Hem eşini hem de babası vefat eden kadınların SGK tarafından çifte maaş alabileceğini biliyor muydunuz? Dul ve yetim maaşı alabilme imkanına sahip olacak kadınlar detaylar belli oldu. Peki hem dul hem de yetim maaşı almanın şartları neler? İşte tüm merak ettiğiniz soruların yanıtı:
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni mevzuatına göre kadınlar; sağlanan haklarla birlikte hem babasından hem de eşinin vefat durumunda çift maaş hakkı doğuyor. Bu hakları elde ederken üstelik kadının çalışıyor ya da emekli olması durumu engellemiyor. Yalnızca dul ve yetim maaşı birlikte almak için bazı şartların yerine getirilmesi yeterli olabiliyor. Ancak oranlar değişiyor. Geliri olmayan eş yüzde 75 oranında aylık alırken geliri varsa yüzde 50'ye düşüyor. Bu haberi duyan kadınlar şartların ne olduğunu ve detaylar konusunda arama motorunda doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor.
DUL VE YETİM MAAŞINI AYNI ANDA ALMA ŞARTLARI NELER?
Eş vefatı durumunda kişiye bağlanan ölüm maaşında gelir otomatik olarak devreye giriyor. Eğer geride kalan eşin bir geliri yoksa bu maaşın yüzde 75’ini alabiliyor. Ancak geliri varsa bu oran yüzde 50’ye düşüyor.
Kocası ölen kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocuklara da öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) maaş ödeniyor.
En çok merak edilen mesele ise; Hem eşinden hem babasından ölmesi durumunda yani yetim ve dul maaşı nasıl birlikte alınır?
Bu durum 2008 yılı öncesinde farklı kurumlar olmak şartıyla geçerli oluyordu. Ancak 2008 ile birlikte çift maaşın önü de kapanmış oldu. Yine de ölüm tarihine göre bazı durumlarda çift maaş ödenebiliyor.
YARGITAY'DAN OLUMLU KARAR:
Dul maaşında, 01.10.2008'den sonra Bağ- Kurlular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı aranıyor. Bundan önceki durumlarda eksik günler doğum ya da askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilmekteydi.
Ama şimdi kabul edilmiyor. Yetim maaşı alanların da tek bir geliri olmasına bakılıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde Yargıtay 21. Hukuk dairesi bir karar ile hem anneden hem babadan yetim maaşı alınabileceğine hükmetti.
ÇİFT MAAŞ ALMAK İSTEYENLER BU DETAYLARA DİKKAT!
- 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayısı yasa ile çift maaş alma hakkı büyük ölçüde sınırlandı. Ancak ölüm tarihi ve sigorta durumu gibi özel şartlarda bazı hallerde çift maaş almak mümkün.
Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.
- Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alıyor.
- Kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.
- Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.
- Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir.
- Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.
BİR YORUM YAPIN 0