Günümüzde sadece Konya’da devam ettirilen şivlilik; her sene üç ayların başlangıcında, Regaip Kandili’nden bir gün önce başlayan bir gelenektir.
Hicri takvime göre; Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece, Regaip Kandili olarak kutlanır. Günümüzde sadece Konya’da sürdürülen “şivlilik” geleneği de Regaip Kandili’nin bir gün öncesinde düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır.
GELENEĞİN ORTAYA ÇIKIŞI
Başlangıcı Osmanlı döneminden de önceye dayanan “Şivlilik” geleneğinin kökeni ile ilgili çok net kaynaklar olmamakla birlikte, özellikle geleneğin sürdürüldüğü bölgelerde halk arasında yayılan bazı anlatılar vardır. Bunlardan birisi de; Rüyasında peygamberimizin doğumunu gören Türk-İslam mutasavvıfı Ebubekir Şivli’nin sokağa çıkarak ‘Şivli, şivli!’ diye bu müjdeyi haber vermesi üzerine insanların da ona ikramda bulunmasıyla böyle bir gelenek oluştuğu rivayet edilir.
“Şivli şivli şişirmiş
Erken kalkan pişirmiş
İki çörek bir börek
Bize namazlık gerek
Şivliliiiiiiik…”
ŞİVLİLİK KUTLAMALARI-GELENEĞİ
Regaip Kandili’nden bir gün önceki akşam namazı vaktinden sonra; aileleriyle dışarıya çıkan çocuklar mahalle büyüklerinin yaktığı ateşin etrafında toplanır. Bazı bölgelerde ateşin üzerinden atlayanların da olduğu kutlamalar geç saatlere kadar devam eder.
Regaip Kandili sabahında erkenden uyanan çocuklar mani okuyarak mahallede kapı kapı dolaşır komşularından ikramlık yiyecekler toplarlar. Eski tarihlerde çocuklara; kuru meyveler, leblebi, haşhaşlı veya tahinli çörek ve pişi gibi yiyecekler ikram edilirken günümüzde çocukların daha çok ilgisini çeken çikolata, şeker ve gofretler ikram edilerek gelenek sürdürülmektedir.
Günümüzde sadece Konya'da devam ettiği bilinen bu gelenek dolayısıyla Konya Belediyesi'nin de her sene düzenlediği etkinlikler kapsamında çocuklara çeşitli hediyeler ve şekerlemeler dağıtılmaya devam ediyor.
BİR YORUM YAPIN 0