Türkiye'de bir ilk! 24 haftalık bebek anne karnındayken ameliyat edildi

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen operasyonla anne karnındaki bebek, kesede açılan bir delikle dışarı çıkarıldı, ameliyat edilip yerine geri yerleştirildi.

Bebeğini kucağına almayı bekleyen Şeyma Hisar, hamileliğinin 16. haftasında şok edici bir gerçekle yüzleşti. Rutin kontrole giden kadın bebeğine "ayrık omurga" adıyla bilinen "spina bifida" tanısı kondu. Buna göre ayrık omurgayla doğan bebek, doğumdan sonra yürüyememe, tuvaletini yapamama ve kafada su birikmesi gibi sorunlarla karşılaşacaktı. Bu yüzden doktorlar annenin ameliyat olması gerektiğini söylediler.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANDI

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman doktorlar zorlu bir operasyon planladı. Ameliyat için hamileliğin 23. haftası beklendi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Esra Esim Büyükbayrak ve ekibinin yaptığı operasyon Türkiye'de ilk kez uygulandı. Annenin rahminde 3 santimetre kesi açıldı ve bebek dışarı çıkarıldı. Omurgası ameliyat edilen bebek tekrar rahme yerleştirildi.

YÜRÜYEBİLME OLASILIĞI 3 KAT ARTTI

Ameliyatın henüz anne karnındayken yapılmasının, bebeğin yürüyebilme olasılığını 2-3 kat artırdığı belirtildi. Operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Esra Esim Büyükbayrak, "Anne karnında normalde bebeğin omurgasının kapanması gerekir. Çeşitli sebeplerle böyle olmadığında omurilik de açıkta kalıyor. Buna spina bifida deniyor. Tanı alan bebeklerin yürüyememe, büyük tuvaletini tutamama, kafada su birikmesi gibi sorunları oluyor. Şimdiye kadar geleneksel tedavide bebek doğumdan sonra ameliyat ediliyor veya aileye gebeliği sonlandırma seçeneği veriliyordu. Artık anne karnında ameliyat seçeneği de sunuluyor" şeklinde konuştu.

TEK KURUŞ ÖDEMİYORLAR

Anne karnında ameliyatın doğumdan sonraya oranla daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyen Prof. Büyükbayrak, "Yürüyebilme olasılığını 2-3, idrarını tutabilme ihtimalini 4 kat artırıyoruz. Tümüyle kurtulmasını vaat edemiyoruz. Dolayısıyla gebeliğini sonlandırmak istemeyen aileler için doğum sonrası ameliyata göre anne karnında ameliyatın sonuçları başarılı. Ameliyattan önce heyecandan uyuyamadım. Teknik olarak zor. Ülkemizde SGK içinde raporlandırarak uyguluyoruz. Ailenin cebinden tek kuruş çıkmıyor. Bir devlet kurumunda ameliyatı yapan tek merkeziz" dedi.

Anne Şeyma Hisar, "Şu an gebeliğimin 24. haftasındayım. Allah hocalarımızdan razı olsun. Onların ilgisi ve becerisi sayesinde bu zor ameliyat başarıyla gerçekleşti. İnşallah doğum sonrası da hayırlı olacak" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise ameliyattan sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Hem anne hem bebeği şanslı. Ameliyat doğum beklenmeden yapıldı. Cerrahi uygulama ülkemizde ilk olma özelliği taşıyor. Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki ekibimizi kutluyoruz" ifadelerine yer verdi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0