Anne adaylarının gebelik sürecinde en çok merak ettiği durumlardan biri çekilen ultrason görüntülerindeki terimlerin anlamlarıdır. Bu terimler gebelik ve bebeğin sağlığı hakkında tüyolar verir. Doktorların karın bölgesinde jel yardımıyla teknoloji ortamında gördükleri bilgiler bir kağıda yansır. Burada bazı terimlerle açıklanır. Ultrason terimleri ne anlama geliyor? Ultrasonda anne adaylarının merak ettiği: CRL
Bebeklerin anne karnındaki gelişimi için hamilelik sürecinde belirli haftalarda bir uzman tarafından teknolojik kontrole ultrason denir. Anne karnına sürülen jelin üzerinde gezdirilen alet ekranlı bir ortama yansır. Burada tıpkı anne karnını gösteren bir pencere gibi bebeğin her hali takip edilir. Bu alette bazı terimler yer alır. Bu terimler aracılığıyla uzmanlar bebeğin sağlığının iyi mi, kötü mü olduğuna karar verir. Aynı zamanda çıktısı alınan bu görüntülerdeki terimleri anne adayları ne anlama geldiğini merak ediyor. Em çok merak edilen terim ise CRL'dir.
ULTRASONDA ANNE ADAYLARININ MERAK ETTİĞİ: CRL
Açılımı Crown Rump Length olan kelimenin anlamı anne karnında bebeğin uzunluğudur. Uzmanlar en çok baktıkları durumlardan biridir. Çünkü anne karnındaki bebeğin uzunluğu hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Bunun aynı sıra farklı kısaltmalarda ultrasonda bebeğin ve anne sağlığı hakkında bilgiler verir.
- Anne adayının son regl dönemi ve bunun anne sağlığı üzerindeki etkisini gösteren terim LMP'dir.
- Bebeğin gelişimdeki önemli noktalardan biri de kafa bölümüdür. BPD teriminde kulaklar arası başın çapının hesaplanır. Kafa çevresinin geneli ise HC'den bakılır.
- Anne karnında bebeğin ağrılığı ve kilosunun ölçülerinin verildiği terim EFW'dir.
- Amniyotik sıvı bebeğin enfeksiyonlardan korur. Bu yüzden değerleri oldukça önemlidir. AFI olarak bakılır.
- Bebeğin kalp sağlığı için RA: kalpte sağ kulakçık, LA: kalpte sol kulakçık, RV: kalpte sol karıncık, LV: kalpte sağ karıncık ve AO: aort ana atar damar
- Bebeğin kolundaki uzunluğu HL kavramıyla tespit edilir. FL: uyluk kemiği uzunluğuna bakılır.
- En önemli terim ise W'dir. Bu terimden bebeğin kaç haftalık olduğu hesaplanır.
BİR YORUM YAPIN 0