Çobanlardan topladığı yünlerle sanat eseri yapıyor: Her biri el emeği

Konya'da yaşayan Fatma Gül Girgiç, çobanlardan topladığı yünlerden elde ettiği keçeleri sanat eserine dönüştürüyor. Bu sanat alanında makineleşme olmadığını dile getiren Girgiç, çocukken öğrendiği sanatları keçede uygulamayı başarıyor.

Konya'da keçe ustası olan Fatma Gül Girgiç, 2011 yılında atölyesini açtı. Yaklaşık 15 yıldır keçe sanatını icra eden 3 çocuk annesi Girgiç, 8 yaşından beri uğraştığı yünlerden sanat eserleri yapıyor.

Köylerden yün toplayan 54 yaşındaki Fatma Gül Girgiç, yünleri keçe haline dönüştürerek sanatının ilk aşamasını gerçekleştiriyor. Küçük yaşlardan itibaren sanata aşina olduğunu aktaran Girgiç, babasından ahşap işleme sanatını, annesinden ise nakış işleme ve resim yapmayı öğrendi. Öğrendiği sanatları keçede buluşturan kadın, yaşadığı süreçleri anlattı.

2011 yılında atölyesini açan Fatma Gül Girgiç, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültür Mirasçısı olarak keçe ustalığına devam ediyorum." açıklamasını yaptı. Çocukluğundan bu yana el sanatları ile uğraştığını kaydeden Girgiç, kardeşlerinin de hep sanatla ilgilendiğini dile getirerek sanatla iç içe büyüdüklerini aktardı.

Yıllar sonra bir projeyle yolunun keçeyle birleştiğini dile getiren Girgiç, "O zamana kadar yaptığım bütün zanaat dallarının keçede birleştiğini görünce en doyuran, en mutlu eden, birikimi en iyi ifade eden keçe sanatı oldu ve keçede de ilerledim" sözlerini kullandı.

Keçe sanatıyla uğraşan Girgiç, bu işin sabır gerektirdiğine vurgu yaparak yerel yün kullandıklarını kaydetti ve "Yünleri kırkılma zamanı çobanlardan topluyoruz. Depomuzda birikiyor. Daha sonra büyük yıkama alanlarında yıkamaya gönderilir." sözlerini ekledi. 

Yapım aşamalarından bahseden Girgiç, "Belirlediğimiz renklerde de bunlar boyandıktan sonra atölyemize geliyor. Daha sonraki aşamada ise hangi ürünü yapmak istiyorsak, o şekilde elimizde şekillendiriyoruz. En kısa ürün 1-2 günde çıkar, bu süre daha da uzar gider" ifadelerine yer verdi.

54 yaşındaki Fatma Gül Girgiç, sağlığı el verdiği müddetçe bu sanata devam etmek istediğini belirterek "Bizim sanatımızda makineleşme yok. Her iş, aşama sıfırdan başlar, tasarımı yapılır, oluşur, biter ve ürün sunulur." sözlerini kullandı. Bu nedenle beden sağlığının önemli olduğunu belirtti.

Uykusuz gecelere son! Bebek ve çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 5 öneri

İLİŞKİLİ HABER

Uykusuz gecelere son! Bebek ve çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 5 öneri
Elif Sena Demiroğlu Yasemin.com - Editör
Yasemin - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Yasemin.com ’da “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0