Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

Dinimize göre kadınlarda ve erkeklerde gusül abdesti gerektiren bazı önemli durumlar vardır. Sünnete uygun hali ile gusül abdestinin alınışını tam bilemiyorsanız rehber olacak bilgilerimiz sizlerle. Kadınların adetten sonra, kadın ve erkeklerin de cünüplükten çıkmak için almaları gereken boy abdesti hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde. Gusül abdesti nasıl alınır, gusül abdesti gerektiren haller nelerdir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Gerek maddi gerek manevi temizliğin, imanın (kemal) şartlarından biri olarak vasıflandırıldığı dinimizde temizlik; Müslüman kimsenin hayatında vazgeçilmez bir parça olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’de erkekler için “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ suresi / 43. ayet; Mâide suresi / 6. ayet) buyrulur iken kadınlar için de "Ey Muhammed, sana kadınların hayız halinden sorarlar. De ki: O, kadına eziyet veren bir haldir. Hayız halindeyken kadınlardan uzaklaşın ve temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın. Temizlendikten sonra onlara Allah'ın emrettiği yerden yaklaşın" (Bakara suresi / 222. ayet). Cünüp, hayız ve nifas gibi hükmi kirliliklerden arınmak için dinimizce yapılması emredilen boy abdestinin alınışını Diyanet İşleri Emekli Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan her Cumartesi Kanal 7'de yayınlanan Nursaçan'la Sohbetler programında  açıkladı. Haberimizde bulabilirsiniz. 

Gusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..İLİŞKİLİ HABERGusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..

Kadın ve erkeklerin gusül abdesti alınması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ)

Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır.

2- NİFAS (LOHUSA)

Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.

Gusul almayı gerektiren durumlar

Gusul almayı gerektiren durumlar

3- CÜNÜP OLMA DURUMU

Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken, bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez.

Şâfiîler dışında fakihlerin geneli, cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart gördüklerinden, ağır kaldırma, düşme, hastalık gibi nedenlerden dolayı gelen meniyi cünüplük saymazlar. Uyanılan vakit kişi ihtilam olduğunu anımsamaz da kıyafetine meni bulaştığını görürse gusül gerekir. İhtilam olmasına rağmen çamaşırda iz görülmezse gusül gerekmez.

Abdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualarİLİŞKİLİ HABERAbdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualar

GUSUL ABDESTİNDEN ÖNCE ABDEST ALINMALI!

Gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti alınışı

 Hz. Âişe (r.a) boy abdestinden önce normal abdest almanın müstehap davranışlar arasında olduğunu  şöyle rivayet etmiştir:

''Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) cünüplükten kurtulmak için yıkandıkları zaman önce ellerini yıkamakla başlarlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi abdest alırlardı. Sonra parmaklarını saçlarının arasına sokup diplerini hilallardı. Sonra başlarının üzerine elleriyle üç avuç su dökerler, ondan sonra da bedenlerine su dökerek suyu vücutlarının her tarafına ulaştırırlardı.” (Buhârî)

NECMETTİN NURSAÇAN'IN AÇIKLAMALARI

Necmettin Nursaçan: Gusül abdesti yapacağım yere sol ayağımla girerim. Avret mahallini önce yıkarım. Sonra ellerimi yıkıyorum. Üç kere ağzıma, burnuma su veriyorum. Kollarımı yüzümü yıkıyorum. Sonra da bütün vücudumu yıkıyorum. Eğer ayaklarımı yıkayacağım yerde su birikiyorsa ayaklarımı yıkamayı sonraya bırakıyorum. Yok, birikmiyorsa mesele yoktur. İşte sünnete uygun gusül bu şekildedir. 

Muhsin Bay: Aldığımız bu gusül abdestiyle namaz kılabiliriz. İbadet yapabiliriz. Tekrar abdest almamıza gerek yok?

Necmettin Nursaçan: Evet. Tabi tabi.

 

GUSUL ABDESTİ NASIL ALINIR? KADIN VE ERKEK GUSUL ABDESTİ ALINIŞI:

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti almak isteyen kadın veya erkek, banyoya girerken ''Eûzü-Besmele" çekmeli ve sol ayağı ile banyoya girmeli. (Gusul abdesti almadan önce tırnaklarda oje ve benzeri su geçirmeyen maddeler varsa yapıştırıcı gibi bunlar temizlenmeli.) İlk olarak eller ve avret yerleri yıkanır ve bütün beden kir ve pisliklerden arındırılmalı. Sonra her hayırlı işin başında söylediğimiz besmelemizi çekip "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet etmeliyiz. (Niyet Şafi Mezhebinde farzdır!)

Niyetten sonra namaz abdesti gibi abdest alıp ağza 3 defa dolu su alıp her defasında ağzı boğaza kadar gargara yapmak için çalkalanmalı. (Ağzı yıkama Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Burna 3 kez su çekerek temizlenmeli. Buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır. (Burna su çekme Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Abdestten sonra önce başa sonra sağ omuza ve sol omuza 3 kez su döküp vücudun her yeri kuru yer kalmayacak gibi yıkanmalı.(Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi unutulmamalı!) (Bütün vücudu yıkamak Hanefi mezhebinde farz!)
Ayakları yıkayıp sonra sağ ayakla banyodan çıkılmalı.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...İLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

NOT: KADIN VE ERKEKLERDE GUSUL ABDESTİ ALMA ŞEKLİ AYNIDIR, HİÇBİR FARK YOKTUR...

BOY ABDESTİNİN FARZLARI:

  • 1 kez ağza dolu dolu su vermek,
  • 1 kez burna su çekmek,
  • 1 kez de tüm vücudu yıkayıp, temizlemek.
  • Ağzı, burnu ve bedeni en az 1 kere yıkamak farzdır. 3 kere yıkayan farzı yapmış olduğu gibi sünnet sevabını da kazanabilir.

BOY ABDESTİNİN SÜNNETLERİ:

  • Gusle besmele ve niyet ile başlamak, (Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır.) Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
  • Elleri ve avret yerini yıkamak,
  • Bedenin herhangi yerinde kiri temizlemek,
  • Gusül abdestinden önce normal namaz abdesti almak,
  • Su birikintisi varsa ayakları sona bırakmak,
  • Abdestten sonra önce 3 kez başa, sonra sağ sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer organları yıkamak, her seferinde bedeni iyice ovuşturmak,
  • Her organı 3 kez yıkamak,
  • Suyu israf etmemek,
  • Avret yerlerini kapatarak yıkanmak,
  • Gusül sırasında konuşmamak,
  • Gusülden sonra hemencik giyinmektir.

GUSUL ABDESTİ İLE NAMAZ KILINIR MI?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Farz namazları kılmadan önce aldığımız normal namaz abdestinde olduğu gibi gusul abdesti alınca da direkt namaz kılıp kılamayacağımız merak edilen sorulardan bir tanesidir. Gusul abdestli kişi aynı zamanda normal namaz abdestli de olacağı için bu abdestle namaz kılabilir, bir kez daha abdest alması şart değildir.

KADINLARDA ADET SONRASI GUSUL! REGL KANAMASI NE ZAMAN BİTER?

Kadınların her ay başında gördükleri adet dönemi kanamalarında regl sürecinin bitmesi gelen kanın durması halinde biter. Adet kanamasının 10. gününden sonrasında gelen lekelenme ya da kan özüre girer dolayısıyla gusul abdesti yani temizlenme gerektirir.

Adeti bitmiş kadının çamaşırında görülecek olan akıntı bembeyaz renkte olur. Bundan sonra gelecek olan bulanıklığa bakılmaz. Ümmü Atiyye şöyle rivayet etmiştir:

“Biz hayız bittikten sonra sarılığı ve bulanıklığı bir şey (hayızdan) saymazdık.” (Buhârî, Ebû Dâvûd)

Cilt (deri) kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Cilt kanserini anlamanın yolları

İLİŞKİLİ HABER

Cilt (deri) kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Cilt kanserini anlamanın yolları
Tarlusal nedir, ne için kullanılır? Tarlusal yan etkileri nelerdir? Tarlusal 2023 fiyatı!

İLİŞKİLİ HABER

Tarlusal nedir, ne için kullanılır? Tarlusal yan etkileri nelerdir? Tarlusal 2023 fiyatı!

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 11

Ayşe 1 yıl önce

Hayız olduktan sonra abdest alacağım gün küçük bir kaza geçirdim 1 hafta sağ elimi kullanamadım ve ağzımı da açamadım. Ağzımı açabildiğim zaman kaza sırasında dişim kırılmıştı pipetle su falan içmeme rağmen kırılan dişim çok acıyordu ve de çenemde ve burnumdaki yaralar tam olarak iyileşmemişti. Yaralar kabul bağlıyor bazen de kendiliğinden kopuyor ve kanıyordu. Bu yüzden abdestimin bozulacağını düşünüp 1 hafta daha gusül almadım. Ben çok çabuk regl olurum, 3 haftada 1 olmak üzere. Yani 2 hafta sonra tekrar hayız halindeydim. Sormak istediğim bu durum günah mı, yani 2 regl dönemi arasında gusül alınmazsa günah olur mu?

Emrullah 2 yıl önce

Ayağım alçılı nasıl gusül abdesti alınır

Toplam 1 beğeni

Türkay 2 yıl önce

Kadinlar hem cunub hem regl abdestini ayri ayri niyyetlenib almalimi?

Toplam 2 beğeni

Mustafa 3 yıl önce

Ben güsul abdestinde sadece farz olanları yapıyorum kabul olur mu

Toplam 3 beğeni

Serdar 3 yıl önce

Olur

Toplam 0 Beğeni

HALİL İBRAHİM 3 yıl önce

Yorumlar kısmında Ömer adlı yarımcu cünüpken sabun kullanmak mekruhtur demiş, yanlış bilgi. Lütfen yanlış bilgilerle milletin aklını bulandırmayın. Sabun temizlik aracıdır. Gusülde maddi-manevi temizliktir.

Toplam 5 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun