Kur’an-ı Kerim'den sonra en değerli kitap olan Sahih-i Buhari ismiyle meşhur sahih hadis eserini yazan büyük hadis alimi İmam Buhari'nin merak edilen hayatını kısaca sizlere derledik. Büyük hadis alimi İmam Buhari kimdir? İmam Buhari'nin sahih hadis eserleri...
İslamiyetin en temel ve güvenilir bilgi kaynaklarından olan sünneti, sahih eserlerinde bir araya getiren büyük hadis alimi Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî el-Buhârî, günümüzde kısaca İmam Buhari olarak tanınmaktadır. Hadis ilmi içerisinde tartışmasız otorite olarak kabul edilen Buhari, 194 (810) senesinde Özbekistan'ın bir şehri olan Buhara’da dünyaya gelmiştir. 10 yaş civarındayken Peygamber Efendimiz (SAV)'in mübarek hadislerine karşı derin bir ilgi ve merak duyan İmam Buhari,hadisleri ezberlemeye başlamıştır. İmam Zehebî vd. âlimlerin naklettiklerine göre, babası Ismail ibn Ibrahim takva ehli, hadis rivayet eden büyük alimlerden idi. Buradan yola çıkıldığında hadis alimi İmam Buhârî Hazretleri’nin, takva merkezi hanesinde doğup büyüdüğü kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Buhari'nin seyahatleri esnasında derlediği hadis-i şeriflerle genişçe bir kütüphane oluşturduğu ve seyahat sırasında eserlerini imkanlar dahilinde taşıdığı anlaşılmaktadır. Hatta Cariyesinin, oda da adım atacak kadar bile olsa yer olmadığını şikayet etmesi üzerine, Buhari 1 gece hiç uyumadan o güne kadar yazdığı hadisleri hesapladığını ve senedleri muttasıl 200.000 hadis kaydetmiş olduğunu söylediği bilinmektedir. (Zehebî, Aʿlâmü’n-nübelâ, XII, 411, 412, 452).
TIKLA OKU: EN SEVGİLİYE EN GÜZEL SALAVAT-I ŞERİFLER
İMAM BUHARİ KİMDİR? İMAM MUHAMMED EL BUHARİ KISACA HAYATI:
Muhteşem bir zekaya ve kuvvetli bir hafızaya sahip olan İmam Buhari, ilk olarak annesinin titremesiyle ilim tahsiline başlayarak Arapça'yı gayet iyi bir düzeyde öğrendiği ve Kuran-ı Kerim'i ezberlediği bilinmektedir. Yetişkinlik evresine yaklaştığı zaman on binlerce hadis hıfzetmiştir. Mekke ve Medine’nin haricinde, Bağdat, Basra, Kûfe, Mısır, Nişâbur, Belh, Merv, Askalan, Dımeşk, Hums, Rey ve Kayseriyye gibi ilim merkezlerini dolaşıp, hadis âlimleriyle görüşüp 1000'den fazla alimden hadis ve diğer ilimleri öğrenip nakletmiştir.
Büyük hadis alimi İmam Buhari, kendisinden ilim öğrenmek isteyen herkesten bildiğini esirgemediği ancak büyük devlet adamlarından uzak durup onların saraylarına gitmeyi bile ilmi zedeleyen, küçük düşüren davranış olarak gördüğü için bu uğurda her zorluğa göğüs gererdi.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in, “Kendisine sorulan şeyi öğretmekten kaçınan kimsenin ağzına ateşten gem vurulacağını” ifade eden hadisi nedeniyle ilmi kimseden esirgemediğini de haber verdi.
Hadis ilminin ve hadis alimlerinin önderi olan İmam-ı Buhari,hadis-i şeriflerin metinlerini ezberlediği gibi, o hadis-i şerifi rivayet eden ravilerin , künyelerini, doğum ve ölüm yıllarını, ahlak ve yaşayışlarını, kimden rivayette bulunduklarını, öğrenir ve ezberlerdi.
TIKLA OKU: İSMAİL AĞA CEMAATİ LİDERİ MAHMUD EFENDİ KİMDİR?
İMAM BUHARİ NASIL ÖLDÜ? İMAM BUHARİ'NİN AİLESİ
İmam Buhari Semerkant'a gitmek için yola çıktığında oraya 3 mil mesafesindeki Hartenk kasabasında sıla-i rahim yaparak akrabalarını ziyaret etti. Ziyaret esnasında hastalanan Buhari, Semerkant’a gidemedi ve 256 senesinin ramazan bayramı gecesinde vefat ettiği öğrenildi, ertesi gün (1 Eylül 870 Cuma) orada defnedildi. Hadis alimlerinin öncüsü İmam Buhari'nin ailesi ile ilgili tüm bilinenler; Ahmed isminde bir oğlu olduğu, evinde birkaç cariyesi bulunduğudur.
TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZ SAV'İN HADİSLERİ
SAHİH HADİS KAYNAKLARI NELER? İMAM BUHARİ ESERLERİ
1) Câmi-us-Sahih
2) Tarih-ul-Kebir
3) Tarih-ul-Evsat
4) Tarih-us-Sagir
5) Kitab-u Duafâ-is-Sağire
6) Et-Tarih fi Marifeti Ruvât-ül-Hadis
7) Et-Tevârih-ul-Ensab
8) Kitab-ül-Kûnâ
9) El-Edeb-ül-Müfred (Ahlaktan bahseden hadis-i şerifleri bulundurur)
10) Ref’ul-Yedeyn fissalâti
11) Kitab-ül-Kırâati Half-el-İmam
12) Halk-ul-Ef’âl-il-İbâdi ver-Reddü alel-Cehmiyye
13) El-Akide yâhut Et-Tevhid
14) El-Câmi-ul-Kebir
15) Et-Tefsir-ül-Kebir
16) Kitab-ül-Mebsût
17) Esmâ-üs-Sahabe
BİR YORUM YAPIN 0