İtikaf nedir ve itikafa nasıl girilir? İtikafa girmenin faziletleri nelerdir?

Geçici dünyalık heves ve meşguliyetlerimizi arkamıza alarak özümüze yani Allah'a dönmek için Ramazan ayı güzel bir fırsat. Peygamber Efendimizin (SAV) sünnetlerinden biri olan itikaf nedir? İtikafa nasıl girilir? İtikafı bozan şeyler nelerdir? Çok merak edilen bu soruları sizler için İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan ayında yapmış olduğu sünnetlerden birisi olan itikaf, Ramazan-ı şerifi layığıyla uğurlamak isteyen Müslümanların yapmak istediği ve nasıl uygulandığına dair araştırmalar yaptığı bir ibadettir. ''İtikaf'' sözcüğünün kelime manasına baktığımızda aklı başında olan ve buluğ çağına ermiş Müslümanın 5 vakit namazların kılındığı bir mescitte ibadet; Allah'a yakınlık elde etmek maksadıyla bir süre durması demektir. Bazı hadis kaynakları Peygamberimiz (SAV)'in Medine'ye hicretten sonra her sene Ramazanın son on gününde itikafa çekildiğini, hatta hanımlarının da o sırada ayrıca itikaf yaptıkları nakledilir. (Buhari) Hz. Aişe validemiz (r.a)'un belirttiğine göre Peygamberimiz itikafa girdiği zaman tüm geceyi ihya eder; ailesini uyandırır ve kadınlardan ayrı dururmuş.

İtikaf nedir?

İtikaf nedir?

Peygamberimizin Ramazan ibadetleri! Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazanı nasıl geçirirdi? İLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin Ramazan ibadetleri! Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazanı nasıl geçirirdi?

İtikaf ibadetinin faziletlerinden bahsedildiği bir hadis-i şerifte Efendimiz (SAV), şöyle buyurdu: "–Her kim, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılamak için gayret eder ve o işi görürse, bu kendisi için on yıl itikâfta kalmaktan daha hayırlıdır. Hâlbuki bir kimse Allah rızâsı için bir gün itikâfa girse, Cenâb-ı Hak o kimse ile cehennem arasında üç hendek yaratır ki, her bir hendeğin arası, doğu ile batı arası kadar uzaktır." (Beyhakî, Suab, III, 424-425. Ayrıca bkz. Heysemî, VIII, 192)

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

İTİKAF NEDİR? NELER İTİKAFI BOZAR?

İtikaf, insanın kendi içine çekildiği bir dönem olarak tanımlanabilir. İtikâfın meşruiyeti Kur'an ve Sünnet ile sabittir. Allah Bakara Suresinin 187. ayetinde, "Mescidlerde i‘tikâfta bulunduğunuz zaman kadınlara yaklaşmayın" buyurmuştur. Konu hakkında merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sizler için sordu İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy şu şekilde yanıtladı:

"İnsanın bazen herkesten ve her şeyden soyutlanarak bireysel bir içsel yolculuğu; Bir ben vardır bende benden içeru diyen Yunus'umuzun dediği gibi bir iç yolculuk gerekiyor. O iç yolculuğu yapmanın en muhteşem halini tasavvuf büyükleri rabıta olarak anlatmış. Onun kopyası aslında aslıyla Resullullah'ın itikafıdır" 

İTİKAF NEDİR? İTİKAF NASIL YAPILIR?

İtikaf nasıl yapılır

İtikaf nasıl yapılır

İhlas ve takva ile yapıldığı zaman amellerin en faziletlisi olarak görülen itikaf, Müslüman bir kulun Allah (c.c)'un rızasını kazanmak ve ona yakınlaşmak için dünyevi meşgaleleri ardında bırakıp yalnız O'nun için bir süreliğine ibadete durmak demektir. Dünya işlerinden sıyrılıp hakikatimize yani özümüze dönerek girebileceğimiz itikaf ibadeti için Peygamberimiz (SAV)'in bu ibadeti Ramazanın son on günüde yaptığı hadis-i şeriflerle sabittir.

İTİKAFA GİRECEKLERE TAVSİYE:

İtikafa girerken sevdiğiniz en temiz elbiselerinizi giyip, üzerinize hoş kokular sıkabilirsiniz. Peygamber sünneti olan sürme, evinizde varsa gözlerinize çekebilirsiniz.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

İtikafa girmenin faziletleri! İtikafa nasıl girilir? İtikaf yapmak

İtikafa girmenin faziletleri! İtikafa nasıl girilir? İtikaf yapmak

İTİKAFIN YAPILIŞI:

İtikafa girmek isteyen Müslümanların itikaf niyeti ile mescit ya da mescit hükmündeki bir mekanda kalmaya başlayarak ibadet etmesi ile bu durum gerçekleşmiş olur. Zamanını namaz, Kuran-ı Kerim, dua, zikir ve tefekkür etmek gibi amellerle ve dini bilgilerini arttıracak sohbet ya da okuma ile değerlendirecek olan kimsenin zaruri ihtiyaçlar dışında başka işlerle ilgilenmemesi gerekir. Günümüzde itikaf yapacak olan kimselerin dünyevi işlerden ayrılması için telefonla meşgul olmamaları da gerekir. Televizyon, bilgisayar, tablet ya da diğer dünyevi faaliyetleri bırakmalı tamamen dünya ile ilişki koparılmalıdır. Normal şartlar altında erkeklerin camide, kadınlarında evlerinin bir köşesinde girebilecekleri itikaf ibadeti, istisnai durumlarda evde de girilebilir. Zorunlu ihtiyaçlar halledildikten sonra hemen itikâf mahalline geri dönülmesi gerekir.

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

İTİKAFI BOZAN DURUMLAR NELER? İTİKAFTA NELER YAPILMAZ?

İtikafa girmek isteyen Müslüman kimsenin bu ibadeti yapabilmesi için bazı şartları üzerinde bulundurması gerekir. Peki bu şartlar neler? İşte itikafa girerken bilmeniz gereken noktalar:

  • Niyet: Kişi ''Allah (c.c)'un rızası için şu mescitte (mekanda), şu kadar süre itikaf yapmaya niyet ettim'' demekle itikaf niyetini yapmış olur. Kalben içinden geçirmek de niyet olarak geçse de hem kalp hem dil ile ikrar etmek daha doğru bir davranış olabilir.
     
  • Erkeğin namaz kıldığı mescitte itikafa girmesi,
     
  • Oruç: İtikafın çeşitleri arasında olan vacip itikaf için oruç ibadeti şarttır.
     
  • Kadınların adet ve nifas olmaması (Cünüplük durumu orucu engellemez. İtikafa giren kimse mescitte ihtilam olursa itikâfı bozulmaz.)

Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor:

''Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur'' (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

İtikafta neler yapılır? İtikafı bozan durumlar neler? İtikaf çeşitleri

İtikafta neler yapılır? İtikafı bozan durumlar neler? İtikaf çeşitleri

İTİKAFI BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

  • Cinsi ilişkide olmak. Allah (c.c) "Mescidlerde itikafa çekildiğinizde kadınlarınıza yaklaşmayın " (el-Bakara, 2/187) buyurmaktadır.
     
  • Öpmek ve kucaklamak gibi durumlar sebebiyle inzal vaki olursa itikâf bozulur.
     
  • Zorunluluk yok iken mescidden dışarı çıkmak
     
  • Bayılmak,
     
  • Şafi mezhebine göre hasta ziyareti ya da cenaze namazı için dışarı çıkmak.

İTİKAF KAÇA AYRILIR? İTİKAFIN ÇEŞİTLERİ

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nasıl yapılır? İtikaf ile ilgili hadisler

İtikafa ne zaman girilir? İtikaf nasıl yapılır? İtikaf ile ilgili hadisler

  • Vacip İtikaf: Adak olan itikâf vaciptir. Bu, en az bir gün olur ve gündüz oruçla geçirilir. 
     
  • Sünnet İtikaf: Ramazanın son on günü yapılır. Hz. Âîşe'nin rivayetine göre Peygamberimiz (SAV), orucun farz kılınmasından ömrünün sonuna kadar Ramazan aylarının son on gününde itikâfa girmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 67, 129).  Yerleşim merkezindeki Müslümanlardan birinin bu ibadeti yapması ile diğerleri üzerinden bu görev düşer. 
     
  • Müstehap İtikap: Vacip ve sünnet olan itikâfların dışındaki itikaflardır. Belli zamanı yoktur. Kişi mescide girdiğinde çıkıncaya kadar bile yapılabilir. (Niyet şartı ile) Oruç şart değildir. 

BİR YORUM YAPIN 1

Ayşe 7 ay önce

Teşekkürler