Allah'ın rahmet kapılarının açık olduğu mübarek Ramazan-ı şerif, günahların bağışlanması için Müslümanlar için çok önemli bir fırsat ayıdır. Kadir gecesinin içinde bulunduğu bu özel ayda yapılması faziletli olan ibadetleri Peygamberimiz (SAV)'in hadislerine göre sizler için derledik. Peki Efendimiz (SAV) ramazanı nasıl geçirirdi? Ramazan ayı ibadetleri...
Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde, "Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur" buyurmuştur. Mükafatını yalnızca Allah (c.c)'dan ümit ederek Ramazanı ibadet yapan Peygamber Efendimiz (SAV) bir başka hadislerinde de "Kim Allah'a inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur. Allah'ın (c.c) rızasını kazanabilmek için çok kıymetli bir fırsat ayı olan bu mübarek ayda bol bol ibadet etmeli ve dinen uygun olmayan davranışlardan uzak durulmalıdır. Geçmişte işlenen günahların affı için bol bol tövbe edilmeli Kullarından kendisinden istemesini söyleyen Allah'a (c.c) dua edilmelidir. Bunların yanı sıra Peygamber Efendimiz (SAV) farz olan namazlardan sonra en faziletli namazın 'Gece namazı' olduğunu belirtmiş, gece namazına kolay kalkabilmek için de gündüz 'Kaylule uykusunu' tavsiye etmiştir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV) RAMAZANDA NASIL İBADET EDERDİ?
Peygamber Efendimizin (SAV) Ramazan ayını nasıl ihya ettiğine dair merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy şu sözlerle yanıtladı:
"Peygamber Efendimizin (SAV) Ramazan hayatını Hz. Aişe annemiz anlatıyor: Her ayda ibadeti vardı. Her zaman cömertliği vardı ama Ramazanda bir sel gibiydi. Öyle dolup taşardı ki onun cömertliği daha çok insanın ve hatta hayvanın nasiplendiği bir deryaya dönüşürdü. İbadet hayatı da çok olurdu. Ama bunu yaparken ne devlet işlerini aksatırdı ne Peygamberlik vazifesini aksatırdı ne ailesine karşı sorumluluklarını ne de Müslümanların ailelerine karşı sorumluluklarını terk ederdi."
Şensoy Peygamber Efendimizin (SAV) Ramazan ibadetleri hakkında açıklamalarına, "Onları ihmal etmeyecek diye ibadetlerini de askıya almazdı. Ramazanda bu dengeyi daha üst seviyeye alırdı. Bir fark eklerdi: Akşamları teravihi, geceleri uzun teheccüdü, Ramazanın son 10 gününe mahsus da 10 günlük bir itikafı olurdu..." söyleriyle devam etti.
Peygamber Efendimiz bir hadisinde "Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükafatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi" şeklinde buyurmuştur. (Heysemi, Mecma’uz-Zevaid, c.3, 141) Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Peygamber Efendimiz (SAV) ibadetlerine daha fazla önem gösterip oruç tutmanın yanı sıra şu ibadetleri de gerçekleştirirdi:
- İtikafa girerdi;
Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazan ayının son 10 günü, dünya işlerini bırakıp kendisini camiye kapatarak itikaf ibadetini gerçekleştirirdi.
Hz. Aişe (r.a) rivayetine göre, "Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan’ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk’a yönelirdi.)" (Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)
RAMAZAN AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Bu günlerde her zamankinden daha fazla ibadet yapan Efendimiz (SAV), Abdullah ibni Ömer (r.a) için: "-Abdullah ne iyi adamdır! Keşke bir de geceleyin namaz kılsa…" buyurmuştu. (Buhârî, Teheccüd, 2)
- İftarda orucunu hurma ya da su ile açardı;
Akşam ezanının okunmasıyla başlayan iftar vaktinde Efendimiz (SAV), akşam namazını eda etmeden önce bir-iki hurma tanesi ile ya da bir yudum su ile orucunu açardı. İftarı akşam namazından sonraya bırakmamasının nedeni, Yahudi ve Hristiyanların iftarı yıldız görünene kadar geciktirmeleridir. Onlara benzememek için iftarda acele etmeyi uygun gördüğü bilinmektedir.
- Sadaka verirdi;
Peygamber Efendimiz (SAV)'e, "-Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorulunca,
''-Ramazan ayında verilen sadaka.” buyurmuş, Zeyd bin Sâbit (r.a) bu aydaki sadakanın ecri için de: "-Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa, bir parça ip ile dahî olsa halkla birlikte fıtır sadakasını ver!" (Taberânî, 5, 123) buyurmuştur.
- İftara misafir çağırırdı;
Efendimiz (SAV) bu ayda oruçluya iftar açtırmanın faziletini müjdelemiştir. Bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır: "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizî, Savm 82)
- Teravih namazı kılardı;
Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan ayına özel olarak kılınan ve sevabından faydalanabilmek için mümin kimselere teravih namazını kılmalarını tavsiye etmiştir. Konuyla ilgili Efendimiz (SAV), "Allah size Ramazan orucunu farz kılmıştır, ben de size gece namazını (teravihi) sünnet kıldım" (İbn Mâce, İkametü`s, Salâ, 173; İbn Hanbel, I,191 vd.)
Nazlican 1 yıl önce
Bilmiyorum