El ele veren Burdurlu kadınlar, bilmedikleri bir sporun topunu imal ediyorlar. Atölyedeki herkes FIFA standardındaki futbol topunun ardından, Çin’den daha iyi bocce topu yapmayı başardı. Bu başarı öyküsünün arkasında ise "Bizim kadınlar bunu yapar" diyen çiçeği burnunda milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz yer alıyor.
Kadın girişimciler adeta sınır tanımıyor. Burdurlu kadınlar el birliğiyle futbol topu dikmeye başlamalarının ardından şimdi de bocce topu yapmaya başladılar. Gerçek deriden yapılan bocce topları; Balkanlar, Fransa, İtalya, Almanya ve Britanya gibi hemen hemen bütün Avrupa ülkelerinde demir bilyelerle oynanan, kökeni Antik Roma İmparatorluğu'na (günümüzde İtalya) dayanan oyunda kullanılır.
EV KADINLARINA GELİR KAYNAĞI
Burdurlu kadın girişimciler tarafından imalatına başlanılan bocce topları için projenin başındaki Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) akademisyen olan Mehmet Öçal ilk futbol topu dikme kursundan, Burdur'un Fransa'ya bocce topu ihraç eden şehir olma sürecini şu ifadelerle anlattı:
"MAKÜ'de öğretim üyesi olarak sosyal hizmet bölümündeyim. Akademik görevimin yanında üniversitemin Çavdır Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünü de yürütüyorum. Bu bir serüven aslında. 2017 yılında başlayan uzun ve sancılı bir süreç oldu. Ülkemiz top üretiminde neredeyse yüzde 100 oranında dışa bağımlı. Milli servetimiz bu alanda dışarıya akıyor. Bu serüven üniversitemizin eski rektörü -şu an Burdur milletvekili- Prof. Dr. Adem Korkmaz hocama, Türkiye'nin son top dikim ustalarından Hüseyin Şentürk hocamızın ulaşması ile gerçekleşiyor. Akabinde Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın ziyaretinde kendilerine hediye edilen el dikimi futbol topuna destek olunması talimatıyla devam ediyor. Ve dönemin Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu himayesinde projemiz başlıyor. Gerçekten zordu, çünkü ciddi bir AR-GE süreci gerektiriyor. 2017 yılında başladığımız serüven bugün, yılda milyonlarca liralık ihracat gerçekleştirilen seviyeye ulaştı. Kadınlarımıza gelir kaynağı oldu. Bocce demir toplarla oynanıyor. Ancak pandemi sürecinde bu spor evlere kapalı alanlara taşındı. Bu esnada bazı girişimciler bize ulaştı. Fransa'da bir şirket ile irtibata geçtik. Doğruyu söylemek gerekirse, bu top veya bu sporun nasıl bir şey olduğunu bilmiyorduk. Çin'deki üretici firmadan; kullanılan malzeme, dikiş kalitesi, lojistikte Çin kaynaklı sorunlar, AB-Çin ilişkileri gibi hususlar ve kullanılan ürün kalitesi, Burdur'un tercih edilmesini sağladı. Kadınlarımızın imal ettikleri ürünler, yapılan ihracat ile artık küresel bir değer haline geldi. El dikimi top imalatı, Türkiye'de sadece üniversitemizin projesi ile sadece bizde mevcut. Ürünlerimizin 'Yerli Malı Belgesi'nin alınması ile birlikte tanınırlığı çok daha arttı. Üretim için aslında bize ulaştılar. Ortaya çıkan değer ve kadınlarımız bunu sağladı. Fransa'ya yapılan ihracat doğrudan bir spor ürünleri markasına gerçekleştiriliyor. Bunun dışında Almanya ve İsviçre'ye futbol topu ihracatı da yapıyor kadınlarımız. Üretilen futbol topları FIFA standartlarında ve el dikimi, dahası sosyal gelişim amacıyla gerçekleştirilen bir projenin ürünü. Bunların aslında her biri, bir tercih sebebi. Bocce topları yapıldıktan sonra, 'Biz de oynayalım' dedik. Hatta rektörümüz, şu an milletvekilimiz Prof. Dr. Adem Korkmaz hocamız, bu sporda oldukça iyi. Kendisini boccede şu ana kadar yenebilen olmadı."
Burdurlu girişimci kadınlar
BİR YORUM YAPIN 0