Hilal Zeynep Karasu, Tokat'ta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından çömlekçiliğe ilgi duyuyor. Karasu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının KOSGEB desteğiyle atölye açtı.
Hilal Zeynep Karasu, yaklaşık 5 yıl önce Tokat'ta seramik kursuna katılarak bu sanatı öğrendi ve 3 sene önce de çömlekçiliğe merak sardı. Karasu, Nevşehir'in Avanos ilçesine giderek ustalarından çömlek yapımını öğrendi ve Tokat'a dönerek KOSGEB'in uygulamalı girişimcilik kursuna katıldı.
KOSGEB'E BAŞVURDU!
Karasu, yaklaşık 1 ay önce KOSGEB'den 100 bin lira iş yeri kuluş desteği alarak il merkezindeki Ali Paşa Mahallesi'nde çömlek yapım atölyesi açtı ve KOSGEB'in işletme geliştirme desteğinden yararlanmak için de başvuru yaptı.
Karasu, atölyesinde hediyelik eşya olarak vazo, testi, kase ile küp, fincan, cezve, bardak gibi günlük kullanılan eşyaları üretip satıyor. Hilal Zeynep Karasu, bu işe yaklaşık 5 yıl önce seramik ile başladığını, sonrasında ders alması gerektiğini hissettiğini söyledi.
Karasu, bunun üzerine çömlekçiliği yerinde öğrenmek için Avanos'a gidip Evren Topuz'dan ders aldığını söyledi ve "Orada değişik seramikçilerle, büyük ustalarla çalıştım. Sonra Tokat'a döndüm ve bu işi burada yapmak istedim çünkü Tokat'ın tarihinde çömlekçilik vardı ama uzun yıllardır yapılmıyordu. Bir başlangıç yapmak istedim." dedi.
SANATIN TEKRAR YAŞATILMASI GİBİ BİR HAYALİM VAR
KOSGEB'in kadınlara verdiği hibe desteğini öğrendiğini ve başvurduğunu anlatan Karasu, şöyle devam etti:
"Çömlekçilik ve seramik sanatlarıyla ilgilenen herkes buraya gelebilir. Zaten bununla ilgili burada ders verilecek, workshoplar da yapılacak. İlgi duydukları alan neyse seramik veya çömlek, onunla alakalı elimden geleni yapacağım. Burada bu işi yapan birçok iş yerinin açılması, bu canlılığı oluşturup bu sanatın tekrar yaşatılması gibi bir hayalim var."
HER BİRİ EL EMEĞİ, GÖZ NURU!
Karasu, iş yeri açarak hayali ile ilgili bir adım attığını vurgulayarak, "Bu şehirde buna ilgi duyan insanların olduğunu biliyorum. Bunun gelişmesi için çaba göstereceğim." ifadesini kullandı. Atölyeyi ziyaret eden Umut Özyılmaz da yeni açacağı ofisi için dekoratif süs eşyası ararken çömlek atölyesini gördüğünü dile getirerek, ürünlerin her birinin el emeği, göz nuru olduğunu kaydetti.
BİR YORUM YAPIN 0