Amerika'da yaban mersini ile tanışan makine mühendisi Pınar Ünal Atıcı Türkiye'de yetiştirmeye başladı. Yılda 50 ton ürün alan Atıcı, Türkiye'nin en büyük üçüncü çiftçisi oldu.
2004 yılında ODTÜ makine mühendisliğinden mezun olan Pınar Ünal Atıcı yıllarca özel şirketlerde görev yaptı. İlk kez bir iş seyahati sırasında Amerika'da yaban mersini yiyen Atıcı, yaban mersinine hayran kaldı ve bunu Türkiye'de de yetiştirmeye karar verdi. Yaban mersininin sağlığa faydalarına dikkat çeken girişimci,"Hem antioksidan değerinin hem de besleyici özelliklerinin yüksek oluşu, çocuklarımızın gelişimi için faydalı, kalp damar sertliğini önleyici, şeker düzenleyici bir meyve oluşuyla süper bir gıda. Bu nedenle hepimizin bol bol tüketmesi gereken bir meyve. Fakat Türkiye'de yetiştiriciliği az. Biz buna bir öncülük etmek istedik." dedi.
66 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİDE YABAN MERSİNİ YETİŞTİRİYOR
Manisa Alaşehir'de 66 bin dönümlük arazi satın alan Atıcı, 30 bin saksıya yaban mersini ekerek Türkiye'nin tek parselde üretim yapan en büyük üçüncü çiftçisi oldu. İlk kez 2022 yılında üretime başlayan Atıcı, bu sene ilk hasadını aldı. 50 bin ton yaban mersini hasat eden girişimci, hasadın yarısını yurt dışına ihraç ederken yarısını da ülkede içinde satışa sundu. Yaban mersinleri, Başta Singapur, Malezya, Hong Kong olmak üzere birçok ülkeye ve iç pazardaki zincir marketlere pazarlandı.
Alaşehir'de bir ilk olduğunu söyleyen girişimci, topraksız tarımla yaban mersini üreterek Alaşehir'de yaban mersini üretimine öncülük ettiğini belirtti ve "daha önce toprakta yetişen üzüm, zeytin gibi mahsullerin yanında topraksız tarımda saksıda yetişen yaban mersinini de Alaşehir'in portföyüne eklemiş olduk" dedi.
SAKSIDA TOPRAKSIZ ÜRETİM YAPIYOR
Önceleri babasına yardım etmek için tarımla ilgilendiğini ancak sonraları tarımsal hayatın içine tamamen girmeye karar verdiğini belirten girişimci, uzun yıllardır çalıştığı kurumsal hayatı bırakıp çiftçilik yapmaya başladı. Atıcı, ziraat ve topraksız tarım konularında kendini geliştirerek topraksız tarım uygulamasını hayata geçirdi. Zaman içinde ziraat mühendisliği eğitimi almayı da düşünen Atıcı, tarımsal teknik ve uygulamaları öğrenmeye devam ediyor.
Topraksız yaban mersini üretimi için en başta toprağı ıslah ettiğini ve 60 dönümün tamamının üzerini siyah örtüyle kapattığını ifade eden Atıcı, bu uygulamanın amacının toprakla bağı tamamen kesmek olduğunu söyledi. Toprak yerine saksılarda bulunan torf karışımı ile ürün üretilen topraksız tarım uygulaması, topraktan gelebilecek zararlıları yok etmeyi hedefliyor. Girişimci Pınar Ünal Atıcı uygulamasını şu sözlerle açıkladı:
"Topraksız tarım yapıyoruz. Saksılarda toprak yerine torf karışımı var. İçerisinde belli oranlarda Hindistan cevizi kabuğu, cocopeat ve torf bulunuyor. Bu karışım yaban mersininin sevdiği asidik ortamı sağlıyor. 30 bin saksının kapladığı alanın üzerini tamamen tül sistemiyle örttük. Bu tül hem doludan koruyor hem de gri rengi sayesinde yaban mersininin sevdiği loş ortamı sağlıyor. Tam otomatik bir sulama sistemimiz var. Her saksıya gübre ve su karışımı çemberler vasıtasıyla iletiliyor."
Ürünlerine ilişkin çok iyi geri dönüşler aldığını söyleyen Atıcı, Alaşehir'in istihdamına da katkı sağladığını vurguladı ve 2500 yevmiyeyle Alaşehir'de yevmiye şampiyonu olduğunu söyledi.
BİR YORUM YAPIN 0