![Deprem bulutu nedir? Depremden önce ortaya çıkan bulutlar](https://i20.haber7.net/resize/1300x788//haber/haber7/photos/2025/06/deprem_bulutu_nedir_depremden_once_ortaya_cikan_bulutlar_1739085376_0761.jpg)
Her yıl yüzbinlerce insanın can ve mal kaybı yaşamasına neden olan depremler, dünyanın oluşumunda da büyük etken olan en yıkıcı ve en korkunç afetler arasında gösteriliyor. Dünyanın birçok yerinde farklı şiddetlerde meydana gelen depremler öncesinde gökyüzünde beliren bulutların deprem habercisi olduğuna dair iddialar ortay atılmaya devam ediyor.
Dünyanın doğal yapısı nedeniyle meydana gelen ve dünya tarihinde de kayda geçmiş olan çok büyük şiddetli depremler ne yazık ki günümüzde de can ve mal kaybına yol açmaya devam ediyor. Ülkemizde de yakın zamanda yaşanan 6 Şubat depremleri 10 ilde büyük bir yıkıma yol açmış, resmi rakamlara göre; Türkiye'de 53 bin 537, Suriye'de 8 bin 476 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Toplamda 122 binden fazla kişinin de yaralandığı ve sakat kaldığı depremler neredeyse tüm Türkiye'de hissedilmişti.
Uzun yıllardır bilim insanlarının araştırmalarına konu olan, günümüzde de teknolojik gelişmelerden faydalanarak daha detaylı şekilde sürdürülen bilimsel çalışmalara rağmen; dünya yüzeyinde yerleşik halde bulunan büyük kütleli toprak levhaların hareketlerine bağlı meydana gelen depremleri önceden tahmin etmek neredeyse imkansız.
DEPREM BULUTLARI NEDİR?
Depremlerden önce gökyüzünde ortay çıktığı iddia edilen "Deprem Bulutları", sosyal medyada sıkça gündeme gelmeye devam ediyor.
Gökyüzünde çok nadir oluşan bulut şekilleri, genellikle toplum tarafından sık karşılaşılmadığı için büyük bir meraka ve farklı iddiaların ortaya çıkmasın neden oluyor. Sosyal medyada deprem bulutları olduğu iddia edilen görüntülerin; "cirrocumulus" veya "altocumulus" olarak adlandırılan ve oldukça nadir oluşum gösteren bulut şekilleri olduğu görülmektedir.
DEPREM BULUTLARI GERÇEK Mİ?
Gökyüzünü inceleyen meteorologlar ve sismologlar bu türden iddiaların doğru olmadığını savunmaktadır. Uzun yıllardır toplum içerisinde de dile getirilen 'Deprem Bulutları' teorisini destekleyen kesin bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Fotoğraflarda görülen bu bulut türü, "Altocumulus" bulutlarının parçalanıp küçülmesi veya "Cirrus" veya "Cirrostratus" bulutlarının şekil değiştirmesi ile ortaya çıkarlar. Tamamen buz kristallerinden ibaret olan bulutlar, bazen de aşırı soğumuş su damlacıkları halinde görülebiliyor.
SADECE İDDİADAN İBARET
Daha önce de ortaya atılan benzer iddialar karşısında; Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na yaptığı açıklamada "Bu bulutlarla ilgili bir takım söylemler ve gözlemler var ancak kabul edilmiş bir görüş veya teori yok. Yani özellikle küçük depremler için olma olasılığı zaten düşük, büyük depremler için bir takım söylemler var ama kabul edilmiş bir teori yok. Sadece iddiadan ibaret." ifadelerine yer vermişti.
BİLİMSEL BİR KANIT YOK
Sonuç olarak, deprem bulutları hakkında kesin bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu türden iddialara temkinli yaklaşmak ve deprem tahminleri için bilimsel verilere dayanmak önemlidir. Depremler engellenemez ancak alınan önlemler sayesinde, yaşanabilecek can ve mal kayıplarının büyük oranda önüne geçmek mümkün.
![Barbun nasıl ayıklanır? Barbunya balığını ayıklamanın püf noktaları](https://i20.haber7.net/resize/270x142//haber/haber7/photos/2025/07/barbun_nasil_ayiklanir_barbunya_baligini_ayiklamanin_puf_noktalari_1739170866_7032.jpg)
![Hurma özü nedir? Hurma özü kilo verdirir mi? Hurma özü diyette yenir mi](https://i20.haber7.net/resize/270x142//haber/haber7/photos/2023/05/hurma_ozu_nedirhurma_ozu_kilo_verdirir_mihurma_ozu_diyette_yenir_mihurma_ozu_ne_kadar_yemeli_1675261816_6909.jpg)
BİR YORUM YAPIN 0