Antalya'da bir ilk! 40 yıl aradan sonra yetişebilir hale geldi

Antalya'da 40 yıl önce yetiştirmek için girişimde bulunulan ve başarısızlıkla sonuçlanan kahve bitkisi, iklim değişikliğiyle yetiştirilebilir hale geldi.

Örtü altı üretimle de adından söz ettiren Antalya'da 40 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı. iklim değişikliğiyle yetiştirilebilir hale gelen kahve bitkisi, artık yetiştirilebilir hale geldi. 2 yaşındaki fidanların 1 yıl sonra meyve vermesi ve üretici için muz bitkisine alternatif olması hedefleniyor.

Yıllara meydan okuyan mesleği Keskin ailesi sürdürüyor!İLİŞKİLİ HABERYıllara meydan okuyan mesleği Keskin ailesi sürdürüyor!

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), iklim değişikliğiyle birlikte kentte üretimi mümkün olan bitkiler üzerine çalışmalarını sürdürüyor. kahve bitkisine ilişkin uzun süredir çalışma yürüten BATEM mühendisleri, iklim değişikliğiyle birlikte örtü altı üretimle bu bitkiyi yetiştirmeyi başardı. Fidanları bugün 2 yaşında olan kahve bitkisi, önümüzdeki yıl meyve vermeye başlayacak. 5 yaşına geldiğinde ise 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kahve alınabilecek.

Üretim açığını fark etti İLİŞKİLİ HABERÜretim açığını fark etti "Yerli baca" üretimine başladı! Duygu Şen Akın'ın girişimci yolculuğu

ARTIK TÜRKİYE'DE YETİŞİYOR

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisini çiftçinin üretimde alternatifi olması için uzun süre çalıştıklarını söyledi. Dr. Güven, "Yıllar önce kahve yetiştiriciliği denenmiş. Ancak iklim çok farklıydı. Açıkta denenmiş. İklim değişikliği ile bu sürece Türkiye de girmiş durumda. Normal şartların dışında bir iklim görülüyor. Akdeniz sahil şeridinde yetişmesi mümkün olmayan meyve türleri artık yetişir oldu. Yıllardır muz yetiştiriyoruz ve oldukça masraflıydı. Seralar yapıldı ve üretici artık muzu yetiştirip satabiliyor" dedi.

Kahvenin de muz gibi iklim istediğini belirten Dr. Güven, "Muzun yanında alternatif olarak kahvenin de yetiştirilebileceğini ortaya koymak istiyoruz. Ürün almaya başladığımızda 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kuru kahve elde edilecek. Her geçen gün artan talep var. Telefonla arayanlar var, gelip burada ürünü inceleyenler de oluyor" diye konuştu.  

TikTok fenomeni Amin reis lakaplı Gizem Yıldız nişanlandı!

İLİŞKİLİ HABER

TikTok fenomeni Amin reis lakaplı Gizem Yıldız nişanlandı!
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 2

Gökmen gökmen 6 ay önce

cok önemsenmesi gereken bir calisma, tebrikler. bu ve benzer arastirmalar ülkemizin ihtiyacidir

Ziraatçı 6 ay önce

1965-1974 arası akdeniz bölgesinde açık üretim yapılamaya çalışılmış,ancak yeterli verim alınamdığı için bırakılmış.Bitki yetişiyor,ancak meyvesi az oluyormuş.Şeker kamışı da halen yetiştiriliyor,ancak istenilen şeker oranına sahip değil.Suyunu sıkıp içiyorduk.Umarım bu kez başarırlar.Keşke STEVİA bitkisine de devlet destek versede ülkemizde obeziteye, şekere bağlı hastalıklar azalsa.