir kişiyle yakın temastan kaynaklanır. Bu virüs, vücuda bir kez girdikten sonra sinir sisteminde kalır ve bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda aktifleşerek vücudun farklı bölgelerinde kendisini gösterir. Ağız kenarlarında ya da çene bölgesinde çıkan uçuklar kalıcı iz bırakabilir. 

Uçuk neden çıkar? Uçuk nasıl geçer? Uçuğu geçirmenin doğal yolları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERUçuk neden çıkar? Uçuk nasıl geçer? Uçuğu geçirmenin doğal yolları nelerdir?

DİLDE ÇIKAN UÇUĞUN ÇIKMASI İÇİN FAKTÖRLER ŞUNLARDIR:

  • Stres: Stres, bağışıklık sistemini zayıflatarak virüsün aktifleşmesine neden olabilir.
  • Yorgunluk: Yetersiz uyku ve aşırı yorgunluk da bağışıklık sistemini zayıflatarak uçuk oluşumunu tetikleyebilir.
  • Bağışıklık sistemi zayıflığı: Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar veya bazı ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatarak uçuk oluşumuna zemin hazırlar.
  • Ağız yaralanmaları: Diş fırçalama sırasında dilin yaralanması, diş teli gibi yabancı cisimlerle dilin yaralanması uçuk oluşumunu tetikleyebilir.
  • Hormonal değişiklikler: Kadınlarda adet dönemi öncesi veya hamilelik gibi hormonal değişiklikler dönemlerinde uçuk çıkma olasılığı artabilir.
  • Beslenme eksiklikleri: B12 vitamini, demir ve çinko eksikliği gibi besin eksiklikleri de uçuk oluşumuna katkıda bulunabilir.

Uçuğu hızlı geçirmek için evde ne yapılır? 1 gecede uçuğu geçirmenin yollarıİLİŞKİLİ HABERUçuğu hızlı geçirmek için evde ne yapılır? 1 gecede uçuğu geçirmenin yolları

DİLDE ÇIKAN UÇUK NASIL GEÇER? NE İYİ GELİR?

Dilin üst yüzeyinde çıkan uçuklar 7-10 gün içinde kendiliğinden geçmektedir. bu süreçte rahatsızlığı azaltmak için kesinlikle ısırmamalı ya da herhangi bir cisimle müdahale etmemelisiniz. Günlük yaşamınızı özellikle de sıcak soğuk yemekler yerken olumsuz etkileyen dudak uçuklarına bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.

Dilde çıkan uçuklar aftla karıştırılmamalıdır.

Dilde çıkan uçuklar aftla karıştırılmamalıdır.

Ağız hijyeni: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın ve ağız gargarası kullanın.
Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçının: Bu tür yiyecekler uçukları daha da tahriş edebilir.
Soğuk uygulamalar: Buz küplü bir bezi ağzınızda gezdirmek ağrıyı azaltabilir.
Tuzlu su gargarası: Tuzlu su gargarası, ağızdaki bakterileri öldürerek enfeksiyon riskini azaltabilir.
Doğal yöntemler: Aloe vera, bal veya çay ağacı yağı gibi doğal ürünler de uçukların iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Unutmayın: Uçuk bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle uçuklarınız varken başkalarıyla ortak eşya kullanmaktan kaçının.

Kıyır kıyır patatesli el açması börek tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Kıyır kıyır patatesli el açması börek tarifi!
2025'in rengi Mocha Mousse ile zamansız şıklığı yakalayın!

İLİŞKİLİ HABER

2025'in rengi Mocha Mousse ile zamansız şıklığı yakalayın!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0