Hamilelik döneminde sıklıkla görülen mide bulantısı artıkça hamilelik sürecini çekilmez hale getirebiliyor. Hamilelik dönemini oldukça zorlaştıran mide bulantılarının nedeni ortaya çıktı. Biz de yazımızda hamilelik dönemindeki bulantılar ve iyi gelecek çözümleri sizler için derledik. İşte 'Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?' sorularının cevapları...
Kadınlarda adet döneminin gecikmesinden sonra amansız görülen sabah bulantıları, karnınızdaki bebeğin habercisi olabilir. Çoğu zaman üşütmeden kaynaklandığı düşünülen mide bulantılarına adet dönemindeki gecikmeler de eşlik ediyorsa hamile kalmış olabilirsiniz. Bunu anlamak için eczaneye gidip hamilelik testi yapabilir ve evinizde kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Test sonucu pozitif çıktıysa artık iki canlısınız demektir. Durumu eşinize müjdeledikten sonra sıra kendinize ve bebeğinize en iyi şekilde bakmaya geliyor. Hamilelik dönemine bakıldığında özellikle ilk üç ay içerisinde yani birinci trimesterda farklı derecelerde mide bulantılarının yaşandığı görülür.
HAMİLELİK BULANTILARI NE ZAMANA KADAR SÜRÜYOR?
Değişen hormon dengesinden kaynaklanan mide bulantıları, sabah saatlerinde başlayıp gün boyu devam edebiliyor. 12. haftaya kadar süren mide bulantıları kimi zaman anne adaylarını zorlayıp sürekli tuvalete çıkarsa da hamilelik bulantılarını azaltmanın bazı yöntemleri vardır.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
HORMONLAR: Hamileliğin görülmesi ile birlikte değişen hormon dengesi mide bulantılarını tetiklemektedir.
YORGUNLUK: Anne adayının gününü stresli, yorgun ya da mutsuz şekilde geçirmesi mide bulantısının görülmesine neden olabilir.
İLK HAMİLELİK: Anne olma duygusunu ilk defa hissedecekseniz vücudunuz hamileliğe adapte olmakta güçlük çekebilir.
NEDENİ ALIŞILMAYAN HORMONLAR
Cambridge Üniversitesi Wellcome-Tıbbi Araştırma Konseyi Metabolik Bilim Enstitüsü'nün eş direktörü Prof. Dr. Stephen O, "Hamile kalan kadınların çoğu bir noktada mide bulantısı ve bulantı yaşayacak ve bu hoş olmasa da bazı kadınlar için durum çok daha kötü olabilir; o kadar hasta olurlar ki hastaneye kaldırılmaları gerekir. Rahimde büyüyen bebek, annenin alışık olmadığı düzeyde hormon üretiyor. Bu hormona ne kadar duyarlı olursa o kadar mide bulantısı yaşıyor. Bunu bilmek bize bunun olmasını nasıl önleyebileceğimiz konusunda bir ipucu veriyor. GDF15 hamilelik dışında tüm dokularda düşük seviyelerde yapılır. Bununla birlikte, GDF15'i kodlayan gende nadir bir mutasyona sahip kadınlarda, hamilelik dışında alışılmadık derecede düşük hormon seviyeleri görülür. Nature'da yayınlanan çalışma, bu kadınların hamilelik sırasında aniden yüksek düzeyde GDF15'e maruz kaldıklarında HG riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak fetüsleri de mutasyonu taşıyorsa ciddi semptomlar yaşama olasılıkları az. Benzer şekilde, kronik olarak yüksek GDF15 seviyelerine neden olan kalıtsal bir kan hastalığı olan beta talasemi hastaları da hamilelik hastalıklarına karşı büyük ölçüde korunmaktadır." dedi.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI İÇİN DOĞAL KÜRLER
ELMA: 1 bardak kadar kaynar suya 10 tane elma kurusu atıp 10 dakika bekletin. Gün içerisinde yalnızca 2-3 bardak tüketin. Elma kurusunu günde 100-150 gram tüketebilirsiniz.
KURU NANE YAPRAĞI: 8-10 gram nane yaprağını 1 bardak kaynayan suya atıp 10 dakika bekletin. Sabah ve akşam olmak üzere 1 bardak tüketip yaprakları toz haline getirin. Günde 3 defa tüketebilirsiniz.
TARÇIN: Sindirime iyi geldiği bilinen tarçın, hazımsızlık nedeniyle ortaya çıkan kusmayı engellemeye de iyi gelir. Hazırlayacağınız tarçın çayını ortalama 10 dakika demlendirdikten sonra bir çay kaşığı bal ve bir miktar limon ekleyerek günde 2 defa içebilirsiniz.
MİDE BULANTISI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?
- Diş fırçalama esnasında kullandığınız macun mide bulantısına neden oluyorsa ağız çalkalama suyunu deneyebilirsiniz.
- Yaz mevsimindeyseniz buz küpü veya limon dilimi emebilirsiniz.
- Mide bulantısına sebep olan sigara, yemek vb. kokulardan mümkün mertebe uzak durmalısınız.
- Mide bulantınızı yatıştırmak için tuzlu krakerleri atıştırmalık için kullanabilirsiniz.
- Günlük hayatta da iyi geldiği bilinen zencefilden bir dilim kesip sıcak suyun içine atarak 10 dakika demleyin. Çay şeklinde tükettiğiniz zaman bulantınız geçecektir. Hatta söylenenlere göre zencefilin kokusu bile mide bulantısını kesebilir.
- Susuzluk mide bulantısını tetikleyeceğinden kafeinsiz, şekersiz taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz.
Selin 3 yıl önce
Merhaba 6 haftalık oldu bebegim elmayı bugün bilmeden rastgele yedim eksi elma ve bütün gün kendimı hiç olmadığım kadar iyi hissettim bunu gerçekten tavsiye ederim..
Nane 4 yıl önce
Yanlış bilgi var nane düşük yaptıra bilir kas gevşetme özelliği vardır
GZM 4 yıl önce
O kekik diye biliyorum, yanlışınız olmasın