Nadiren görülen rahatsızlıklardan biri olan çift rahim; bazen önemsiz ve küçük sorunlara sebep olurken bazı durumlarda ve kişilerde ise gebe kalmayı önleyecek oldukça büyük sorunlara yol açabilmektedir. Peki çift rahim nedir? Çift rahimli doğum mümkün müdür? Çift Rahimli kadınların gebeliklerindeki riskler nelerdir?
Kadınlar, hayatları boyunca vücutlarında meydana gelen bazı problemlerden dolayı hamile kalmalarını önleyebilecek bir takım sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Vücutta sonradan veya doğuştan meydana gelen bazı problemler vücudun bazı sistemlerinin görevlerini yerine getirmesine engel olarak sorunlara yol açabilir. Kadınlarla meydana gelen doğumsal anomaliler ise bazı durumlarda çocuk sahibi olmalarının önüne geçebilmektedir. Bu doğumsal anomalilerden biri de nadiren de olsa görülebilen çift rahimdir. Normal doğumların ortalama %2-4'ünde görülebilen çift rahim probleminin gebeliği etkileyip etkilemediği de oldukça merak edilmektedir.
ÇİFT RAHİM NEDİR?
Doğuştan gelen hastalıklar arasında yer alan, doğumsal anomalilerden biri olan çift rahim şu şekilde açıklanmaktadır; Kadınların bir kız bebeğe hamile kaldıklarında bu bebeğin rahmi yumurtalık tüplerinden başlayarak gelişim göstermeye başlar. Gebeliğin ileriki dönemlerinden oluşmaya başlayan yumurtalık tüpleri ise birleşerek bebeğin rahmini oluşturur. Normal bir rahim oluşma aşaması bu şekildedir. Fakat bazı durumlarda tüplerde meydana gelen bu birleşme gerçekleşmez. Bu durumda ise bebekte bir değil iki rahim oluşumu meydana gelir. İşte bebeğin bu iki rahim ağzının oluşması durumuna çift rahim veya dubleks rahim adı verilmektedir.
ÇİFT RAHİM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genel olarak yoğun belirtiler vermeyen çift rahimin vermiş olduğu bazı semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Adet döneminin yani kanama başlangıcının öncesinde veya adet dönemi içinde meydana gelen şiddetli ağrı durumu,
- Adet görülme sıklığında meydana gelen düzensizlik,
- Normalden fazla olarak aşırı adet kanaması görülmesi,
- Karında kitle, dolgunluk, şişkinlik hissi
ÇİFT RAHİM ÇEŞİTLERİ
2 farklı tipte görülebilen çift rahim durumu çift rahim ağzı ya da ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklinde görülebilmektedir.
ÇİFT RAHİMLİ KADINLARDA DOĞUM MÜMKÜN MÜDÜR?
Çift rahim sorunuyla karşılaşan kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de "Çift rahim gebeliğe engel olur mu?" sorusudur. Çift rahim sanılanın aksine bir hastalık değil bir anomalidir. Yumurtalıklara etki etmemektedir. Çift rahimli olup hamile kalan kadınlar bulunmaktadır. Gebelik için herhangi bir sorun çok fazla teşkil etmeyen çift rahim anomalisinde bazen de olsa düşük ihtimalinin yüksek görülmesine sebep olabilir. Aynı zamanda çift rahimde gebelik oluşsa bile bir rahimde döllenme oluşmayabilir ve adet kanaması devam edebilmektedir. Bu da gebeliğin geç fark edilmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bir konudur.
ÇİFT RAHİMLİ KADINLARIN GEBELİKLERİNDE GÖRÜLEBİLEN RİSKLER
- Çift rahimde anne karnındaki rahim alanında ikiye bölünme olacağı için bu alanda yarısı kadar küçülme görülebilir. Bu da bebeğin rahim içerisine yerleşmesinde problem yaşamasına ve bu sebeple de düşük görülmesine sebep olabilir.
- Anne karnına yerleşen bebeğin daralan alanda doğru pozisyon alamaması bebeğin makat gelişinde bulunmasına sebep olabilir. Bu yüzden de çift rahim durumunda oluşan gebelikte doktorlar tarafından normal doğum değil sezaryen doğum yapılması önerilebilmektedir.
- Hamileliklerinde birkaç kez düşük yaşayan çift rahim anomalisine sahip kadınların sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeleri için doktor kontrolünde rahim birleştirme ameliyatı olmaları gerekmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0