
Balıkesir'de yaşayan Şükriye Özbilen, yumurta kabuğundan kalsiyum ve yumurta zarından protein üretmeye başladı. Türkiye'nin birçok kentine ürünlerini gönderen Özbilen, taleplerin artması üzerine ürünlerini Fransa üzerinden Avrupa'ya da ihraç etmeye başladı.
Balıkesir'de yaşayan 36 yaşındaki Şükriye Özbilen, sütten alınacak kalsiyumun alternatiflerini araştırmaya başladı. Yaptığı araştırmalar sonucunda yumurta kabuğundan kalsiyum yumurta zarından da protein üretilebildiğini öğrenen Özbilen, 2018 yılında şirketini kurarak tüm Türkiye'ye satış yapmaya başladı. Gerçekleştirdiği proje ile birçok ödül kazanan Balıkesirli kadın girişimci, ürünlerini Avrupa'ya da ihraç etmeye de başladı.
SAĞLIK SORUNLARI İLHAM OLDU
Balıkesir'in Bandırma'da ilçesinde yaşayan ve küçük yaşlarda laktoz intoleransı ile tanışmak zorunda kalan Şükriye Özbilen, süt ürünleri tüketemediği için alternatif yollar aramaya başladı. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunu olan Özbilen, bu alanda yaptığı araştırmalar sonucunda yumurtadan kalsiyum ve protein üretilebildiğini öğrendi.
Kısa sürede yumurta kabuğu geri dönüşüm projesiyle AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına başlayan Şükriye Özbilen, çalışmalarında başarılı sonuçlar elde etmesinin üzerine 2018 yılında şirketini kurdu.
AVRUPA ÜLKELERİNE DE SATIŞ YAPMAYA BAŞLADI
Şükriye Özbilen, Ömerli Mahallesi'nde kurduğu 1050 metrekarelik fabrikasında likit yumurta fabrikalarından çıkan aylık 100 ton atık kabuğu biyolojik yararlılığı yüksek, protein ve kalsiyum kaynağına dönüştürmeye başladı. Toz haline getirilen yumurta kabuklarının bazı özel ekmek ve makarnalarda, takviye edici gıda ürünlerinde kalsiyum ve protein katkı maddesi olarak kullanılabildiğini aktaran kadın girişimci, Türkiye'nin ardından Avrupa'ya da ürün göndermeye başladı.
Sağlık alanında büyük bir adım olmasının yanı sıra sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm alanında da önemli bir projeye imza atan Özbilen, 2024 yılında Halkbank Üreten Kadınlar Yarışmasında "Sıfır Atık Kategorisi" ödülünün de sahibi oldu.
BİRÇOK ALANDA ÖNEMLİ BİR YENİLİK
Yaşadığı bir sağlık sorunundan yola çıkarak birçok alanda fayda sağlayan önemli bir projeyi hayata geçiren Şükriye Özbilen, "Likit yumurta fabrikasından bir numune aldım. Önce bunun içindeki kalsiyum kaynağını öğrendim. Toz haline getirdiğim yumurta kabuğunu da kullanarak evde makarna yaptık. Bunu TÜBİTAK'da analiz ettirdik ve iyi bir kalsiyum sonucu aldık. Kalsiyumun kendi vücudunda faydasını gören birisi olarak yumurta kabuğuna olan ilgim çok daha fazla arttı. Çünkü yumurta kabuğundaki kalsiyum sentetik kalsiyumlara göre biyoyararlılığı ve midede çözülme hızı 4 kat daha fazla." şeklinde konuştu.
ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELDİ
Yaptığı çalışmalar sonucunda yumurta zarında ciddi oranda protein olduğunu fark eden Özbilen, bu proteinin kas ve eklem ağrıları için ağrı kesici ve tedavi edici özelliğinin olduğuna vurgu yaparak, "Bununla ilgili Almanya, ABD ve Türkiye'de bilimsel çalışmalar yapılmış. Bunları öğrendikten sonra yumurta kabuğundaki zarı da daha iyi bir şekilde ayrıştırmaya başladık. Şu anda Avrupa standartlarında yumurta zarından protein üreten 6 firmadan biriyiz ve üretimimizin yüzde 50'den daha yüksek oranını Fransa üzerinden Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Bir merakla başladığımız iş bizi bu noktaya getirdi." ifadelerini kullandı.
Başlangıçta insanlara her sabah çöpe attıkları yumurtanın ciddi bir kalsiyum kaynağı olduğunu anlatmanın da zor olduğunu dile getiren Şükriye Özbilen; "Çeşitli makaleler, bilimsel çalışmalarla ispatlayabildik. Şu anda cam kavanozlara paketlediğimiz ürünlerimizin satışından memnunuz. Ürünümüz biliniyor ve kalsiyum kaynağı olarak tercih ediliyor. İnsanlar artık sentetik kalsiyum kullanmak istemiyor. Bilinçli tüketici yumurta kabuğundaki kalsiyumu tercih ediyor. Doğumdan ölüme kadar her gün almamız gereken bir kalsiyum miktarı var. Bizim yarım ölçeğimiz sizin günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılıyor. Bunu salatanıza, yoğurdunuza ya da hamur işlerinize koyarak tüketebilirsiniz." dedi.
BİR YORUM YAPIN 0