Allah'a karşı hoşnutluğumuzu ifade etmek için yerine getirebileceğimiz nafile namazlardan biri olan şükür namazı, fazileti yüksek olup Peygamberimiz (SAV)'in yaptığı ibadetlerden biridir. Verdiği bunca nimet karşısında şükretmek için okunabilecek dua tavsiyelerini sizlere derledik. Peki şükür namazı nasıl kılınır? Şükür duası nedir, Peygamberimiz nasıl şükrederdi? Şükür secdesi ve şükür ile ilgili ayetler...
Allah'ın (c.c) vermiş olduğu bunca nimet karşısında bizler her ne kadar şükretmeye çalışsak da ömrümüz boyunca bunu ödeyemeyiz. Verilen nimetlere karşı göstereceğimiz şükür, nimeti arttıracağı gibi şükürsüzlük hali de şiddetli bir azap görmeye sebeptir. Allah'ın (c.c) 'Habibim' olarak hitap ettiği Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), sevindiği zaman veya müjdeli bir haber aldığı zaman şükretmek için secdeye kapanıp namaz kılarmış. Öyle ki bu duruma örnek olarak şu hadise hatırlanabilir: "İslam'ın en gözü dönmüş düşmanı Ebû Cehil'in başının kesildiği kendisine müjdelendiği zaman iki rek'at şükür namazı kılmıştı" (İbn-i Mâce, İkâmetü's-salât, 192). Enes bin Mâlik (r.a) rivayetine göre: "Peygamberimiz (SAV), bir ihtiyacının görüldüğü hususunda müjdelenmişti, bunun üzerine hemen secdeye kapandı." (İbn-i Mâce, İkâmetü's-salât, 192). 5 vakit farz namazın dışında yerine getirebileceğimiz nafile ibadetler arasında olan şükür namazı, hayırlı haberler aldıktan sonra veya içimizden geldiği bir anda secdeye kapanarak eda edebileceğimiz en faziletli davranışlardan biridir. Toplamda 2 veya 4 rekat olarak kılınan nafile namaz, Peygamber Efendimiz (SAV)'in kılmış olduğu bir namaz olduğu için bizlerinde yerine getirmesi müstehap ibadetler arasında yerini alır.
2 REKATLIK ŞÜKÜR NAMAZI NASIL KILINIR? ŞÜKÜR NAMAZI KILINIŞI:
Umduğu nimete nail olan ya da sıkıntıdan kurtulan kimse abdest alıp 2 veya 4 rekatlık şükür namazı kılarak Allah'ın (c.c) izniyle bunun mükafatına kavuşabilir. Namaz kılmanın dinimizde izin verilmediği kerahat vaktinin haricinde kılınabileceği bilinen şükür namazı ile ilgili Peygamber Efendimiz (SAV), bir ihtiyacının görüldüğü hususunda müjdelenmişti, bunun üzerine hemen secdeye kapandı (İbn-i Mâce, Salât, 192).
1. REKAT
"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir.
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha Suresi okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
2. REKAT
Ayağa kalkarak kıyama durulur
Besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gideriz. Doğrulunur, yeniden secde'ye gidilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.
ŞÜKÜR SECDESİ NASIL YAPILIR? ŞÜKÜR SECDESİ İÇİN ABDEST ŞART MI?
Tıpkı tilavet secdesi yapar gibi yerine getirilen şükür secdesinde asıl faziletli olan abdestli bir şekilde ''Allah’ın bana verdiği şu nimete karşı şükür secdesi yapmaya niyet ettim'' diye niyet ederek ellerin kaldırılmadan “Allahu Ekber” denilerek tekbir alınması ve secdeye kapanılmasıdır. Fatiha'nın okunmadığı, rükûsuz ve kıyamsız yapılan secde de durulabildiği kadar uzun durulmalı. Bir kere secde edilip secdeden kalkınca selam verilerek şükür secdesi tamamlanmış olur.
HADİS-İ ŞERİF: Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbihatta bulunduktan sonra Allah’a hamd ve şükür edilip yine tekbir alarak ayağa kalkılır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 597-598).
ŞÜKÜR DUASI NEDİR? ŞÜKRETMEK İÇİN HANGİ DUALAR OKUNUR?
Dini kaynaklarda "Şükür duası" adıyla zikredilen özel bir dua olmamakla beraber Peygamber Efendimiz (SAV)'in şükretme şeklinden yola çıkarak okunması tavsiye edilen duaları sizlere derledik. Allah'ın bizlere vermiş olduğu bunca nimet karşısında nankörlük yapmayıp her an belki de her saniye şükrediyor olmamız gerekir. Ancak dünyevi meşgalelerden dolayı bunu sürekli gerçekleştiremesek bile en azından günün şükrünü eda edebilmemiz gerekir.
GÜNÜN ŞÜKÜR DUASI! GÜN İÇERİSİNDE OKUNACAK ŞÜKÜR DUASI
(RUM, 17-19)
''Kim sabahleyin bu duayı okursa o günün şükrünü eda etmiştir. Akşam okuyan da gecenin şükrünü eda etmiştir.'' (Ebu Davud, 5/316)
Bazı kaynaklarda sabah ve akşam olmak üzere okunması tavsiye edilen şükür duası şekilleri şöyledir:
SABAH OKUNAN ŞÜKÜR DUASI:
"Allahümme ma eshaba bi min nimetin ev bi-ehadin min halkıke, fe minke vahdeke, la şerike leke, fe lekel hamdü ve lekaşşükür"
AKŞAM OKUNAN ŞÜKÜR DUASI:
"Allahümme ma emsa bi min nimetin ev bi-ehadin min halkıke, fe minke vahdeke, la şerike leke, fe lekel hamdü ve lekaşşükür"
PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN ŞÜKÜR DUASI! PEYGAMBER EFENDİMİZ NASIL ŞÜKREDERDİ? NASIL ŞÜKREDİLİR?
Hz. Aişe (ra) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) için şunlar aktarılıyor:
Peygamberimiz geceleri mübarek ayakları şişinceye kadar ibadet ederdi. Ben kendisine,"Ey Allah'ın Resûlü, geçmişte işlenmiş ve gelecekte işlenmesi muhtemel bulunan günahlarını Allah Teâlâ bağışladığı halde, niçin bu kadar yoruluyorsunuz?" dedim. Peygamberimiz:
"Ya Aişe, Allah'a şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurdu.
"O iki rek'at bana dünyadaki her şeyden daha çok sevimlidir." (Müslim, Kitabu Salâti'l-Müsafirin, 14.) demiştir.
HADİS-İ ŞERİF: "Kim sabaha erdiği zaman: 'Allah'ım, benimle veya mahlukatından herhangi biriyle hangi nimet sabaha ermişse, bu sendendir. Sen birsin, ortağın yoktur, hamdler sanadır, şükür sanadır.' derse, o günkü şükür borcunu ödemiştir. Kim de aynı şeyler akşama erince söylerse o da o geceki şükür borcunu eda eder." (Ebû Dâvud, Edeb 110).
MELEKLERİN SEVABINI YAZMAKTA ZORLANDIĞI DUA! EN FAZİLETLİ ŞÜKÜR
"Allah’ın kullarından bir kul, ‘Ya Rabb, lekel hamdu kema yenbeği li celali vechike ve li azimi sultanike’ duasını okudu. İki melek bunun sevabını yazmakta zorlandılar; nasıl yazacaklarını bilemediler. Bu sebeple, göğe çıktılar ve dediler ki: ‘Ey Rabbimiz! Senin kulun öyle bir şey söyledi ki, onu nasıl yazacağımızı bilemiyoruz’ Allah -kulunun ne dediğini bildiği halde-, ‘Kulum ne dedi?’ diye sordu. Melekler: ‘Ya Rab! O şöyle dedi: ‘Ya Rabb, lekel hamdu kema yenbaği li celali vechike ve li azimi sultanike’ diyerek cevap verdiler. Bunun üzerine yüce Allah: ‘kulum ne söylediyse, siz onu olduğu gibi yazın; zaten kulum sonunda bana gelecek ve ben onun mükâfatını vereceğim." (bk. Kenzu’l-Ummal, h. No: 5127)
HADİSTE GEÇEN DUANIN ANLAMI: ''Ey Rabbim! Senin zatının celaline ve senin hakimiyetinin azametine layık şekilde sana hamd olsun''
KURANDA GEÇEN ŞÜKÜR AYETLERİ! ŞÜKÜR İLE İLGİLİ AYETLER
Allah insanlara bitkilerden ve hayvanlardan pek çok nimet vermiştir. İnsan bu nimetleri kendisine veren Rabbine şükretmelidir. (Yâsîn- 34,35,73)
Mümin yüce Allah’a karşı nankörlük etmediğini göstermek için şükretmelidir. (Bakara- 152)
Allah’ın insana yeryüzünde verdiği her türlü imkan için müminler Yaradan’a şükretmelidir. (A’râf- 10)
BİR YORUM YAPIN 0