Taylor Swift akademik araştırmaya konu oldu! Beslenme uzmanlarını şaşırtan gerçek ortaya çıktı

Dünyaca ünlü pop yıldız Taylor Swift akademik çalışmalara da konu oluyor. ABD'de yapılan bir araştırma, beden imajı ve yeme bozukluğu konularında Swift'in hayranları üzerinde olumlu bir etkiye sahip bulduğunu yazdı.

Taylor Swift'in şöhreti dünya üzerinde sınır tanımıyor. Geçtiğimiz sene Amerika'da 'Yılın Kişisi' seçilen Swift'in, dünya çapında gerçekleştirdiği turneleri ve satış rakamları söz konusu olduğunda Amerikan ekonomisine katkısından da sık sık söz ediliyor. Geniş bir takipçi kitlesi olan şarkıcı, hayranları üzerinde de oldukça etkin. Özellikle Swift'in geçmişte yaşadığı yeme bozukluğunun ardından tedavi görmüş olması ve müziğini kendi hikayesini anlatmak üzere kullanması, hayranlar üzerinde olumlu değişime dair umut uyandırıyor. ABD'de Vermont Üniversitesi (UVM) tarafından Taylor Swift'in etkisine dair yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmada Taylor Swift'in geçmişteki beden imajı, düzensiz yeme ve bedeni nesneleştirme sorunlarının, hayranlarının bu konulara yönelik tutumları üzerinde genel olarak olumlu bir etkisi olduğu ifade edildi.

Taylor Swift

Taylor Swift

ARAŞTIRMA SWIFT'İN HAYRANLARINI OLUMLU ETKİLEDİĞİNİ SÖYLÜYOR

Social Science & Medicine dergisinde yayınlanan araştırmada Taylor Swift'in 200 TikTok ve Reddit gönderisi, yapılan 8 bin 300'den fazla yorum dahil olmak üzere, analiz edildi ve ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Buna göre Swift'in geçmişteki yeme bozukluğu ve beden imajı üzerine yaptığı açıklamalar, hayranları üzerinde olumlu bir etkiye sahip.

Vermont Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri bölümünden Doç. Dr. Lizzy Pope, "Bulgularımız, Swift'e yüksek düzeyde bağlı hisseden hayranların, Swift'in müziğindeki açıklamaları ve mesajları nedeniyle yemek yeme konusundaki davranışlarını veya tutumlarını veya vücut imajlarını olumlu yönde değiştirme konusunda etkilendiklerini gösteriyor." dedi.

Üniversite'nin Klinik Yardımcı Doçenti ve yeme bozukluğu tedavisinde uzmanlaşmış kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Kelsey Rose ise, "Hayranlar Swift'in düzensiz beslenmeden kurtulduğu ve ardından başarılı göründüğü gerçeğinden ilham almış gibi görünüyor" diye ekledi.

BEDEN İMAJI BÜYÜK BİR SORUN HALİNE GELDİ

Teknolojik gelişmeler sonrasında, özellikle sosyal medyanın da etkisiyle beden imajı büyük bir soruna dönüştü. Özellikle düzensiz yeme alışkanlıkları, yeme bozukluğu, olumsuz beden imajı ve vücudu nesnelleştirme gibi sorunlar üzerinde artış gözleniyor. Taylor Swift birkaç şarkısında düzensiz yeme veya vücut imajı baskılarına gönderme yapıyor. Yanı sıra, 2020'de çıkan ve Taylor Swift'in hayatını anlatan belgesel Miss Americana'da, ünlü şarkıcı düzensiz yeme, vücut imajı ve vücut nesneleştirme konusundaki bireysel mücadelelerinden samimi bir şekilde bahsetmişti.

Araştırmacılar, şöhret dünyası tarafından yönlendirilen beslenme kültürünün sorgulanması açısından Swift'in bu etkisinin benzersiz olduğunu söylüyor. Araştırma, Swift'in bu konudaki şeffaflığının, hayranları arasındaki damgalanma ve utanç kaynaklı yardım alma davranışının azalmasına karşın cesaret verici rol oynadığını ortaya koydu.

ETKİ TAMAMEN OLUMLU DEĞİL! ÇELİŞKİLER KAFA KARIŞTIRDI

Araştırma göre Swift her ne kadar olumlu bir etki bıraktıysa da hayranları onun bedenini 'nesnelleştirme' davranışından geri durmuyor. Ayrıca Swift'in "Anti-Hero" adlı şarkısının klibinde 'şişman' figürü için tercih ettiği sanatsal gösterimde birtakım çelişkiler tartışıldı. Bu nedenle Doç Dr. Pope, "Her ne kadar Miss Americana'da Swift, nesneleştirilmekten bıktığını ve bunun onu düzensiz beslenmeye sürüklediğini söylese de, hayranlar hala onun vücudu hakkında yorum yapmaya devam ediyor. Olumlu olması gerekse bile hayranlar yine de yorum yapacaktı, bu da onun 'lütfen artık insanların bedenleri hakkında yorum yapmayın' mesajını tam olarak içselleştirmedikleri anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Taylor Swift

Taylor Swift

Çalışma sonuçları, Swift'in düzensiz yeme ve diyet kültürüyle ilgili kendi mücadelesini kamuoyuna açıklamasının hayranlarını güçlendirdiğini ve ayrıca yağ karşıtı önyargı gibi daha geniş sistemik sorunları ele almak için bireysel açıklamaların sınırlamalarını gösterdiğini gösteriyor. Daha da önemlisi, tüm vücut ölçülerindeki hayranlar, Swift'in dürüstlüğünün yiyecek/bedenle olan ilişkilerinde onlara nasıl yardımcı olduğunu yansıtan yorumlarda kendilerini tanımladılar. Araştırmacılar, Swift'in Eras Turu'nun şu anda vücut çeşitliliğine sahip dansçılardan oluşan bir kadroya sahip olduğunu ve bu durumun, uzman dansçıların yalnızca tek bir vücut boyutunda olduğu fikrine meydan okuduğunu söylüyor.

Ayrıca Pope, "Taylor Swift, birkaç cümleyle tutumları değiştirmek için tüm kariyerimiz boyunca yapabileceğimizden daha fazlasını yapabilir. Dolayısıyla, bu tür bir etkiye sahip insanları incelemek önemlidir. Swift'in, eğer bunu seçerse, sağlık, zindelik ve toplumu beden özgürlüğü fikrine yaklaştırabilecek daha fazla ağırlık içeren uygulamalar için güçlü bir ses olabileceğine şüphe yok." diye ekledi.

Araştırmacılar, araştırmalarının Swift ve onun gibi ünlüleri toplum üzerindeki etkilerini kullanmaya teşvik edebileceğini umuyor.

Karpuz severler dikkat! Karpuzun bazı bölgeleri sağlınızı ciddi anlamda tehdit ediyor

İLİŞKİLİ HABER

Karpuz severler dikkat! Karpuzun bazı bölgeleri sağlınızı ciddi anlamda tehdit ediyor
Ağrıları için bulduğu çözüm 'yok artık' dedirtti! Doktorlar bile vazgeçiremedi

İLİŞKİLİ HABER

Ağrıları için bulduğu çözüm 'yok artık' dedirtti! Doktorlar bile vazgeçiremedi

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0