Birçok kişinin merak ettiği, en az bir kere de olsa kendi kendine cevabını düşündüğü o soru: Cips paketlerinin yarısı neden havayla dolu? Bu sorunun çok mantıklı bir cevabı var, paketli birçok gıdada olduğu gibi uygun muhafaza koşullarını sağlamak.
Küçük büyük, genç yaşlı birçok kesimden insanın severek tükettiği cipslerin paketlerinin neden yarısı havayla dolu hiç düşündünüz mü? Herkesin kafasında soru işaretleri bırakan bu gizemli boşluk aslında cips üreticilerini değil tüketicilerini düşünerek yapılıyor. Bu yöntemle; üretilen cipslerin hem fiziksel hem kimyasal olarak sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşması hedefleniyor.
Üreticiden tüketiciye ulaşma sürecinde; paketlenerek satılmayı bekleyen cipslerin, uzun süren nakliye ve depolama aşamalarında ezilmesi ve kırılmasını önlemek için cips paketleri belirli bir miktar gıda gazı ile dolduruluyor. Bu sayede, paketler sıkışsa da ezilse de içerisindeki cipsler çok fazla darbe almaktan korunmuş oluyor.
PAKETLERİN İÇERİSİNDEKİ OKSİJEN DEĞİL
Yanlış bilinenin aksine cips paketlerini şişirmek için kullanılan oksijen değil azot gazıdır. Azot gazı veya diğer adıyla nitrojen; hem paketin daha hacimli durmasını sağlayarak içerisindeki cipslerin zarar görmeden tüketiciye ulaşmasını sağlıyor hem de paket içerisindeki cipslerin bayatlamasını engelliyor. Gıda gazları, sadece cipslerde değil paketli alınan birçok gıda için ambalajlanma aşamasında kullanılırlar. Azot yerine oksijen kullamak cipslerin bayatlamasına ve ayrıca cips üretiminde kullanılan yağların kokusunda da bozulmalara neden olurdu.
NEDEN AZOT (NİTROJEN) KULLANILIYOR?
Paketlenen gıdanın türüne göre saklama koşulları değişiklik gösterse de genellikle cips veya benzer gıdaların ambalajlanma sürecinde azot (nitrojen) gazı kullanılır. Yaşamımızı sürdürmek için hergün soluduğumuz havanın yaklaşık %78'i azot gazından oluşturmaktadır. Paketlemede kullanılan azot, insan sağlığını tehdit etmediği için de gıdalarla kullanımında bir sakınca oluşturmuyor.
BİR YORUM YAPIN 0