Kadınların muayyen günlerinde gördükleri adet kanaması sonrasında temizliğin yani gusul abdestinin alınması şarttır. Adet döneminde saç boyatmanın gusle engel olup olmadığı ise en çok merak edilen konulardandır. Adetliyken saç boyatmak caiz mi, saç boyası gusle mani mi? Cünüp iken saç boyatmanın hükmü ve saç boyalarının gusul abdesti açısından bulundurması gereken özellikleri...
Regl, adet dönemi ya da aybaşı hali olarak nitelendirdiğimiz kadınların özel günlerinde dinimizce bazı yasaklar ve helaller vardır. Bu yasak ve helaller sınıflandırmasında namaz kılma, oruç tutma ve Kuran-ı Kerim'e dokunma ya da okuma gibi davranışlar kesin şekilde haram iken; zikir çekme, dua etme, dini sohbet dinleme gibi eylemler helaller arasındadır. Adet gören kadınların kanamalarının bittiği günden sonra temizlenmesi yani gusul abdesti alması gerekir. Gusul abdesti ya da normal namaz abdesti alırken vücudumuzda yıkanması gereken uzuvlarda kuru yer kalmamalıdır. Aksi takdirde gusul de normal abdestte geçerli olmamaktadır.
Suyun deriye ulaşmasını önleyecek bazı yapışkan maddeler, meslek icabı çiftçi gibi kimselerde bu durum istisnadır. (el-Fetâva’l-Hindiyye). Bu kişilerde cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. maddeler abdest ve gusle mani değildir. Ancak meslekleri gereği bile olsa vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, takma tırnak gibi uygulamalar bu ruhsatın dışında kalmakta dolayısıyla da yapılmamalıdır. Peki kadınların adetliyken saç boyatmaları caiz mi?
ADETLİYKEN SAÇ BOYANIR MI? SAÇ BOYASI GUSLE ENGEL OLUR MU?
Evdeyken eşlerine güzel görünmeleri için saçlarını boyatan kadınların adet döneminde saçlarını boyatıp boyatmamaları gerektiği konusunda endişe ettiği bazı hususlar vardır. Bu hususlardan birisi de elbette saçlarına sürdükleri boyanın adet dönemi sonrasında temizlenmek için aldıkları gusul abdestine engel olup olmadığıdır.
Gerek namaz abdesti gerek gusul abdest olsun her iki abdestte de saça uygulanacak olan boyanın su geçirmemesi (tabaka hali) abdeste engeldir.
Boy abdestini yani gusul abdestini alırken suyun saç, sakal, kaş, tırnak arası gibi alttaki deriye geçecek kadar ulaşması gerekir. Uzun saçlı bir kadında baştan aşağı sarkan saçlarının yıkanmasının şart olmadığı sadece diplerine geçse gusul abdestin geçerli olabileceği öne sürülmektedir.
Fakat tabaka halindeki saç boyaları, derinin üzerini örteceğinden dolayı suyun saç diplerine ulaşması engellenir. Dolayısıyla adetliyken saç boyama işlemi için boyanın kesinlikle su geçiren cinsten olması ve o şekilde abdest alınması gerekir.
CÜNÜP İKEN SAÇ BOYANIR MI? SAÇ BOYADIKTAN SONRA GUSUL ABDESTİ ALINIR MI? BİTKİSEL BOYALAR GUSLE MANİ Mİ?
Kadınlar ve erkekler için piyasada satışa sunulan saç boyalarının içeriği birbirlerinden farklıdır. Kimi boyalar deri üzerinde tabaka halinde olup suyun deriye nüfuz etmesini engellerken kimilerinin de açıklamalara göre su geçirdiği söylenmektedir.
Bitkisel boyaların (kına, yeşil ceviz kabuğu, çivit otu, kırmızı soğan kabuğu, papatya, safran vs.) kullanılmalarında bir sakınca olmadığı bilinmektedir. Saça uygulanan boya ya da kınanın katı malzemesi suyla temizlendikten sonra gerisinde kalan renk saça ya da derinin nüfuzuna engel değildir.
Bu nedenle abdest ya da gusle engel değildir. (İbn-i Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr)
sena 3 yıl önce
Evdeyken eşine güzel gözükmek isteyen kadınlar mı?Gerçekten insanların saçlarını boyaması birine güzel gözükmek için midir?İnsanlar kendileri için böyle şeyler yaparlar kendi adınıza konuşun.
Ebrar 3 yıl önce
Zaten herkes birine güzel gözükmek için saçlarını boyar dememiş ki