Normal doğumun hem anne hem bebek için faydaları

Sağlık Bakanlığı ve hekimler tarafından doğuma hazırlanan gebeleri, engelleyici bir sağlık problemi olmadıkça, normal doğuma özendiriyor. Büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon olan sezaryenin bir doğum şekli olmaktan ziyade bir ameliyat şekli olduğu dile getiriliyor. Peki, normal doğumun anne ve bebek için faydaları nelerdir? Neden normal doğum teşvik ediliyor?

Anne adayları hamilelikleri boyunca doğumun nasıl olacağını düşünür. Hekimler tarafından belirtilen aksi bir sağlık problemi olmadıkça, anne adayları normal doğuma teşvik edilir. Normal doğumun en önemli avantajı doğal ve fizyolojiye en uygun olan doğum şekli olmasıdır. Böylece anne, doğumdan birkaç saat sonra normal hareket kabiliyetine ulaşabilmekte ve hemen bebeğini emzirmeye başlayabilmektedir.

Hamileliğin 37-42. haftaları arasında gebenin kendiliğinden oluşan sancıları sonucu rahim ağzında açılma görülür ve akabinde bebek, eşiyle birlikte doğum kanalından geçerek dünyaya gelir. Normal doğum, mümkün olduğunda müdahale edilmeden gerçekleştirilir. Doğumun hemen akabinde annenin ağrıları azalmaya başlar ve kısa sürede rahatlama sağlanır.

Normal doğumun faydaları

Normal doğumun faydaları

NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI

Normal doğumun en belirgin faydası, doğal ve vücudun uyumlu olduğu bir süreç olduğundan hızlı iyileşmedir. Normal doğum sonrası anne hemen bebeğini emzirmeye başlayabilir. Ancak sezaryen sonrası annenin narkozdan çıkması ve toparlanması zaman almaktadır. Ayrıca, normal doğum yapan anneler daha az cerrahi müdahale riski taşırlar. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ise hastalanma olasılıkları daha düşüktür.

NORMAL DOĞUMUN BEBEĞE FAYDALARI

  • Normal doğum sırasında bebek, doğum kanalından geçerken ağzı ile birtakım bakterilere temas eder. Bu, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı olmaktadır.

  • Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini emme, memeye masaj yapma gibi becerilerinin daha iyi olmaktadır.

  • Normal doğum sonrası anne ile bebek arasında cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından önemlidir.

  • Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin sezaryen ile doğanlara göre yoğun bakıma alınma riski daha düşüktür.

  • Doğum sırasında yaşanan hafif stres, bebeğin vücudunda stres hormonlarının salınmasına neden olur. Bu hormonlar, bebeğin ileriki yaşamında hayata daha iyi adapte olmasına yardımcı olur.

  • Normal doğumda doğan bebekler, sezaryenle doğanlara kıyasla kan şekerlerini daha iyi dengeleyebilirler.

  • Bazı araştırmalar, normal doğumla doğan bebeklerin motor ve bilişsel gelişimlerinde daha olumlu sonuçlar gösterdiğini de ileri sürmektedir.

Normal doğumun faydaları

Normal doğumun faydaları

NORMAL DOĞUMUN ANNEYE VE VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?

  • Normal doğumda, sezaryene kıyasla çok daha hızlı bir iyileşme süreci yaşanır.

  • Normal doğum bir cerrahi müdahale olmadığı için enfeksiyon riski daha düşüktür.

  • Normal doğum sırasında kanama miktarı genellikle sezaryene göre daha azdır.

  • Normal doğum sırasında annenin vücudu oksitosin hormonu salgılar. Oksitosin hormonu, doğum sürecini destekler, annenin bebekle bağ kurmasına yardımcı olur ve doğum sonrası depresyon riskini azaltır.

  • Normal doğumda pelvik taban kaslarının (mesane, rahim, yumurtalık ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun normal görevlerini yapabilmesi için bir hamak gibi destek oluşturan kas ve bağ dokusu) doğal olarak çalışmasına ve güçlenmesine yardımcı olur. Böylece ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma gibi sorunların önlenmesine katkıda bulunabilir.

  • Normal doğum yapan annelerin doğum sonrası bağırsak fonksiyonları daha hızlı normale dönme eğilimindedir.

Çocuklarda psikopat davranışları gösteren belirtiler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda psikopat davranışları gösteren belirtiler nelerdir?
Zayıflatan genler ile ilgili dikkat çeken açıklama! Genetik kodun zayıflattığı ortaya çıktı

İLİŞKİLİ HABER

Zayıflatan genler ile ilgili dikkat çeken açıklama! Genetik kodun zayıflattığı ortaya çıktı
Koronavirüs'e yakalananları bekleyen tehlike: 3 yıl boyunca kalp krizi, felç ve ölüm riski...

İLİŞKİLİ HABER

Koronavirüs'e yakalananları bekleyen tehlike: 3 yıl boyunca kalp krizi, felç ve ölüm riski...
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0