
Kadınların ekonomik ve sosyal özgürlüklerini sağlamaları için imkan sunan projelerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Çalışanlar için aktif iş gücü ve kadın girişimciliğine teşvik programlarının yanı sıra ev hanımları için düşünülen destek programları ile de hayatın birçok alanında güçlü kadınlar yetiştirmek hedefleniyor.
Toplumun her kesiminden güçlü kadınlar yetiştirmeyi amaçlayan projelerle kadınlar için nakdi destek, iş, izin ve emeklilik gibi konularda destekler sağlanmaya devam ediliyor. Uzun yıllar çalışma hayatında ve sosyal yaşamda var olmak için çabalayan kadınlar, günümüzde; kadın girişimciliğini teşvik destek paketleri, aile dostu çalışma modelleri ve sosyal güvenlik düzenlemeleri gibi kendilerine sunulan imkanlarla hayata daha güçlü adımlar atıyor.
ÇALIŞMA HAYATINA YÖNELİK DESTEKLER
İş Pozitif Programı:
Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan bu programla 1 milyon kadının istihdamı hedefleniyor. Şu ana kadar 758 binden fazla kadın istihdama kazandırıldı.
Kadın girişimciler için destek programı:
KOSGEB, kadın girişimcilere yönelik desteklerini artırarak 150 bin lira ek destek sağlıyor. Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Women-Up) ile kadın işverenlere, kadın çalışanları için 8 ay boyunca aylık 20 bin 745 lira destek veriliyor.
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP):
Proje genişletilerek tüm Türkiye'yi kapsıyor ve sağlık, bilgi ve iletişim sektörleri de dahil edildi. İşverenlere, işe alınan her kadın için prim, vergi ve ücret desteği 32 bin 500 liraya, çocuk bakım desteği ise 7 bin 500 liraya çıkarıldı.
Mesleki eğitim kursları:
"Her Meslekte Kadın Eli Projesi" kapsamında İŞKUR'un işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara yüzde 30 artırımlı ödeme yapılıyor. İşbaşı programlarına katılan kadınlar aylık 28 bin 736 lira, geleceğin meslekleri alanında ise 37 bin 356 liraya kadar ödeme alabiliyor. Mesleki Eğitim Kurslarında da kadınlara aylık 28 bin 736 lira ödeme yapılıyor.
Engelli kadınlara destekler:
Engelli kadınlara iş koçluğu, mesleki eğitim ve kendi işini kurma hibe desteği sunuluyor.
SOSYAL GÜVENLİK VE EMEKLİLİK İMKANLARI
Erken emeklilik imkanı:
Kadınlar, her çocuk için 2 yıl, toplamda 6 yıla kadar borçlanma yapabiliyor. Engelli çocuğu olan kadınlara erken emeklilik imkanı sunuluyor.
Evlilik tazminatı:
Kadınlar evlendikten sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatlarını alabiliyor.
Çeyiz yardımı:
SSK ve Bağ-Kur'dan ölüm aylığı alan kız çocuklarına 24 maaş (en az 86 bin lira) çeyiz yardımı yapılıyor.
Evde çalışanlara vergi indirimi:
Evde üretim yapıp satanlar vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. İnternetten satış yapan ev kadınları da vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Esnaf muafiyeti limiti 2024'te 1.1 milyon lira idi, bu yıl 1 milyon 580 bin liraya yükseldi. Esnaf muaflığı belgesi olanlar SGK'ya müracaat ederek sigortalı olabiliyor.
Ev kadınlarına prim desteği:
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.
Konut vergisi muafiyeti:
200 metrekareden küçük tek evi olan ev kadınları emlak vergisinden muaf olabiliyor.
ÇALIŞAN ANNELER İÇİN DESTEK PROGRAMLARI
Doğum izni ve esnek çalışma
16 haftalık doğum izni, süt izni ve ücretsiz izin hakları bulunuyor. Hamilelikte ve doğum sonrası belirli sürelerde gece çalışması yasak. Günlük çalışma süresi 7.5 saati aşamıyor. 100 ila 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılması gerekiyor.
Doğum yardımı
2025'ten itibaren ilk çocuk için 5 bin, ikinci için bin 500, üçüncü ve sonrası için 5 bin lira tek seferlik yardım yapılacak. 5 yaşına kadar aylık 5 bin lira destek sağlanacak.
Emzirme ödeneği
Doğum yapan annelere bin 238 lira emzirme ödeneği veriliyor.
Rapor parası
Doğum izninde geçen 112 gün için en az 64 bin 724 lira ödenek veriliyor.
Yarı zamanlı çalışma imkanı
Doğum izni sonrası anneler yarı zamanlı çalışabiliyor ve İŞKUR'dan aylık 12 bin 904 lira destek alıyor. Asgari ücretli annelerin eline aylık 23 bin 956 lira geçiyor. Özel sektörde anneler tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor. Bu sürede anneye yarım maaş ödeniyor. Bu imkan yakında yayımlanacak yönetmelikle memurlar içinde geçerli olacaktır.
BİR YORUM YAPIN 0