Devlet desteğiyle işini giderek büyüten Türk kadın sayısı her geçen gün giderek artıyor. Buna örnek olanlardan biri ise Ağrı'da yaşayan Rukiye Gökçe oldu. Başarı hikayesi ile eşinden övgü alan Gökçe, ailenin kahramanı.
Ağrı'nın en uzak yerleşim yerlerinden Yukarı Pamuktaş köyünde yaşayan 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Rukiye Gökçe, 15 yıldır organik bal üretiyor. Kentin kuzeyinde Kars sınırında bulunan 2 bin 400 rakımlı Yukarı Pamuktaş köyünde yaşayan Rukiye Gökçe, 15 yıl önce eşi Mehmet'in 5 kovan almasıyla arıcılığa başladı.
DEVLET DESTEĞİ İLE İŞLERİ BÜYÜTTÜ
Eşinin yanında arıcılığı öğrenen Gökçe, sonraki yıllarda devletin de desteğiyle kovan sayısını artırdı ve ev işlerinin yanında arıların da her türlü bakımını yerine getirdi.
İlkbahar aylarında zorlu mesaisi başlayan ve yaz sonuna kadar kaliteli bal üretmek için yoğun çaba gösteren Gökçe, bu sıralar üretim yaptığı 160 kovandaki peteklerin olgunlaşmasıyla tescilli geven balının sağımını yapıyor.
EŞİNİN GÖZÜNDE BİR KAHRAMAN
Gökçe, balların bir kısmını petek halinde bırakırken bir kısmını ise temizledikten sonra süzme bal elde ediyor. Ürettiği süzme balları kavanoz şişelere dolduran Gökçe, organik üretimini sipariş üzerine satarak kazanç sağlıyor. Arılara korkusuzca yaklaşan ve çalışkanlığıyla dikkati çeken kadın üreticiyi, eşi Mehmet Gökçe "kahraman" gibi görüyor.
"HEM ZOR HEM ÇOK GÜZEL"
Arıların tüm bakımını tek başına yapacak donanıma sahip olduğunu ifade eden Gökçe, "Arıcılığa 15 yıl önce başladık. 5 kovanımız vardı daha sonra da devlet desteğiyle kovan sayımız 40 oldu. Şimdi de yaklaşık 160 kovanımız var. Ben isteyerek ve çok sevdiğim için arıcılığa başladım. Eşimle beraber çalışıyoruz. Arıcılık mesleği hem zor hem de çok güzel. 1500 çıtayı tek başıma yapıyorum. Çıtaların delmesi, çakması, mumlaması ve tellemesini tek başıma yapıyorum." diye konuştu. Gökçe, sıcak havaya rağmen eşiyle bugünlerde zorlu bal sağımına başladıkları için tatlı bir heyecan yaşadıklarını belirterek bu yoğunlukta bir yandan da ev işlerini ihmal etmediğini dile getirdi.
''EŞİM ARI GİBİ ÇALIŞIYOR''
Yıllar önce 5 kovanla başladıkları arıcılıkta, kovan sayısını 160'a çıkardıklarını bildiren Gökçe, şunları kaydetti:
"Eşim çıtadan, tellemesine, mumlamasına ve bal sağımına kadar her şeyi yapıyor. Bazen şehre gittiğimde arıların her türlü bakımını yapıyor. Eşim işin yüzde 90'ını yapıyor. Erkek arı kovanda çalışmaz, bedavadan yer içer. Ben de öyle olmuşum. Eşim arı gibi çalışıyor, bizim kahramanımız. Bütün işi o yapıyor. Yüksek rakımda organiğe yakın şekersiz bal üretiyoruz."
Elmascı 2 ay önce
Evin beyi utanmadan her işi hanımının yaptığını, erkek arı gibi yiyip içip yattığını söylüyor. Ne kadar kötü bir örnek. Hanım efendiyi de tebrik ediyorum. Allah bereketli kazançlar nasip etsin emeğini zayi etmesin.
Salih KIRBAŞ 2 ay önce
Allah çalışana veriyor. yatan konuşuşur. tembel konşur ve eleştirir....
dadaş 2 ay önce
maşaAllah