Peygamber Efendimiz (SAV)'in amcasına önerdiği Tesbih namazı, özellikle de kandil gecesi yapılabilecek en faziletli ibadetlerden biridir. Tesbih namazının bu şekilde adlandırılmasının nedeni 'Subhanallah' zikrinin sıkça tekrarlanmasından gelir. Ümmetinin hayatı boyunca en az 1 kere bile olsa Tesbih namazı kılması gerektiğini buyuran Efendimiz, bu namazın önemine işaret etmektedir. İşte tesbih namazı kılınışı:
Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in, amcası Abbas'a tavsiye ettiği Tesbih namazı, Allah (c.c) katında fazileti oldukça yüksek bir yere sahip olan nafile ibadetlerdendir. Kılma şekli Allah'ı tesbih ederek gerçekleştirilen bu kıymetli namaza geçmiş günahlarımızın affı için gündelik yaşantımız içerisinde mümkün olduğunca sık yer vermeliyiz. Tesbih namazını kılmak için belirli bir vakit olunmaması ile (kerahat vakti hariç) beraber günün herhangi bir zaman diliminde kılmak mümkündür. Tesbih namazını mümkünse her gün, değilse her cuma veya ayda, yılda bir ya da en azından hayatta bir kez kılınmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in günahlarımızdan kurtulmak için önerdiği bu tesbih namazını dilerseniz mübarek kandil gecelerinde kılarak günün feyiz ve bereketini arttırabilirsiniz. Sadece kandillerde olmayıp uygun bulduğunuz her vakitte kılabileceğiniz Tesbih namazının nasıl kılındığını ve kaç rekat olduğu gibi önemli bilgilerini sizler için araştırdık. Tesbih namazı nasıl kılınır? Tesbih namazında ne okunur? Tesbih namazı kılmanın faziletleri neler? Tesbih namazının önemi nedir?
TESBİH NAMAZI NEDİR? TESBİH NAMAZININ FAZİLETLERİ!
Kerahat vaktinin dışında her zaman kılınabilir bir namaz olan tesbih namazını tek seferde 4 rekat kılabileceğimiz gibi 2 rekatta bir selam vererek, toplamı 4 edecek şekilde kılmakta mümkündür. 4 rekatlık namazda 300 kez "Suhhânallahi velhamdü lillâhi ve la ilâhe illallahu vellalâhu ekber" dendiği için 'Tesbih namazı' dendiği bilinmektedir.
- TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Tesbih namazının faziletleri ile ilgili rivayetlere göre şöyle buyurulmaktadır:
''Ey Abbas! Amcacığım! Sana bir şey vereyim mi, sana bir bağışta bulunayım mı? Sana bir özellik tanıyayım mı? Sana on haslet ölçüsü vereyim mi? Sen bu on hasleti yerine getirdiğin zaman, Allah senin geçmiş ve gelecek, eski ve yeni, bilerek veya bilmeyerek yaptığın, gizli veya aşikâr yapılan, küçük büyük bütün günahlarını affeder, bağışlar. Bu on haslet şunlardır:
Dört rekat namaz kılınırsa, her rekatında Fatiha suresini ve başka bir sure okunur. Birinci rekatta kıraatı bitirdikten sonra, ayakta iken on beş defa: "Sübhanellâhi velhamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu vellâhu ekber" dendikten sonra rükuya varılır ve aynı tesbih on defa rükûda söylenir. Daha sonra ayakta on defa tekrar edilir. Secdede on defa; birinci secdeden sonra iki secde arasındaki oturuşta on defa zikredilir. İkinci secdeye varıldığında yine on defa ve secdeden doğrdulduğunda on defa söylenir. Böylece bir rekatta yetmiş beş tesbih namazı zikri tamamlanmış olur.
Ey amcacığım! Eğer güç getirebilirsen, her gün bu namazı bir defa kılarsın. Buna güç getiremediğin takdirde, her cuma bir defa kılmaya çalışırsın. Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kılmaya çalış. Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kıl" (Tirmizî, Vitir, 19; İbn Mace, ikâme, 190; Ebû Dâvud, Tatavvu, 14; et-Tergib ve`t-Terhib, I, 467, 469).
TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR? NAMAZDA HANGİ TESBİHLER OKUNUR?
Tesbih namazını kılarken okunan tesbihlere ilişkin iki ayrı görüş vardır. Hanefi mezhebinde niyet edildikten sonra 'Allahu Ekber' diyerek namaza başlanır. Ardından 15 kez "Sübhanellahi velhamdu lillahi..." okunur. Daha sonra Eûzü Besmele çekerek Fatiha ve bir sure okunup yeniden on kere "Sübhânallah.. " okunur. Devamında rükuya gidilir. 3 defa, "Subhâne rabbiye`lazim" dendikten sonra, 10 kez Subhânellah..." okunur. Rükûdan kalkınca, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke`l-hamd" denilerek kalkılır. Doğrulunca tekrardan 10 kez, Suhhânellah..." denilerek secdeye gidilir. Secdede 3 kez "Suhhane rabbiye`l-a`lâ" denildikten sonra on defa "Subhânellah..." denir. Secdeden Allahu ekber diyip kalktıktan sonra iki secde arasındaki oturuşta 10 kez, "Subhânellah..." denir. İkinci secdeye tekbir ile gidip 3 kez, "Sübhane rabbiye`l-a`lâ" dan sonra, yeniden 10 kez defa, "Subhânellah..." okunur.
2. rekata kalktıktan sonra 15 kez ''Subhânellah..." denilir ve yine ilk rekattaki gibi kılınarak ikinci rekatın sonunda oturulur. Tahiyyat, salli-barik duaları okunur. Selam vermeden ya da selamdan sonra ayağa kalkılır. Son iki rekat rekatlar, tıpkı birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır.
Diğer bir rivâyette ise, tesbih namazında söylenen tesbih duası; "Subhanellâhi ve`l hamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu va`llâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyi`l azim" şeklinde uzatilir.
سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ Türkçesi: Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber.
TESBİH NAMAZI CEMAATLE KILINIR MI?
Diyanet İşleri Bakanlığı'ndan elde edilen kaynaklara göre, cemaatle kılınan nafile namazlar arasında tesbih namazı yer almamaktadır. Konuyla ilgili Efendimiz (SAV)'den direkt olarak uygulama nakledilmediğinden dolayı Tesbih namazını cemaatle değil de tek başına kılmak daha uygundur.
Nafile namazlar arasında yalnızca teravih, küsuf ve istiska namazının cemaatle kılınabilirliği ön görülmüştür. Haricindeki sünnet ve nafile namazların cemaatle kılınması mekruh olduğu bilinmektedir. (Serahsî, el-Mebsût, II, 144).
akif123 2 yıl önce
Tesbih namazı uydurmadır. Öyle bir namaz yoktur
Hizmetli 5 yıl önce
Kıyamda 15+10=25 tane tesbihat okunur oturuşlarda Sadece tahiyyat Salı barik rabbenalar okunur tesbihat okunmaz.Böylece toplamda 1 rekatta 75 tesbihat olur
Kemal 5 yıl önce
insanlara yanlış tarif etmeyin tesbih tam okunuyor