Black Friday (Efsane Cuma) nasıl ortaya çıktı? 2024 Black Friday günü

Tüm dünyada 'Black Friday' olarak kabul edilen alışveriş çılgınlığı, 29 Kasım Cuma 2024'te başlayacak. Peki herkesi bir anda alışveriş yapmaya iten Black Friday nedir, Black Friday ilk ne zaman ortaya çıktı? Alışveriş çılgınlığı olan Kara Cuma dinimizde var mı? İşte yanıtı...

Her sene Kasım ayında gerçekleştirilen 'Black Friday', dinimize uygun olmayan bir tabirle başlatılan ve yıllardır başta ABD olmak üzere birçok 'batı' ülkelerinin yıl sonuna doğru gerçekleştirdiği bir algı oyunudur. Ne yazık ki Batı özentisi bazı firmalar 'Black Friday kampanyalarından' yola çıkarak ülkemizde Efsane Cuma, Süper Cuma gibi başlıklarla onların adetlerine ayak uydurup indirimler başlatabiliyor. Peki Black Friday çılgınlığı ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Batı adeti Black Friday günleri hakkında bilinmesi gereken her şeyi, içeriğimiz içerisinde derledik. İşte Black Friday gerçekleri:

Black Friday günleri ne zaman? 2020 Black friday

Black Friday günleri ne zaman? 2020 Black friday

Black Friday saçmalığı ABD ülkesinde Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü kutlanmaktadır. Bu sene 29 Kasım 2024 tarihine denk gelen Black Friday'de mağazalarda bazı indirimler uygulanacak. Noel'e hazırlık amacıyla yapılan bu günde, yıl içerisinde elde kalan ürünleri satabilmek için indirim adı altında insanların yargılarına hakaret ediliyor.

BLACK FRİDAY İLK NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI?

Sanayiler arttıktan sonra gelişen tekstil firmalarına bağlı ortaya çıkan reklam algısında indirimi kullanarak, ilk kez insanların toplu alışverişler yapması amaçlanmıştır. Endüstri oyunu olan bu Black Friday, ilk kez 1961'de gazeteler aracılığıyla meydana çıktı.

Peki neden Black Friday deniliyor? İnsanları cezbeden 'İndirim ve alışveriş' kelimeleri adı altında Black Friday'in kaçırılmaz bir fırsat olduğu algısını oluşturarak, İslamiyet için önemli olan mübarek CUMA gününü gizli bir algıyla lekelemeye çalışıyorlar. Peki CUMA bizim için neden önemli?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir cuma hutbesinde 'Kara Cuma' ifadesinin Müslümanları rahatsız ettiğine dair vurgulamalar yaparak, ''Bir inancın sembolünü hedef alan ve mensuplarını yok sayan böylesi saygısız ifade ve yaklaşımların geleneğimizde yerinin olmadığı, bir dinin kutsalının çılgınca ve sınırsızca bir tüketim anlayışına alet edilmesinin asla kabul edilemez bir durum olduğu''nu açıklamıştı.

Müslüman kimselerin bayramı olarak kabul edilen CUMA günleri için Peygamber Efendimiz (SAV), şöyle buyurmuştu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. ” (Müslim, Cuma 17, 18)

BİR YORUM YAPIN 17

Padisah 3 yıl önce

Evet kara cuma,kara ismini siyahi(zenci) almisdir.hristiyanlik dininnde sukran gunu vardin .Sukran gununden sonraki ilk cuma gunu zenci pazarinda(zenciler in satildigi) zenciler ucuz satilirmis kaldiki cuma gunu secilmes musluman gunu icin kutsal gun olmadidir..unutmayin her zenci bir cumadir der bir makale..

Cuma 3 yıl önce

Bedava bile olsa o gun bir sey almam.

Toplam 1 beğeni

Şehir efsanesi 3 yıl önce

Yanlış bir bilgi. Doğrusu: Kara Cuma ifadesinin en erken kullanımı 1869'a dayanır ve Noel alışverişiyle hiçbir ilgisi yoktur. Altın fiyatlarındaki düşüşün etkileri ABD ekonomisinde yıllardır hissedilen bir piyasa çöküşüne neden olduğu gündür .Kara Cuma'nın bildiğimiz şekliyle ilk sözlerinin, 1950'lerde ya da 60'larda Philadelphia'da meydana geldiği söyleniyor ve o günden korkan trafik polisi tarafından icat edilmiştir. Emmy ödüllü stilist ve “ How to Win at Shopping ” kitabının yazarı David Zyla, “Philadelphia Polis Departmanı, şehir merkezindeki perakende mağazalarının trafik sıkışıklığını ve yoğun kalabalığını tanımlamak için bu terimi kullandı” demiştir.

Toplam 1 beğeni

Vaybe 3 yıl önce

Neden Kara pazar yapilmiyor

Toplam 1 beğeni

Fırat 3 yıl önce

Nasıl çıktığını şimdi neye hizmet ettiğini bile bile lades olmayı nasıl seviyoruz.

Yorumların Tümünü Okuyun