Gusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..

Gündelik yaşantımızda kadın ve erkeklerde gusül abdesti alınmasını gerektiren bazı durumlar yaşanabilir. Bu durumlarda olabildiğince hassas davranarak temizlenmeyi geciktirmemek gerekir. Allah'ın emrettiği şekilde tertemiz olabilmek için guslü gerektiren durumlar nelerdir iyi bilmeliyiz. Gusül abdesti ne zaman alınmalı, meni ya da mezi gusül gerektirir mi? Meni ile mezi nasıl ayırt edilir?

Yüce Allah (c.c), kitabı olan Kuran-ı Kerim'in (Bakara, 222 suresinde) “…Allah temizlenenleri sever” ayeti zikredilmektedir. Dinimizde büyük bir önem verilen gerek manevi gerek beden temizliği konusu ile ilgili pek çok hadis ve ayet bulunmaktadır. Bu temizliğin gerçekleştirilmesini sağlarken iki ayrı konu esas alınabilmektedir. Bunlardan biri farz ibadetlerimizi gerçekleştirmeden önce ön hazırlık olarak yaptığımız normal abdesttir. Diğeri de belirli zamanlarda vücudun temizliği için alınan gusül abdestidir.

  •  Hz. Âişe (r.a) Peygamber Efendimiz (SAV)'in gusül abdesti alma şekli ile ilgili de şöyle buyuruyor: "Resulullah (SAV) cenabetten gusledince önce ellerini yıkamaktan başlardı, sonra namaz abdesti gibi abdest alırdı. Sonra parmaklarını suya batırır, onlarla saç diplerini  hilallerdi. Deriyi ıslattığı kanaati hasıl olunca tepesinden üç kere su dökerdi. Sonra da bedeninin geri kalan kısımlarını yıkardı. En sonra da ayaklarını yıkardı." 

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışıİLİŞKİLİ HABERCünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

KADINLARDA BEYAZ AKINTI VE KOKUSUZ AKINTI ABDESTE ENGEL Mİ?

Gusül gerektiren durumlar

Gusül gerektiren durumlar

Kadınların özel durumlarındaki regl, lohusalık ve özür kanı haricinde gelen akıntıların abdesti sakatlayıp sakatlamadığına dair direkt olarak Peygamber Efendimiz (SAV)'den bizlere ulaşmış bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki tıbbi bilgilere göre sağlıklı bir kadın vücudundan gelen beyaz ve kokusuz akıntı normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu akıntı rahimden değil daha aşağıdan gelmekte dolayısıyla da necis maddelerle karışmaz. Bu nedenle temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza mani olmamaktadır  (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 305).

Hanefî mezhebine göre alimlerin görüşü: "Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir." (bk. Reddu’l-Muhtar, 1/166).

Adetliyken saç boyanır mı? Saç boyatmak gusle mani mi? Cünüp iken saç boyama...İLİŞKİLİ HABERAdetliyken saç boyanır mı? Saç boyatmak gusle mani mi? Cünüp iken saç boyama...

GUSÜL ABDESTİ GEREKTİREN VE GEREKTİRMEYEN DURUMLAR!

Temizlenmek ve arınmak için alınan gusül abdestinin alınmasındaki esas amaç hükmi kirlilikten kurtulmaktır. Adet dönemi (hayız), cünüplük ve nifas (lohusa) durumunda alınması farz olan gusül abdesti kişilerin oruç tutmaya devam etmeleri ya da namaz vaktine kadar yıkanmayı geciktirmesi günah olmayıp, namazın kılınabileceği son vakit öncesine kadar alınması farz görülen bir durumdur. Kadın ve erkeklerde görülen 3 durum gusül gerektirmektedir:

1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ) Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır.

2- NİFAS (LOHUSA) Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.

Lohusalıkta dua ve ibadetler! Lohusalık kanaması kaç gün sürer? 40 günden uzun süren kanamaİLİŞKİLİ HABERLohusalıkta dua ve ibadetler! Lohusalık kanaması kaç gün sürer? 40 günden uzun süren kanama

3- CÜNÜP DURUMU Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken, bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez. Şâfiîler dışında fakihlerin geneli, cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart gördüklerinden, ağır kaldırma, düşme, hastalık gibi nedenlerden dolayı gelen meniyi cünüplük saymazlar.

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti gerektiren durumlar

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti gerektiren durumlar

Abdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...İLİŞKİLİ HABERAbdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...

Uyanılan vakit kişi ihtilam olduğunu anımsamaz da kıyafetine meni bulaştığını görürse gusül gerekir. İhtilam olmasına rağmen çamaşırda iz görülmezse gusül gerekmez.

MENİ, MEZİ VE VEDİ NEDİR? HANGİ AKINTI ÇEŞİDİ GUSÜL GEREKTİRİR?

Erginlik çağına gelmiş kişide şu dört çeşit durum görülebilir: 1. İdrar, 2. Meni, 3. Mezî, 4. Vedî. Cinsel hareketlilik sonucu ortaya çıkan meni ve mezi ortaya çıkar. Özellikle de mezi cinsel düşünce, tefekkür bakma ve ellemeden sonra gelirken meni ise daha çok cinsel birleşmeden sonra meydana gelebilir. Özellikle de mezi farklıdır. Akıntı gibi gelebilir ancak meni gibi hareketi hızlı olmaz hemde daha açık renklidir ve sızıntı gibi gelir. (SADECE ABDESTİ BOZAR) Meziden sonra abdest almak ve kirlendiyse çamaşırı temizlemek yeterlidir. Meniden sonra (GUSUL ŞARTTIR.) Meni ve mezinin hükümleri bu şekildedir. Ergenlik çağına ermiş gençlerde kışkırtmamak kaydı ile sadece bilgi amaçlı bu bilgiler anlatılmalıdır. Meni, mezi ve vedi gibi bu sıvılarla ilgili merak edilen ve bilinmesi gereken önemli ayrıntılar...

MENİ NEDİR? MENİ GUSUL GEREKTİRİR Mİ? İŞTE ÖZELLİKLERİ...

Cinsel duyguların aşırı yoğunlaşması sonucunda gelen meni, şehvetli ya da şehvetsiz şekilde çıkan uzuvdan kendine özel kokusu ve beyaz renkli koyu sıvısı ile kendini belli eder. Çoğu zaman Mezi ile karıştırılabilmektedir. Bel soğukluğu, yük taşıma ya da karşı cinsi düşünme gibi durumlarda görülen sıvı ise Mezi veya Vedidir.

Meni ile mezi nasıl ayırt edilir?

Katı ve kokulu olan menidir, kuruyunca tabaka bırakır. Mezi de daha sıvı şekilde görülmekle beraber idrar renginden daha koyudur.

Adet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...İLİŞKİLİ HABERAdet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...

Gusül gerektiren ve gerektirmeyen durumlar

Gusül gerektiren ve gerektirmeyen durumlar

MEZİ NEDİR? MEZİ GUSUL GEREKTİRİR Mİ? İŞTE ÖZELLİKLERİ...

Gusül gerektirmeyen mezi sıvısı yukarıda bahsedildiği gibi daha koyu renkli ve akışkandır. Mezi geldiği vakit normal abdest almak ve o yeri su ile temizlemek yeterlidir. Gusül şartı yoktur. Hz. Ali (r.a) şöyle buyurur: “Mezî ile müptelâ bir kimse idim. Nebiyy-i Ekrem (SAV) Efendimiz’e sorsun diye Mıkdâd bin el-Esved’e söyledim. Sordu. Efendimiz (SAV): «‒Abdest almayı gerektirir.» buyurdular.” (Buhârî, İlim, 51)

VEDİ NEDİR? VEDİ GUSÜL GEREKTİRİR Mİ? İŞTE ÖZELLİKLERİ...

Küçük abdesti yaptıktan sonra gelen kokusuz, beyazımsı bulanık yapışkan sıvıya denir. Kişinin gusül alması gerekmez.

BİR YORUM YAPIN 12

Hatice 1 yıl önce

Ben adet olmu yor mu bana soylemsum 19 20 oluyordu

Toplam 2 beğeni

Vcd 2 yıl önce

Abdes konusunda şüpheye düştüğümüz zaman alınması gerekiyor

Toplam 1 beğeni

Kartal 2 yıl önce

Merhaba gusül aldıktan sonra su gibi sıvı bir madde geliyor bu gusül gerektirirmi?

Toplam 5 beğeni

Serkan 2 yıl önce

Sabah kalktigimda camasirimda bisey gozukmuyor. Ama esyama baktigimda 1 damla sivi geliyor gusul gerektirirmi

Toplam 2 beğeni

Ahmet Yıldız 3 yıl önce

Yaşım 62 iki ay öncesine kadar herhangi bir akıntım yoktu Arada bir akıntım oluyor dururken veya idrar için çıkınca kaygan sıvı geliyor çamaşıra bulaşınca katı gözüküyor ne olduğunu bilmiyorum bu bir hastalık mıdır Teşekkür ederim

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun