Hava, kara ve deniz yolculukları sırasında ters koltuklara oturulduğunda birçok kişinin midesi bulanır. Hareket hastalığı da denen bu durumun nedeni; göz, kulak ve beyin arasındaki koordinasyon sorunudur.
Otobüste, minibüste, vapurda veya trende yolculuk esnasında ters koltuklarda oturanların yaşadığı bulantı probleminin nedeni; denge bozukluğu ve beden hareketlerinin beyin tarafından anlaşılmamasından kaynaklanır. Taşıt tutması veya hareket hastalığı olarak da anlandırılan bu durum; göz, kulak (denge merkezi) ve beyin arasındaki bağın sağlıklı bir şekilde kurulamamasından dolayı ortaya çıkar.
SİNYALLERDEN HAREKETLE KONUMUNU BELİRLİYOR
İnsan beyni, beden hareketlerini ve konumunu analiz ederken 3 önemli merkezden gelen sinyalleri dikkate alır. Bunlardan birincisi; kulak içerisinde bulunan, iç kulak sıvısı içindeki tüycüklerin duruşudur. İkincisi; vücudun yer çekimine karşı duruşu hakkında bilgi veren ayaklar. Ve üçüncüsü; gözlerden gelen çevre bilgisi.
BEYİN KONUMUNU BELİRLEYEMEZ
Yolculuk sırasında, özellikle de taşıtlarda bulunan ters koltuklara oturulduğunda veya telefon, tablet ve kitap gibi sabit objelere odaklanıldığında; vücut hareket etse de gözler sabit kalır. Bu durumda beyin, vücudun konumu ve hareketini anlamlandıramaz ve bir kargaşa içerisine girer.
OLAĞAN DIŞI HAREKET OLARAK ALGILAR
Beynin hareketi analiz etmesini sağlayan 3 merkezin sinyalleri; vücudunun olağan hareketi sırasında birbiri ile uyumlu olduğundan dolayı böyle bir durum yaşanmaz. Ancak bir araç içerisinde hareket sırasında, vücudun gerçekleştirmediği hareket eylemi, 3 merkez arasında bir anlaşmazlığa neden olur.
BAŞ DÖNMESİ VE MİDE BULANTISININ NEDENİ
Araç içerisinde gözler ve iç kulak, hareketi takip ederken diğer beden hareketleri vücudun hareketsiz olduğu sinyalini verir. Bu durumda vücut mide bulantısı ve baş dönmesi gibi tepkiler verir.
BİR YORUM YAPIN 0