Böyle gelin görümce zor bulunur! Elazığ'da bir lavanta bahçesi: "İş değil terapi"

Elazığ’ın Pelte köyünde yaşayan gelin ve görümce, katıldıkları bir kurs sonrası 12 dönümlük bir alanda lavanta yetiştiriciliğine başladı.

Elazığ’ın Pelte köyünde yaşayan Songül Apaydın ve görümcesi Zuhal Gölbaşı, 2021 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan tıbbi aromatik bitkiler eğitimine katıldı. Zaten toprağı seven ikili, eğitimden sonra bu işi yapmaya karar verdi ve babalarının da desteği ile 12 dönüm büyüklüğünde bir arazi satın alarak oraya lavanta bahçesi kurdu.

GELİN GÖRÜMCE BİRLİKTE LAVANTA BAHÇESİ KURDU

Görümcesiyle çok iyi anlaştıklarını söyleyen Songül Hanım, bu işe birlikte girdiklerini ve severek sürdürdüklerini söyledi. Lavanta yetiştirmenin çok ağır bir iş olmadığına dikkat çeken Songül Hanım, bu işin kendileri için adete terapi olduğunu dile getirdi. Apaydın, bu yıl üçüncü hasat dönemlerinde olduklarını, hava sıcaklığı nedeniyle bu yılki hasadın biraz daha erken olduğunu belirtti.

Songül Apaydın, "Bu işe başlama fikri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu kurslara gitmemiz ile başladı. Oradaki eğitimlerden sonra lavanta da bize çok cazip geldi. O şekilde başladık. Zaten toprağı seven birisiyim. Bizim için işten çok aslında terapi. Görümcem ile beraber bu işe girdik. Kursa da beraber gitmiştik. Ekim yaptık şimdi de hasat zamanı, hasadı da beraber yapıyoruz. Buradan da distileye geçeceğiz, lavantaların yağlarını çıkaracağız. Lavanta çok emek isteyen bir bitki değil ama bu bitki ile ilgilenmeyince de olmuyor" şeklinde konuştu.

ÇİÇEK TOPLAMAK İNCELİK İSTER

Çiçek yetiştiriciliğinin kas gücünden ziyade incelik isteyen yönüne dikkat çeken Apaydın, "İki sene önce aralık ayında dikim yaptık. Hasadımız temmuz ortası gibi oluyor. Bu sene sıcaklıklar yüksek olduğu için hasat dönemi de erkene alındı. İklim koşulları bizi biraz etkiliyor. 12 dönümlük bir arazi üzerine ektik. Haziran başında çiçeklenmeye başlayan bitkilerimizi şimdi hasat ediyoruz. Genelde gelin görümce hep anlaşamaz, sürtüşürler ama çok şükür biz öyle değiliz. Ele ele verdik işi yapıyoruz. Çok da iyi anlaşıyoruz. İnşallah anlaşamayanlara örnek oluruz. Ayrıca çiçek toplamak incelik isteyen bir iş. Kas gücünden çok incelik istediği için çoğunlukla kadın işçiler ile çalışıyoruz" dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0