RTÜK kritik kararı aldırdı! Netflix Kıbrıs kara propagandasına kucak açmıştı

Dışişleri Bakanlığı resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan gönderide, Kıbrıs Barış Harekatı'nı hedef alarak kara propaganda malzemesi yapan Netflix yapımı Famagusta dizisine tepki gösterildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, söz konusu diziyle ilgili açıklama yaparak Netflix'te yayınlanmaması için gerekli görüş birliğine varıldığını aktardı.

Dijital dizi ve film platformu Netflix, Kıbrıs Türklerini anlatan bir diziyi yayınlama kararı aldı. 20 Eylül'de yayına girmesi beklenen Famagusta (Mağusa) adlı dizide, Türk askerleri işgalci olarak gösteriliyor. Dizinin yönetmenliğini ve başrolünü Andreas Georgiou üstleniyor. Famagusta dizisi daha önce 24 bölüm olarak Yunanistan'da yayın yapan Mega TV kanalında gösterilmişti. Şimdi ise Netflix bünyesinde gösterilmeye hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı mesajda dizinin gerçekleri çarpıtmak suretiyle Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık yapıldığı belirtildi. Öte yandan Yunan basınında söz konusu skandala kucak açan bir tavır seyredildi.

TÜRKLERİ İŞGALCİ OLARAK GÖSTERİYORLAR

Dizide Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili hayal ürünü sahneler bulunuyor. Rum çetelerinin Kıbrıslı Türkler üzerinde uyguladığı katliamlar yok sayılırken Türk askerleri işgalci ve katliamcı olarak gösterildi. Dizide Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk askerlerinin sivillere ateş açtığı şeklinde yanıltıcı sahneler yer aldı.

RTÜK'TEN AÇIKLAMA: YAYINLANMAYACAK!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Rum kara propagandası içeren diziye ilişkin açıklamada bulundu. Şahin, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varıldığını söyledi.

Resmi X (twitter) hesabından duyuru yapan Şahin, şu ifadelere yer verdi:

"KAMUOYUNUN BİLGİSİNE!

'Famagusta' isimli yapım, yakın tarihimizin barış ve kahramanlık destanı olan 'Kıbrıs Çıkarması' aleyhindeki içeriğiyle Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Kıbrıs Türkünün haklı davasının savunulmasını, zulme uğrayan soydaşlarımızın kurtarılmasını amaçlayan 'Kıbrıs Barış Harekâtı', adının hakkını vererek hukuk çerçevesinde Ada’ya huzur getirmiştir.

Kahraman Türk askeri Kıbrıs’a barış ve huzur götürmüş, akan kan durmuş, mazlumun göz yaşları silinmiştir.

Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlıştır.

Yapım, daha önce menşe ülkesindeki televizyonlarda yayınlanmış ve sonrasında Netflix tarafından lisanslanmıştır.

Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri yapmış ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varılmıştır.

Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek, Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur".

YUNAN BASINI SKANDALA ÇANAK TUTTU

Yunan basını söz konusu diziye Türkiye'den gelen tepkileri manşetlerine taşıdı. Kıbrıs Barış Harekatı'nı manipüle ederek Rumları masum ve mağdur gösteren diziye Yunan medyası sahip çıktı.

Mega TV haberi "Türklerin Kıbrıs'ı işgalinin dramı" şeklinde servis ederek Türkiye'den gelen tepkiyi 'tarihi gerçeklerin çarpıtılması' olarak değerlendirdi ve haberde Rum katliamına yer vermedi.

Skai, "Famagusta dizisi Türkiye'de isyan çıkardı" ifadelerine yer verdi ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisi için "tarihi çarpıtıyor" dedi.

Kathimerini, Türkiye'nin katliam sözlerini 'iddia' olarak ifade ederek Türkiye'den gelen tepkilerin haksız olduğunu ima eden bir üslup kullandı.

YUNAN BAKAN DA TARTIŞMAYA DAHİL OLDU

Yunan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Famagusta dizisi üzerine yükselen tartışmaya dahil oldu. Bakan Gerapetritis, Türkiye'yi "işgalci" olmakla suçlayarak, "Bu konu çok fazla yoruma açık olmayan bir konu. Hepimiz tarihin sona ermediğini anlıyoruz. Tarih silinmez, tarihi hafızaya kazınır" dedi.

BAKANLIKTAN TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı, dizide gerçeklerin çarpıtmak suretiyle Türk askerine yönelik yanıltıcı ve kötü niyetli yaklaşıma tepki gösterdi. Bakanlık'ın resmi kanalları aracılığıyla yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Dijital bir platformda yayınlanacak olan 'Famagusta' adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir.

Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir.

Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir.
Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."

Netflix Famagusta dizisi

Netflix Famagusta dizisi

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtan ve Rum tarafının propagandasını yapan bir dizinin, 20 Eylül'den itibaren bir film platformunda yayınlanacak olması çok rahatsız edicidir. Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin, Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz. Bu dizi vasıtasıyla Kıbrıs Barış Harekatı, kahraman Türk askeri, barış ve adalet hedef alınamaz." sözleriyle skandal yapıma tepki gösterdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Türk yapımcılara Kıbrıs'ta halihazırda yaşayan canlı tarihi dinleyerek güçlü bir dizi yapma çağrısında bulundu ve söz konusu kara propagandaya karşı şöyle konuştu:

"Netflix belli bir düzeye gelmiş ve gerçekleri görmesi gereken bir platform.Böylesine bir kuruluş, böyle bir kara propagandaya nasıl alet olur düşüncesi içerisindeyim, düşündürücü olduğunu söylüyorum. Yakışmadı diyorum. Gerçekten kınanması gerekiyor ve kınıyoruz".

Tatar ayrıca, söz konusu diziye yönelik tepkilerinden ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.

FAMAGUSTA DİZİSİNİN KONUSU

Dizinin konusu "Türkiye'nin adayı işgali sırasında ve sonrasında 1974 olayları" olarak belirtildi. Dizide Türk askerinin adaya gelmesi, genç bir çiftin üç aylık bebeklerini kaybetmesine neden oluyor. Türklerin "işgali" sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan çiftin, bebeklerini arama macerası konu ediliyor. Dizide, Rumların yaptığı katliama son vermek üzere Türkiye'nin barış müdahalesi, çarpıtılarak sunuluyor.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 9

konuk 1 hafta önce

bizler oturup adam akıllı diziler filmler yapmazsak işte böyle elin adamı gelir yalan yanlış bilgilerle kendi yaptığı suçu Türkler yapmış gibi gösterir, dünyaya izletir, bizim bazı yeni yetmelerde gidip tatillerini yunan adalarında yaparlar hatta oraları överler, kendi tarihinden haberi olmayan atasına söven nesiller, yazık çok yazık

Hey millet 1 hafta önce

Ülkemizde Netflix izleyen kaç kişi bu olaydan sonra izlemeyi bırakır? Çok mu duyarsız olduk bi yunan kadar da mi olamıyoruz

aaa 1 hafta önce

kapatın instagram gibi..

Toplam 2 beğeni

Dr. Zuhal Olcay 1 hafta önce

Hükümet neden netflixi yasaklamıyor!? Bundan iyi gerekçe mi olur…

Toplam 4 beğeni

Zonguldaklı 1 hafta önce

Tepkiler çığ gibiymiş! Türkiye'den kaç kişi iptal etmiş! Bizim böyle vatansever türüklerimiz olduktan sonra niye yayınlamasınlar ki.

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun