Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan ayında verilen sadakanın faziletinin büyük olduğunu buyurmuştur. Peki sadaka nasıl verilir? Sadaka ömrü uzatır mı? Merak edilen tüm bu soruları İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy sizler için yanıtladı.
Sadaka kelimesi Arapçada 'doğruluk' demek olan 'sıdk' kelimesinin çoğuludur. Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için durumu olmayan fakirlere ya da kimsesiz kişilere verilen maddi ve manevi yardım sadaka olarak nitelendirilmektedir. Sadaka denilince genelde aklımıza sadece 'para' gelse de bir gülümsemenin bile sadaka sevabı olduğunu müjdeleyen Peygamber Efendimiz (SAV) vardır. "Güler yüzle insanlara selâm vermen sadakadır." (Câmiü’s-Sağîr, 4/1513) Maddi ya da manevi anlamda yardım yaptığınızda sevap kazanacağınız sadaka ibadetine ilk önce en yakınlarımızdan başlamalı ve sadakayı verirken Allah rızası için niyet etmek gerekir. Sadaka vermenin herhangi bir zamanı olmasa da Peygamber Efendimiz (SAV), kendisine sorulan "Hangi sadaka daha faziletlidir?" sorusuna, "Ramazan ayında verilen sadakadır." cevabını vererek bu ayda sadakanın daha sevap olduğunu vurgulamıştır. (Tirmizi, Zekat, 28/663)
SADAKA NASIL VERİLMELİ? SADAKA VERMENİN ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayına kavuşmamızla birlikte Müslümanlar tarafından merak edilen sadaka konusunu Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı.
Sadaka vermeden önce göz önünde bulundurmamız gereken ilk şey, sadaka niyetine vereceğimiz kıyafetin ya da eşyanın sadaka verecek kişi tarafından sevilmesi, beğenilmesidir. Kişi kendisinin hoşuna gitmediği şeyi ortadan kaldırmak için sadaka niyetine vermemelidir. Usulüne uygun bir şekilde kimsenin bilmeyip görmeyeceği şekilde gizli saklı vermesi en makbulüdür. Allah (c.c) sadakayı gizli vermemiz gerektiğini ayetlerinde şöyle bahsediyor:
- "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! (Fakat) onları fakirlere gizlice verirseniz, sizin için daha hayırlı olur ve Allah bu sebeple bir kısım günahlarınızı affeder. Allah, yaptığınız her şeyden haberdardır." (Bakara 2/271)
- "Gizli verilen sadaka, Rabbin gazabını söndürür." (Beyhakî, Şuab, III, 244; VI, 255; Heysemî, III, 115)
Sadaka vermenin adabına en uygun olan hareket, malın ihtiyaç fazlasından verilmesidir. İçten, samimi ve gösterişsiz bir şekilde sadaka vermek, kişi için en hayırlısıdır. Bu sebeple sadaka yalnızca Allah'ın rızası için verilmelidir.
SADAKA VERMENİN SEVABI NEDİR? SADAKANIN FAZİLETLERİ...
Peygamber Efendimiz (SAV) eşlerine,"–Sizin bana en çabuk ve en erken kavuşacak olanınız, kolu en uzun olanınızdır" buyurmuştu. Eşleri de kendi aralarına en uzun kimin kolu diye kollarını ölçerlermiş. İçlerinden en uzun kollu olanları ise Hz. Zeynep (r.a.) imiş. Çünkü o eliyle iş yapar ve tasaddukta bulunurmuş. (Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe, 101) Buradaki kol uzunluğu fiziksel ölçüden ziyade mecazi bir anlam taşımaktadır. Hz. Sevde'nin kolu en uzun olmasına rağmen Peygamber Efendimiz (SAV)'e en erken kavuşan Hz. Zeynep (r.a) olmuş. Buradan da anlaşılacağı gibi Peygamber Efendimiz (SAV) kol uzunluğunu; sadaka, hayır ve cömertlik ile bağdaştırmış.
Ebû Hüreyre (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV), bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
"İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlât." (Müslim, Vasiyyet 14.)
''Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da günahları yok eder.'' (Tirmizi)
SADAKA VERMEK ÖMRÜ UZATIR MI?
Hayatımızda yaşanmış ve yaşanacak şeylerin özetle her şeyimizin detaylı bir şekilde yazılı olduğu kaderimizin defteri olan Levh-i Mahfuz'da doğum zamanı ile beraber elbette ölüm tarihimiz de bellidir. Peki halk arasında sadaka vermenin ömrü uzattığı yanlış bir bilgi midir? Elbette değildir.
Ancak buradaki asıl mesele sadakanın yıl olarak ömrü uzattığı değil mecazi anlamdaki sadaka verme ile hayırlı ve salih amellerle ömrün geçmesidir. Nasıl ki bir kişi az yaşasa ama çok ibadet etse, çok yaşayıp az amel işleyene göre daha hayırlı ise buradaki sadaka da 'ömre bereket' anlamını taşır. Dolayısıyla verilen sadakalarla hayırlı bir ömür geçirmiş olunur.
BİR YORUM YAPIN 0