Yakınlarının kabirlerini ziyaret edenler için Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiyelerine uygun duaları derledik. Peki kabir duası nedir? Mezarlıkta hangi duaları okumak daha faziletlidir? Kabir ziyaretleri nasıl yapılmalı? Kabir azabını azaltan dua var mıdır? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.
Ebû Hüreyre (r.a)'un rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV), ölümden bahseden bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: "Zevkleri bıçak gibi keseni -ölümü- çok hatırlayın!" Günlük yaşantımızda koşuşturmamız olsa da ölümün eninde sonunda bizi de bulacağını unutmamalıyız. Ölümü hatırdan çıkarmamak için fani dünyada nefse hoş gelen şeylerden uzak durmak ve bu gösterişli hayata aldanmamak gerekir. Hangi makamda olursak olalım fakirin de zenginin de, güzelin de çirkinin de gideceği tek bir yer olan kabirleri sık sık ziyaret ederek ölümü hatırlayabiliriz. Eskiden ''Cahiliye Dönemi'' adetlerinin uygulandığı zamanlarda Araplar, geniş ve büyük bir kabile olduklarını birbirlerine göstermek için ölülerinin sayılarıyla övünür, kahramanlıkları için de göğüslerini yırtarcasına bağıra çağıra feryat figan ederlerdi. Bu yüzden Efendimiz (SAV), o zamanlarda kabir ziyaretlerini bir sürelik yasaklamıştı. Günümüzde böyle bir durum söz konusu olmadığı için kabir ziyaretlerinin yapılabileceği hatta hayatını kaybetmiş olan yakınlarımızın ruhlarına Peygamberimiz (SAV)'in tavsiye ettiği sureleri ve duaları okuyabiliriz. Böylelikle Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetini de yerine getirmiş oluruz.
KABİR ZİYARETİ DUALARI! MEZAR BAŞINDA HANGİ DUALAR EDİLMELİ?
Peygamber Efendimiz (SAV)'in "Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz." (Müsned, V/26) hadis-i şerifinde buyurduğu gibi ölmüş bir kimsenin ruhu için okunabilecek dualardan bir tanesi de Yasin Suresi'dir. Büreyde (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV), Ashab-ı kirama, kabristanı ziyaret için gittiklerinde şu duayı okumalarını tavsiye etmiştir:
"Esselamü aleyküm ehled diyarı minel- müminin.Ve inna inşaallahu biküm lahikün. Es'elüllahe lena ve lekümü'l afiyeh."
Türkçe anlamı: Selam size, ey bu diyarın mü-min ve Müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız.
Ebu Hüreyre (r.a)'un rivayetine göre Efendimiz SAV, kabir ziyaretinde okunabilir dualar için şöyle buyurmuştur: "Kur'an-ı Kerim'de otuz ayetlik (şanı yüce) bir süre vardır. Bu süre (kendisini okuyan) kimseye (kıyamet günü) şefaat eder ve Allah'ın onu affetmesini sağlar. Bu süre Tebarekellezi bi-Yedihi'l'Mülk'dür." (Ebu Davud, Salat 327)
KABİR AZABINDAN KORUNMAK İÇİN OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUA
Abdullah İbni Abbas (r.a) şöyle anlatıyor:
Peygamber Efendimiz (SAV)’in ashabından biri, kabrin olduğunu bilmediği bir yere çadır kurdu. Birden Mülk Suresini okuyan bir adamın kabri çıktı. Bunun üzerine o sahabe, Efendimiz'e gelerek: −'Ya Resulallah! Çadırımı kurdum ama oranın bir kabir olduğunu bilmiyordum. Birden Mülk Suresini okuyan bir adamın kabri çıktı. Hatta kabirden çıkan adam, Mülk Suresini sonuna kadar okudu!' Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: −"Mülk Suresi, (kişiye azap edilmesine) manidir!" Tirmizi 3051, Tergib ve Terhib 3/316.
ÖLDÜKTEN SONRA KABİR AZABI VAR MI?
Dini kaynaklarda geçen rivayetlere göre, Peygamber Efendimiz (SAV), mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap gördüğünü söyledi. Bu iki mezardaki ölülerden biri yaşarken laf taşıyıcılık yaptığı, diğerinin de idrardan sakınmadığı öne sürülmüştür. Bunun üzerine Efendimiz (SAV), yaş bir dalı ortadan ayırıp ve parçaları iki kabre birer birer dikmiştir. Ashabtan biri, Efendimiz'e neden böyle yaptığını sorduğunda; "Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur." buyurmuşlardır.
Harun 1 yıl önce
Kimseye beddua etmeyin bilmiyor zavallılar Allah hidayetleri varsa hepsine hidayet nasip etsin
Zahid 1 yıl önce
Vefat edenlerimize Kur'an okumanın ne zararı var?Günah mı?sen okuma kardeş,ben okumaya devam edeceğim.Okuyanin önce kendisine faydası. Selamlar.
Galip satış 3 yıl önce
Ey peygamber ölüp giden hiçbir münafıga asla hayır dua etme kabrinin başinda durup rahmet okuma.çünkü onlar allaha ve elcisine nankörlük edip karşı geldiler ve dolayisiyla kafir olarak can verdiler. Tövbe 84 Yani kabir başında müslüman hayr dua si edildiğini münafıga edilmeyeceğini belirtiyor.
endoplazma 4 yıl önce
Kabir ziyareti, hayatta olanın ibret alması içindir. Ölüye kuran okumak yoktur. Hiçbir sahabe asla böyle birşey yapmamıştır. Kur'an diriler içindir. Yasin:60. Kur'an, ölülere okunmak için indirilmemiştir.
Mert 3 yıl önce
İlminin olmadığı çok açık ve memleketimizdeki hadis inkarcılarından etkilendiğin açık ara belli. Okuduğun kaynak kitapların, izlediğin dinlediğin kişilerin verdiği zehri atmalısın, emin ol bundan emin ol!
14_18_36 3 yıl önce
Sen ölülere kuran okumak diye bir şey olmadığını söylüyorsun inşallah sen hiç bir Muhammet ümmetinin okuduğu kurandan yağdığı faydalanamassın senin inancından şüphe duyar insan
X aaaaa 4 yıl önce
İnşallah senin ve senin gibi düşünenlere kabrinde kuran okunması nasip olmasın.
fahri 4 yıl önce
Bu kadar kesin, biliyorsunuz yani! Hiçbir sahabe! Bak bu sözünüze kullar şahit oldu, ahirette bakalım ne yapacaksınız?
farklı 5 yıl önce
Resulüllah (s.a.v.) mezarlara gitmeyi sadece ölümü hatırlamak için müsade etmiştir. Bu bu amaçla gidildiğinde onlara hadiste geçtiği gibi selam verilir. hadiste dua etmek veya kuran okumak geçmiyor. Hadislere iyi niyetle olsa bile bir şeyler ilave etmek resulüllahın ifadesiyle cehennemde kendisine yer hazırlamak demektir. Rabbim bizleri bidatlerden kurusun. Allahumme amin.
TZC 3 yıl önce
Yazıklar olsun, dinini bilmeyen insanlara, eğitim eksikliği olan yaratıklar
İmran 3 yıl önce
En buyuk bidati siz ediyorsunuz siz ozude eli bagli namaz kilmakla putlara benzediyorsunuz yazik...
Mustafa 4 yıl önce
Kabirlerde kuran okumanın nacizhane düşüncem insan vesvese etmeden daha samimi olarak okunduğundan ve ayrıca okunan kuran ölü için değildir okun muş olan kuranı kerimden oluşan sevabı ruhlara bağışlamak içindir ayrıntılara dikkat edersek sakınca olmadığı anlaşılacaktır