Her yıl 19 Ocak tüm dünyada "Patlamış mısır günü" olarak kutlanır. Bu günün nasıl ve neden Patlamış mısır günü ilan edildiğine dair net bir bilgi olmasa da, mısırın dünya çapından sevilen atıştırmalıklardan birisi olduğu bilmektedir.
Patlamış mısır 7'den 70'e herkesin severek yediği mısır tanelerinin yüksek ısıya maruz kaldığında patlayarak hacim kazanıp kabarcıklar oluşturmasıyla elde edilen, çıtır çıtır bir atıştırmalıktır. En güzel filmlerin eşlikçisi olan patlamış mısır, öylesine çok sevilmiş ki günü bile ilan edilmiş. Her yıl ocak ayının 19. günü "Dünya Patlamış Mısır Günü" olarak birçok ülkede kutlanmaktadır. Birçok insanın evde kendi kendine mısır patlatarak ve film gecesi düzenleyerek kutladığı bu gün için özel organizasyonlar düzenleyen firmalar da mevcut.
PATLAMIŞ MISIRIN TARİHİ:
Patlamış mısırın tarihi ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar, yaklaşık olarak 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Dünya genelinde en sevilen atıştırmalıklar arasında belki de 1. sırada olmaya aday patlamış mısır için özel bir gün bile var.
MISIR İLK NE ZAMAN BULUNDU?
Bilim insanları, Peru'da gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sırasında bulunan mısır kalıntılarının yaklaşık olarak 6.700 yıllık olduğunu belirtiyor.
PATLAMIŞ MISIR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Dünya çapında sevilen bir atıştırmalık olduğu bilinen patlamış mısır gününün, ilk olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmese de başlangıç noktasının Amerika olduğu düşünülmekte.
MISIRI PATLATMAK İLK KİMİN AKLINA GELDİ?
Patlamış mısır tanesiKesin olmamakla birlikte bir anlatıya göre; patlamış mısırın ilk ortaya çıkışı Maya ve Aztek toplumlarına dayanıyor. Değirmende öğütülmek için toplanan ve temizlenen mısır taneleri değirmen taşının içerisinde birikerek sıkıştı. Öğütme işlemi sırasında taşın ısınmasıyla da mısırlar patlamaya başladı...
AMULET
Eski tarihlerde kızılderililer; mısırın patlarken çıkardığı seslerin kötü ruhları kovduğuna inanır bu nedenle mısırları tüketmenin yanı sıra boyunlarında da mısırdan yaptıkları "amulet" adlı kolyeleri taşırlardı. Kızılderililer bu kolyenin kötülükleri uzaklaştırdığına, hastalıkları iyileştirdiğine inanırdı.
PATLAMIŞ MISIRLA İLGİLİ BİLİNMEYENLER
- - Bir mısır tanesi patlarken yaklaşık 1 metre mesafeye kadar sıçrayabilir.
- - Patlamış mısıra aroma eklemek eski bir Kızılderili kabile geleneğidir.
- - Mısır tanelerinin patlaması için ideal sıcaklık değeri 204 derecedir.
- - 1949 yılında, sinema salonunda çok gürültü oluşturduğu için patlamış mısır tüketilmesi yasaklanmıştı.
BİR YORUM YAPIN 0