En belirgin belirtisi tansiyonun çıkmasına bağlı olarak görülen gebelik zehirlenmesi hem anne adayını hem de bebeğin hayatını riske atan bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde en tehlikeli durumlardan biri olan gebelik zehirlenmesi nedir? Hamilelikte preeklampsi nedenleri ve tedavisi nedir? Gebelik zehirlenmesi belirtileri nasıl anlaşılır? Gebelik zehirlenmesi tedavisi nasıldır? Gebelik zehirlenmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Hamilelik döneminde tansiyonun birdenbire zirveye çıkmasıyla görülen preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi durumu çoğunlukla 20. haftadan sonra kendini gösterir. Anne adayının epilepsi rahatsızlığına sahip olan kimselerdeki gibi sara nöbetine benzer krize girmesi ise eklampsi olarak tanımlanır. Kriz sırasında kol ve bacaklarda kasılma, geçici şuur kaybı gibi belirtilerin yaşanması sebebiyle anne adayının sağlığı ciddi anlamda riske girebilir. Vücudun bazı gölgelerinde görülen şişlikler, idrarla protein atma gibi etkenler hamilelik zehirlenmesinin belirtilerini gösterirken, bir yandan rahatsızlığın ortaya çıkış nedenini de ortaya koyuyor olabilir. Her anne adayında aynı seviyede görülmeyen bu durum fark edilir edilmez doktor müdahalesinde bulunulmalıdır.Hafif ve şiddetli olmak üzere 2 şekilde görülebilecek olan gebelik zehirlenmesi durumunda anne adaylarının bu konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmaları önemlidir. Peki gebelik zehirlenmesi tam olarak nedir? Gebelik zehirlenmesi belirtileri nasıl anlaşılır? Gebelik zehirlenmesi tekrarlar mı? Gebelik zehirlenmesi ile ilgili en çok merak edilen konular...
GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR? GEBELİK ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?
Damar yatağındaki bozukluklardan meydana gelen gebelik zehirlenmesi, rahim yatağındaki arterlerin giderek daralması ve bunun sonucunda da bebek beslenemez. Anne adayını ve bebeği çok ciddi bir şekilde etkileyen gebelik zehirlenmesi, gündelik yaşantımız içerisinde görülen zehirlenme vakaları ile tamamen ayrıdır. Hamilelik kontrollerinde 20. haftadan sonra tansiyon çıkıyorsa ve buna ödemle beraber idrarda proteine rastlanıyorsa preeklampsi (gebelik zehirlenmesi)'nden endişelenilebilir.
Çoğunlukla preeklampsi sonucu kendine gösteren eklampsi, yüksek kan basıncı ve idrarda protein bulunmasıyla ortaya çıkar. Eklampsinin ilerlemesi halinde beyin bu durumdan etkilenir ve nöbet krizleri ortaya çıkar. Peki eklampsinin belirtileri ve tedavisi neler? İşte yanıtı...
EKLAMPSİNİN BELİRTİLERİ
Anne adaylarında şiddetli baş ağrısı, ödem, karın ağrısı, idrarda azalma, göz hastalıkları gibi rahatsızlıklar eklampsi krizlerinin belirtileri arasında yer alır.
EKLAMPSİNİN TEDAVİSİ
Hamilelik sürecinde görülen eklampsi nöbetlerinde yapılması gereken ilk şey doktora gitmek olacaktır. Doktor gerekli işlemleri yaptıktan sonra asıl amaç anne adayının uygun bir zamanda doğumunu gerçekleştirebilmesidir. Eğer nöbet ileri safhalara ulaşmışsa bebek 8 hafta öncesinde prematüre olarak dünyaya gelebilir. Anne adayının bu krizi tekrar yaşamaması için magnezyum sülfat tedavisi uygulanabilir.
GEBELİK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELER?
Hamilelik döneminde görülen rahatsızlıklardan biri olan gebelik zehirlenmesi herkeste aynı seviyede ve belirtilerde görülmez iken en kolay tespiti rutin tansiyon ölçümleri ile ortaya konulabilir. Tansiyon değerlerinin haricinde şu belirtilerle gebelik zehirlenmesinden şüphelenilebilir:
- Şuuru kaybetme,
- Görme bozuklukları ve çok nadir körlük,
- Nefes alış verişte güçlük çekme,
- Mide ve karında ağrı,
- Vücudun belirli bölgelerinde özellikle el, ayak ve yüz bölgelerinde belirgin düzeyde şişlik,
- Uzun süreli ve şiddetli baş ağrısı,
- Yorgunluk ve halsizlik hissi.
HAMİLELİK ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?
Bebeğin gelişiminin ilerlemesiyle beraber plasentada ihtiyaç duyulacak kan miktarı artacaktır. Gebelik zehirlenmesi denen durum yaşandığı zaman ise kanın ve besinin bebeğe ulaşması önlenerek damarda bazı bozulma ve daralmmalar gözlemlenecektir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi bu durumdan olumsuz etkilenir iken anne adaylarında da şu komplikasyonlar gelişecektir:
Plasentayı besleyen damarlarda daralma olacak
Kan damarları bozulacak ve hasar meydana gelecek
Annenin bağışıklık sisteminden kaynaklı hastalıklar hamilelik zehirlenmesine sebep olabilecektir.
GEBELİK ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Bebeğin gelişimini durduran gebelik zehirlenmesinde izlenebilecek asıl tedavi annenin bir an evvel doğuma alınmasıdır. Eğer hafif düzeyden bir gebelik zehirlenmesi yaşanıyorsa kan değerleri incelenirken, tansiyonun inmesi için birtakım önlemler alınır. Şiddetli zir düzey görülmüş ise yukarıda bahsedildiği gibi tek çare sağlıklı bir doğum ile gebelik zehirlenmesinin önlenmesidir.
BİR YORUM YAPIN 0