İki bebek müjdesini aynı anda alan anne adayları pek çok kişinin hayali olup kavuşamadığı gerçeği yaşarlar. Normal hamileliklere nazaran iki ya da daha fazla bebeğe sahip olunan ikiz hamilelik oluşumu ile ilgili bilinmesi gerekenler haberin detayında! İkiz hamilelik nasıl oluşur?
İkiz hamileliklerde görülen tek ve çift yumurtanın oluşumuna baktığımızda çoğunlukla ikizlerin ortalama üçte birinin tek yumurta olduğunu görürüz. Tıp dilindeki terimi ile 'Monozigotik ikizler' olarak geçen tek yumurta ikizlerinde; tek bir yumurta sadece bir sperm ile döllenip iki ayrı embriyoya dönüşünce ortaya çıkar. Çift yumurta ikizleri ise tıp dilinde 'Dizigotik ikizler' olarak geçip iki yumurtanın iki spermle döllenmesiyle oluşur. Tek yumurta ikizlerinde aynı genetik yapının yarısı bölüneceği için farklı cinsiyetle doğmaları imkansızdır. Çift yumurta ikizlerinde ise her birinin ayrı su kesesi ve plasentası vardır. Bu gibi çift yumurta ikizlerinde cinsiyet oluşumu iki erkek, iki kız ya da bir erkek bir kız şeklindedir. Genetik olarak ancak diğer normal kardeşler kadar birbirlerine benzerler. İkiz hamilelik şansını arttıran faktörler arasında anne adayının yaşı, genetik yapısı, boy ve kilosu gibi özellikler önemli etkenlerdendir. İkiz hamilelik ile ilgili bilinmesi gerekenler...
TIKLA OKU: AİLEDE İKİZ VARSA İKİZ HAMİLELİK ŞANSI ARTAR MI?
İKİZ HAMİLELİKLERDE ŞAŞIRTAN GERÇEKLER
Tek yumurta ikizlerinin farklı cinsiyete sahip olmaları imkansız iken DNA'ları aynı iken parmak izleri farklıdır.
'Ayna ikizleri' olarak nitelendirilen ikiz türünde birisinin sol kolundaki ben diğerinin sağ kolunda vardır.
30 yaşından büyük annelerin genetiği ve önceki hamilelik sayıları ile ilişkilidir.
İkiz hamilelik doğum süresi 36 hafta 3 gün kadar sürer.
Yapılan çalışmalarda 24. haftada 12 kilo almış olan annelerin düşük ya da erken doğum riskinin az olduğu görülmektedir.
İkiz bebek geni kadın tarafından geleceği için erkeğin kendisinin ya da ailesinde ikiz olması durumu değiştirmez. Dolayısıyla erkek ikizlerin eşleri ikiz yumurtlamadıkça ikiz bebek sahibi olunamaz.
Çift yumurta ikizleri tek yumurta ikizlerine nazaran daha fazla ikiz doğurma ihtimaline sahiptir.
TIKLA OKU: TEK VE ÇİFT YUMURTA İKİZLERİ FARKLARI
İKİZ HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELER?
Çok arzu ettiğiniz bir durum ise psikolojik olarak karnınızda birden fazla bebek taşıyormuş gibi hissediyorsanız, doktorunuzun durumu kesin olarak teşhis etmesi gerekir. İkiz hamileliğin ortaya çıkabilmesi için fetal bir ultrason gerekebilir. Ultrason sonucunda keseler ayrı ayrı görülüyorsa bu durum iki ayrı bebeğin oluşumunu gösterir. Normal hamilelik belirtileri ile ayrışmayan ikiz hamilelikte belirtiler ekstra yoğun ve erkenden kendini gösterebilir. En genel haliyle ikiz hamilelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1. trimesterda erken ve aşırı mide bulantısı ile kusma
Fazladan kilo alımı
Sırt ağrısı
Göbekte büyüme
2. trimesterda ve sonrasında daha çok fetal hareket
Hamileliğin 3. trimesterına doğru görülebilecek olan diğer belirtiler:
- Varis
- Kabızlık
- Hemoroid
- Sırt ağrısı
- Solunum problemi
- Hazımsızlık
- Gestasyonel diyabet
- Preeklampsi
- Erken doğum.
SİYAM İKİZLERİ NEDİR? YAPIŞIK İKİZLER NASIL OLUR?
Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin içerisinde bulunduğu Amniyon kesesinde tek kordonlu tek yumurta ikizleri olup, döllenen yumurtanın organ gelişimi sonrasında bölünmesiyle beraber tam ayrılamaz ve yapışık ikizler meydana gelir. Bu yapışık siyam ikizlerinin hepsinde olmasa da bazılarında bazen bir organ bile paylaşılarak gelişir. Tek yumurta ikizi olduklarından siyam ikizlerinin cinsiyetleri her zaman aynıdır.
BİR YORUM YAPIN 0