Sivas'ta Sevim Arkoç: Geleneksel tandır yapımıyla geçimini sağlıyor!

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Sevim Arkoç, 30 yıldır elleriyle yaptığı tandırlarla geçimini sağlıyor. Geleneksel yöntemlerle ürettiği tandırlar ev ekonomisine katkı sağlarken Arkoç, kazandığı para ile 6 çocuk büyüttüğünü söyledi.

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Sevim Arkoç, tandır yapımını 30 yıldır sürdürüyor. Bu mesleği halasından öğrendiğini söyleyen Arkoç, hem eşine ev ekonomisinde destek oluyor hem de kadınların bu alandaki katkısını gösteriyor. Yaklaşık bin yıldır Anadolu topraklarında var olan tandır yapımı için Sevim Arkoç, gençlere tavsiyede bulundu. Arkoç, bu işi erkeklerin değil aslında kadınların yaptığını vurguladı.

Sivas

Sivas

BİR TANESİNİN YAPIMI 2 HAFTAYI BULUYOR

Arkoç, eşinin dağlardan çıkartıp getirdiği özel toprağı üç gün boyunca yoğurup, samanla harmanlayarak tandıra dönüştürüyor. Arkoç, ''3 gün yoğuruyor 3 gün bekletiyorum. Bir tanesinin tamamlanması yaklaşık 2 haftayı aşıyor. Yapımı çok emek istiyor. Bu tandırlar benim bebeğim gibi oldu. Düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü olur. Ben bu tandırlarla hem eşime hem evime destek oldum. 6 çocuk büyüttüm.'' dedi.

"TANDIR YAPARAK 6 ÇOCUK BÜYÜTTÜM"

Arkoç, eşine destek olmak için bu mesleği yaptığını vurgulayarak, ''Tandır yaparak 6 çocuk büyüttüm. Şimdi gençlere söylüyorum hemen küçücük bir şeyde ayrılmasınlar. Biraz zorluk çeksinler. Ben çok çektim. Zorluk görmeden iyi olmuyor. Biraz sabır edersen iyiye ulaşıyorsun. Tandırlarım her yerden isteniyor. Almak için her yerden geliyorlar. Hazırlar var ama bu el emeği. Hazırları alanlar bir sene kullanıyor diğer sene bana geliyorlar. Tertipli düzgün kullanılırsa 10 yıl ömrü var. Bir tanesinin yapımı iki haftayı geçiyor. Bin bir zahmetle yapıyoruz. Bunlar artık benim bebeği gibi oldu. Ben böyle olacağını hep düşünürdüm çünkü çok emek verip kaliteli iş yapıyorum. Başkaları da bazen yapıyor ama benden yardım istiyorlar. Yardım isteyen herkese yardım ediyorum herkes kendi rızkını yer.'' şeklinde konuştu.

Gülnaz Alp: 10 koyunla başladı şimdi kendi işinin patronu oldu!

İLİŞKİLİ HABER

Gülnaz Alp: 10 koyunla başladı şimdi kendi işinin patronu oldu!
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0